Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ο πόλεμος της Ουκρανίας επιδείνωσε το outlook της Ευρωζώνης - Αργή ανάπτυξη, υψηλός πληθωρισμός

DBRS: Ο πόλεμος της Ουκρανίας επιδείνωσε το outlook της Ευρωζώνης - Αργή ανάπτυξη, υψηλός πληθωρισμός
H DBRS Morningstar αναμένει αργή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα
Σχετικά Άρθρα

Ο πόλεμος της Ουκρανίας επιδείνωσε το outlook της Ευρωζώνης αναφέρει σε ανάλυσή του ο καναδικός οίκος DBRS.
H DBRS Morningstar αναμένει αργή ανάπτυξη στην Ευρωζώνη βραχυπρόθεσμα, καθώς επηρεάζεται η οικονομική δραστηριότητα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ιδίως μέσω της ασθενέστερης εμπιστοσύνης και του υψηλότερου πληθωρισμού.
Οι πιέσεις στις τιμές, που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τις ελλείψεις προσφοράς, εντατικοποιούνται και αναμένεται να διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, θα μπορούσαν να προκύψουν από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών στον εφοδιασμό φυσικού αερίου από τη Ρωσία ή των ανανεωμένων περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία, σημειώνουν οι αναλυτές.

Πως επηρεάζει την οικονομία ο πόλεμος στην Ουκρανία

Αντανακλώντας τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία καθώς και τις αρχικές επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οικονομία της Eυρωζώνης εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε οριακά το πρώτο τρίμηνο του 2022, μετά από ανάπτυξη 0,3% το δ' τρίμηνο του 2021.
Η σύγκρουση επηρεάζει την οικονομία της Ευρωζώνης μέσω τριών βασικών καναλιών, σύμφωνα με τους αναλυτές:
εξασθενημένη εμπιστοσύνη, υψηλότερες τιμές και διαταραχές του εμπορίου.
Στα τέλη Απριλίου, η Ρωσία ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, ωθώντας τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου για άλλη μια φορά υψηλότερα.
Αφού έφτασε σε υψηλό επίπεδο το 2021, το οικονομικό κλίμα της Eυρωζώνης είχε ήδη ομαλοποιηθεί σταδιακά αργά πέρυσι.
Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, το οικονομικό κλίμα επιδεινώθηκε τον Μάρτιο του 2022, αλλά παρέμεινε πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.
Ωστόσο, τον ίδιο μήνα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, με ελαφρά ανάκαμψη τον Απρίλιο.
Αυτό πιθανότατα αντανακλά αυξημένες ανησυχίες σχετικά με τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων και τον αντίκτυπο στα οικονομικά των νοικοκυριών.
Οι μικρές οικονομίες (Κύπρος, Λετονία, Σλοβενία ​​και Πορτογαλία) κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

DBRS1_2.JPG

DBRS2_2.JPG
Επιπλέον, σημειώνει η DBRS, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Την ίδια στιγμή, τα περιοριστικά μέτρα στην Ασία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ιδιαίτερα στην Κίνα, επιδεινώνουν τις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως και οδηγούν σε υψηλότερο κόστος παραγωγής.
DBRS3_2.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης