Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics για Γαλλία: Μάχη στήθος με στήθος για Macron - Le Pen στον β' γύρο (24/10)

Capital Economics για Γαλλία: Μάχη στήθος με στήθος για Macron - Le Pen στον β' γύρο (24/10)
Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι ο Macron θα κερδίσει άλλη μια θητεία, αλλά οριακά
Σχετικά Άρθρα

Το σημαντικό εκλογικό αποτέλεσμα για τον εν ενεργεία πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών βοήθησε να μετριαστούν οι φόβοι για ενδεχόμενη προεδρία της Marine Le Pen, σημειώνει η Capital Economics.
Ωστόσο, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν μια πολύ οριακή αναμέτρηση και η δυναμική εξακολουθεί να ευνοεί τη Le Pen, η οποία θα επωφεληθεί από την εστίαση στο κόστος ζωής.   
Ο Macron θα αντιμετωπίσει την Le Pen στον δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου.
Και οι δύο έλαβαν μεγαλύτερο μερίδιο ψήφων από ό,τι το 2017.
Η Le Pen κατάφερε να αφήσει εκτός β' γύρου τον αριστερό υποψήφιο Jean-Luc Mélenchon. (Βλ. Διάγραμμα 1.)
Και όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις, το ποσοστό αποχής ήταν υψηλότερο από σχεδόν σε οποιαδήποτε άλλη ψηφοφορία στον πρώτο γύρο. (Βλέπε Διάγραμμα 2).
  Το χάσμα μεταξύ Macron και Le Pen ήταν μεγαλύτερο από ό,τι είχαν καταγράψει ορισμένες δημοσκοπήσεις.
Σε ένα βαθμό, σημειώνουν οι αναλυτές, αυτό υποδηλώνει ότι η προεδρία της Le Pen είναι λιγότερο πιθανή από ό,τι πιστεύαμε την περασμένη εβδομάδα και μπορεί να εξηγήσει γιατί το ευρώ σημείωσε άνοδο αρχικά και οι αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων υποχώρησαν στις αρχές της διαπραγμάτευσης.

Αμφίρροπη αναμέτρηση στον β' γύρο

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις για τον δεύτερο γύρο που διεξήχθησαν χθες το βράδυ δείχνουν ότι η κούρσα παραμένει τόσο αμφίρροπη όσο και την περασμένη εβδομάδα. (Βλ. Διάγραμμα 3.) Πράγματι, δύο δημοσκοπήσεις έδειξαν διαφορά 1-2% υπέρ του Macron, εντός του στατιστικού περιθωρίου λάθους.

Κρίσιμη η εύνοια των ψηφοφόρων του Mélenchon

Σύμφωνα με την Capital Economoics, η εύνοια των ψηφοφόρων του Mélenchon θα είναι κρίσιμη.
Ενώ ο αριστερός υποψήφιος δήλωσε ότι «δεν πρέπει να δοθεί ούτε μία ψήφος» υπέρ της Le Pen, δεν υποστήριξε τον Macron. Δημοσκόπηση που διεξήχθη χθες το βράδυ έδειξε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων του θα επέλεγε τη Le Pen, πολύ περισσότερο από ό,τι το 2017. (Βλ. Διάγραμμα 4.)
    Επίσης, πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η καμπάνια από εδώ και πέρα.

Που θα κριθεί ο β' γύρος

Άλλωστε, το 2017, η Le Pen έχασε ουσιαστικά τις εκλογές λόγω της έμφασης στο Frexit (έξοδος της Γαλλίας από την Ευρωζώνη)  και το καταστροφικό τηλεοπτικό debate με τον Macron.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά.
Η δυναμική παραμένει στη Le Pen και η εστίαση στο κόστος ζωής στην εκστρατεία της δίνει πλεονέκτημα στο φετινό τηλεοπτικό debate, που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου.
Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι ο Macron θα κερδίσει άλλη μια θητεία, αλλά οριακά.
Συνεπώς, η εντολή του θα ήταν πιο εύθραυστη και οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου θα είναι κρίσιμες για τον καθορισμό της ικανότητάς του να ψηφίζει νέους νόμους.

capital1_6.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης