Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Institute For the Study of War: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Μαριούπολη – Ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση στην Donbass

Institute For the Study of War: Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την Μαριούπολη – Ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση στην Donbass
Οι ρωσικές δυνάμεις συνενώνουν τη μαχητική ισχύ για μια μεγάλη επίθεση στις περιφέρειες του Donetsk και του Luhansk τις επόμενες ημέρες
Σχετικά Άρθρα

Οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι κατέλαβαν την κεντρική Μαριούπολη στις 7 Απριλίου, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν θέσεις στα νοτιοδυτικά της πόλης αναφέρει το Institute For the Study of War από τις ΗΠΑ που παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το Institute For the Study of War δεν έχει παρατηρήσει επιβεβαιωμένες αναφορές για μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης από τις 2 Απριλίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα ολοκληρώσουν την κατάληψη της Μαριούπολης τις προσεχείς ημέρες.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνενώνουν τη μαχητική ισχύ για μια μεγάλη επίθεση στις περιφέρειες του Donetsk και του Luhansk τις επόμενες ημέρες.
Ουκρανοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να προειδοποιούν τους κατοίκους της περιοχής να απομακρυνθούν πριν από μια πιθανή ρωσική επίθεση.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα προσπαθήσουν να ανασυνταχθούν και να αναδιατάξουν μονάδες που αποσύρθηκαν από τη βορειοανατολική Ουκρανία για να υποστηρίξουν μια επίθεση.
Οι ρωσικές δυνάμεις στον άξονα Izyum-Slovyansk δεν σημείωσαν εδαφικά κέρδη τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι ρωσικές δυνάμεις είναι απίθανο να καταλάβουν με επιτυχία τις περιφέρειες του Donetsk και του Luhansk, εάν οι ρωσικές δυνάμεις στο Izyum δεν μπορέσουν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στη γραμμή επαφής στην ανατολική Ουκρανία.

Βασικά στοιχεία

Οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν με επιτυχία την κεντρική Μαριούπολη, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο του λιμανιού νοτιοδυτικά της πόλης.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα ολοκληρώσουν την κατάληψη της Μαριούπολης τις επόμενες ημέρες.

Οι ρωσικές δυνάμεις θέτουν όρους για μια μεγάλη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία τις επόμενες ημέρες, αλλά οι κατεστραμμένες μονάδες που αναπτύχθηκαν από τη βορειοανατολική Ουκρανία είναι απίθανο να επιτρέψουν μια επιτυχημένη ρωσική αντεπίθεση.
Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις από το Izyum νοτιοανατολικά προς το Slovyansk και το Barvinkove.

Οι ρωσικές και οι λευκορωσικές δυνάμεις διεξάγουν «επιδεικτικές ενέργειες» για να σταθεροποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο.
Ωστόσο, αυτές οι μονάδες είναι πολύ απίθανο να ξεκινήσουν νέες επιθετικές επιχειρήσεις, και οι ουκρανικές μονάδες γύρω από το Κίεβο μπορούν πιθανότατα να αναπτυχθούν με ασφάλεια στην ανατολική Ουκρανία.

Οι δυτικές κυρώσεις πιθανότατα διαταράσσουν τη στρατιωτική-βιομηχανική βάση της Ρωσίας.

Οι ρωσικές προσπάθειες για τη δημιουργία δυνάμεων αντικατάστασης και την παραγωγή νέου στρατιωτικού εξοπλισμού συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 7 Απριλίου ότι ο ρωσικός στρατός άρχισε να στρατολογεί στρατεύσιμους που έχουν απολυθεί από τη στρατιωτική θητεία από το 2012 και τους καλεί για ειδική τρίμηνη περίοδο εκπαίδευσης πριν από την ανάπτυξη σε ενεργές μονάδες.
Το Γενικό Επιτελείο ανέφερε επιπλέον ότι οι ρωσικές μονάδες που αποσύρθηκαν από τη βορειοανατολική Ουκρανία κατοικούν επί του παρόντος σε καταυλισμούς σκηνών.
Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) ανέφερε στις 7 Απριλίου ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν στρατιωτικές εντολές λόγω πληθωρισμού και ζητημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας, τα οποία απέδωσε στις επιπτώσεις των δυτικών κυρώσεων
b1_3.png

Το Institute For the Study of War ενημέρωσε την αξιολόγησή του για τις τέσσερις βασικές προσπάθειες στις οποίες συμμετέχουν οι ρωσικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή:

Κύρια προσπάθεια — Ανατολική Ουκρανία (αποτελούμενη από δύο δευτερεύουσες υποστηρικτικές προσπάθειες).
Υποστηρικτική προσπάθεια 1 – Kharkiv και Izyum.
Υποστηρικτική προσπάθεια 2 — Νότιος άξονας.
Υποστηρικτική προσπάθεια 3 — Sumy και βορειοανατολική Ουκρανία.

Κύρια προσπάθεια — Ανατολική Ουκρανία

Δευτερεύουσα κύρια προσπάθεια — Μαριούπολη (Ρωσικός στόχος: Κατάληψη της Μαριούπολης και εξόντωση των Ουκρανών υπερασπιστών)

Οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι κατέλαβαν με επιτυχία την κεντρική Μαριούπολη, αλλά οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο του λιμανιού νοτιοδυτικά της πόλης.
Ο Γραμματέας Τύπου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) Eduard Basurin ισχυρίστηκε στις 7 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν «εκκαθαρίσει πρακτικά» την κεντρική Μαριούπολη από τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίζονται γύρω από το λιμάνι της Μαριούπολης στα νοτιοδυτικά της πόλης.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα ολοκληρώσουν την κατάληψη της Μαριούπολης τις επόμενες ημέρες.
b2_2.png

Υποδεέστερη κύρια προσπάθεια — Περιφέρειες Donetsk και Luhansk (Ρωσικός στόχος: Κατάληψη του συνόλου των Περιφερειών Donetsk και Luhansk, της διεκδικούμενης περιφέρειας του Donbass)

Οι ρωσικές δυνάμεις θέτουν όρους για μια μεγάλη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία τις επόμενες ημέρες.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 7 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσουν μονάδες για να σχηματίσουν επιθετικές ομάδες.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής αμυντικής διοίκησης του Luhansk της Ουκρανίας κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν αμέσως, εν όψει μιας ρωσικής επίθεσης τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Kuleba δήλωσε στις 7 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια μεγάλη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, αντί για μια «τοπική επιχείρηση».

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αποκρούουν περιορισμένες ρωσικές επιθέσεις στις Περιφέρειες Donetsk και Luhansk στις 7 Απριλίου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι απέκρουσαν αρκετές ρωσικές επιθέσεις στην Περιφέρεια του Donetsk και εναντίον της Popasna στην Περιφέρεια Luhansk.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε το Solodke, 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Donetsk, στις 7 Απριλίου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ισχυρίστηκαν ότι διεξήγαγαν αντεπίθεση στην Kreminna (βορειοδυτικά του Rubizhne) στις 7 Απριλίου, ωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις πίσω 6-10 χιλιόμετρα.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1 – Kharkiv και Izyum: (Ρωσικός στόχος: Προέλαση νοτιοανατολικά για να υποστηριχθούν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια Luhansk και να σταθεροποιήσει τις ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Kharkiv)

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκρουσαν τις συνεχιζόμενες ρωσικές επιθέσεις από το Izyum νοτιοανατολικά προς το Slovyansk και το Barvinkove στις 7 Απριλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις λαμβάνουν μέτρα για τη βελτίωση των συστημάτων διοίκησης και σήματος για μονάδες στο Izyum.
Οι δομές διοίκησης αρκετών ρωσικών μονάδων στον άξονα Izyum, οι οποίες είχαν προηγούμενες απώλειες σε μάχες στην περιφέρεια Sumy, είναι πιθανό να υποβαθμιστούν, εμποδίζοντας τις επιτυχημένες ρωσικές επιχειρήσεις.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν τις μη στρατιωτικές υποδομές στο Kharniv και τα περίχωρά του και επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στη θέση τους.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 7 Απριλίου ότι έως και πέντε ρωσικές τακτικές ομάδες τάγματος (BTG) παραμένουν αναπτυγμένες γύρω από το Kharkiv.
b3_2.png

Υποστηρικτική προσπάθεια 2—Νότιος άξονας: (Στόχος: Υπεράσπιση της Kherson ενάντια στις αντεπιθέσεις της Ουκρανίας)

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις προσπάθειες να βελτιώσουν τις αμυντικές τους θέσεις στην Περιφέρεια Kherson στις 7 Απριλίου για να αποκρούσουν περαιτέρω ουκρανικές αντεπιθέσεις.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποιούν αυστηρά μέτρα «φιλτραρίσματος» στην Περιφέρεια Kherson.

Υποστήριξη της προσπάθειας 3 - Sumy και βορειοανατολική Ουκρανία: (Ρωσικός στόχος: Απόσυρση μαχητικής ισχύος σε καλή κατάσταση για αναδιάταξη στην ανατολική Ουκρανία)

Οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν από τη βορειοανατολική Ουκρανία συνέχισαν τις προετοιμασίες για αναδιάταξη σε άλλους άξονες προέλασης.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι μονάδες της Ανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας και των μονάδων VDV (Αερομεταφερόμενες) ανασυγκροτούνται στη Λευκορωσία και οι μονάδες της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας ανασυγκροτούνται στο Bryansk και Kursk της Ρωσίας.
Λευκορώσοι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης παρατήρησαν αρκετές στήλες ρωσικού εξοπλισμού που ταξίδευαν τόσο οδικώς όσο και σιδηροδρομικώς προς τη Ρωσία.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 7 Απριλίου ότι οι ρωσικές και οι λευκορωσικές δυνάμεις διεξάγουν «επιδεικτικές ενέργειες» για να σταθεροποιήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Κίεβο.
Ωστόσο, οι ρωσικές και οι λευκορωσικές δυνάμεις στη Λευκορωσία είναι πολύ απίθανο να ξεκινήσουν νέες επιθετικές επιχειρήσεις και οι ουκρανικές μονάδες γύρω από το Κίεβο μπορούν πιθανότατα να αναπτυχθούν με ασφάλεια στην ανατολική Ουκρανία.
b4_2.png

Άμεσα θέματα για παρακολούθηση

Οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να ενισχύουν τον άξονα Izyum-Slovyansk και να επιχειρήσουν να προχωρήσουν προς και μέσω του Slovyansk για να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η Ρωσία είναι πιθανό να συνενώσει δυνάμεις στο Donbass για να επιχειρήσει μια μεγάλη επίθεση τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες.

Η Μάχη της Μαριούπολης συνεχίζεται και δεν είναι σαφές πόσο ακόμη μπορούν να αντέξουν οι Ουκρανοί.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκκενώσει πλήρως τον άξονα Sumy και ανασυντάσσονται στο Belgorod για πιθανή ανάπτυξη στον άξονα Izyum-Slovyansk.

Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να επιστρέψουν στους σταθμούς έδρας στη Ρωσία, ενώ άλλες θα επανέλθουν στις μάχες στα ανατολικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης