Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Institute for the study of war: Ο στόχος των ρωσικών δυνάμεων Izyum - Slovyansk στην Donbass στην ανατολική Ουκρανία

Institute for the study of war: Ο στόχος των ρωσικών δυνάμεων Izyum - Slovyansk στην Donbass στην ανατολική Ουκρανία
Οι ρωσικές δυνάμεις που είχαν αποσυρθεί προηγουμένως από τη βορειοανατολική Ουκρανία συνέχισαν να αναπτύσσονται εκ νέου στο Belgorod της Ρωσίας για περαιτέρω ανάπτυξη στο Izyum ή το Donbass.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να αναδιατάσσουν δυνάμεις στον άξονα Izyum-Slovyansk και στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες 24 ώρες και δεν εξασφάλισαν καμία σημαντική προέλαση επισημαίνει το Institute for the study of war.

Οι ρωσικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από την περιφέρεια Sumy και οι ρωσικές δυνάμεις που είχαν αποσυρθεί προηγουμένως από τη βορειοανατολική Ουκρανία συνέχισαν να αναπτύσσονται εκ νέου στο Belgorod της Ρωσίας για περαιτέρω ανάπτυξη στο Izyum ή το Donbass.
Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να αναπτύξει στοιχεία από τον άξονα του Κιέβου στο Izyum, αλλά αυτές οι μονάδες πιθανότατα δεν θα ανακτήσουν μαχητική αποτελεσματικότητα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να προετοιμάζονται για μια μεγαλύτερη επίθεση στις Περιφέρειες Donetsk και Luhansk τις επόμενες ημέρες, αλλά είναι απίθανο να παράγουν τη μαχητική ισχύ που απαιτείται για να διαπεράσουν την ουκρανική άμυνα στις συνεχείς μετωπικές επιθέσεις.
Ουκρανοί αξιωματούχοι και φιλορωσικά κανάλια ανέφεραν ότι πρόσθετος ρωσικός εξοπλισμός έφτασε στο Donbass στο πλαίσιο προετοιμασίας για μια νέα επίθεση.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθέσεις στη Μαριούπολη και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε συγκεκριμένο έλεγχο των αλλαγών του εδάφους στην πόλη.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις κατά μήκος του άξονα Izyum-Slovyansk αλλά δεν σημείωσαν σημαντικά εδαφικά κέρδη.

Βασικά σημεία

Οι ρωσικές δυνάμεις με βαριά υποστήριξη αέρος και πυροβολικού συνέχισαν τις επιθέσεις σε ουκρανικές θέσεις στη Μαριούπολη τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία πιθανότατα επιχειρούν να ενοποιήσουν δυνάμεις και υλικό για μια επίθεση τις επόμενες ημέρες.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις από το Izyum προς το Slovyansk αλλά δεν σημείωσαν σημαντικά εδαφικά κέρδη.

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιτυχείς αντεπιθέσεις προς τη Kherson τόσο από βορρά όσο και από δυτικά.

Οι ρωσικές δυνάμεις εκκένωσαν πλήρως την περιφέρεια Sumy.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να λάβουν σθεναρή στάση απέναντι σε οποιαδήποτε ρωσική απειλή να χρησιμοποιήσουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στην Υπερδνειστερία.

Η Ουκρανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών GUR ανέφερε αύξηση της ρωσικής λογοκρισίας σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τα αυξανόμενα προβλήματα ηθικού μεταξύ των ρωσικών στρατευμάτων.
f1.png
Το ISW ενημέρωσε την αξιολόγησή του για τις τέσσερις βασικές προσπάθειες στις οποίες συμμετέχουν οι ρωσικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή:

Κύρια προσπάθεια — Ανατολική Ουκρανία (αποτελούμενη από δύο δευτερεύουσες υποστηρικτικές προσπάθειες).
Υποστηρικτική προσπάθεια 1 – Kharkiv και Izyum.
Υποστηρικτική προσπάθεια 2 — Νότιος άξονας.
Υποστηρικτική προσπάθεια 3 — Sumy και βορειοανατολική Ουκρανία.

Κύρια προσπάθεια — Ανατολική Ουκρανία

Υποδεέστερη κύρια προσπάθεια – Μαριούπολη (Ρωσικός στόχος: Κατάληψη της Μαριούπολης και καταστροφή των Ουκρανών υπερασπιστών)

Οι ρωσικές δυνάμεις με βαριά υποστήριξη αέρος και πυροβολικού συνέχισαν τις επιθέσεις σε ουκρανικές θέσεις στη Μαριούπολη τις τελευταίες 24 ώρες.
Το περιβάλλον πληροφοριών στη Μαριούπολη παραμένει περιορισμένο και δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε περαιτέρω εδαφικές αλλαγές.
Ανεξάρτητα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η διεθνής βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού δεν μπόρεσε να φτάσει στην πόλη στις 6 Απριλίου.
f2.png

Δευτερεύουσα κύρια προσπάθεια – Περιφέρειες Donetsk και Luhansk (Ρωσικός στόχος: Κατάληψη του συνόλου των Περιφερειών Donetsk και Luhansk και έλεγχος της περιοχής Donbass)

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις ανεπιτυχείς επιχειρήσεις για την κατάληψη της Popasna και Rubizhne και συνέχισαν τους βομβαρδισμούς σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής τις τελευταίες 24 ώρες.
Η SBU της Ουκρανίας ισχυρίστηκε στις 6 Απριλίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις στην Περιφέρεια του Donetsk επιβεβαίωσαν ότι οι ρωσικές μονάδες στην περιοχή περιείχαν στρατεύσιμους και δόκιμους της Ανώτατης Στρατιωτικής Σχολής Διοίκησης της Μόσχας, υποδεικνύοντας τη χαμηλή ποιότητα των συνεχιζόμενων ρωσικών προσπαθειών για αντικατάσταση απωλειών μάχης.

Προετοιμάζουν επίθεση οι ρωσικές δυνάμεις

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα επιχειρούν να ενοποιήσουν δυνάμεις και υλικό για μια επίθεση τις επόμενες ημέρες.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk προτρέπει τους αμάχους να απομακρυνθούν στις 6 Απριλίου και δήλωσε ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει αυτό μετά από μια μεγάλη ρωσική επίθεση.
Τα φιλορωσικά κανάλια μοιράστηκαν πολλά βίντεο στις 6 Απριλίου με τις ρωσικές δυνάμεις που έφτασαν στο Donbass μέσω σιδηροδρόμων και ισχυρίστηκαν ότι τα βίντεο είναι παλαιότερων ημερών καθώς ήδη οι δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί.
Ο Ουκρανός πολιτικός επικεφαλής της Περιφέρειας Luhansk δήλωσε στις 6 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσουν πρόσθετο εξοπλισμό στο Donbass και προετοιμάζονται για επίθεση σε 3-4 ημέρες.
Η αναδιάταξη κατεστραμμένων ρωσικών μονάδων από αλλού στην Ουκρανία και οι αντικαταστάσεις στρατευσίμων χαμηλής ποιότητας είναι απίθανο να επιτρέψουν μια μεγάλη αντεπίθεση.
f3.png

Υποστηρικτική προσπάθεια 1 – Kharkiv και Izyum: (Ρωσικός στόχος: Προέλαση νοτιοανατολικά για να υποστηριχθούν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Luhansk και να χτυπηθούν οι ουκρανικές δυνάμεις γύρω από το Kharkiv)

Στοιχεία του 20ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων της Ρωσίας και του 1ου Στρατού Αρμάτων Φρουρών συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις από το Izyum προς το Slovyansk αλλά δεν σημείωσαν σημαντικά εδαφικά κέρδη τις τελευταίες 24 ώρες.
Οι ρωσικές δυνάμεις παγίωσαν τον έλεγχό τους στην Brazhkivka, την κατέλαβαν στις 5 Απριλίου και ξεκίνησαν επιθέσεις στο Dovhenke, αλλά δεν κατέλαβαν την πόλη.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σκοπεύουν επιπλέον να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις νοτιοδυτικά του Izyum προς το Barvinkove.
Οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να σκοπεύουν να παρακάμψουν τις ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται επί του παρόντος τον απευθείας αυτοκινητόδρομο από το Izyum προς το Slovyansk.
Η Ρωσία αυξάνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενισχύσεων στον άξονα Izyum.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 6 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να χρησιμοποιούν τον σιδηρόδρομο μεταξύ του σταθμού Valuyki (Ρωσία) και του σταθμού Kupyansk (Περιφέρεια Kharkiv), τον οποίο οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να επισκευάζουν στις 21 Μαρτίου.

Υποστηρικτική προσπάθεια 2—Νότιος άξονας: (Στόχος: Οι ρωσικές δυνάμεις να υπερασπιστούν την Kherson από τις ουκρανικές αντεπιθέσεις)

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις επιτυχείς αντεπιθέσεις προς την Kherson τόσο από το Mykolayiv όσο και από το Kryvyi Rih στις 6 Απριλίου.
Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις στη βόρεια περιφέρεια Kherson έκαναν μικρές προόδους, ανακαταλαμβάνοντας τις Osokorivka, Dobryanka, Novovoznesenske and Trudolyubivka.
Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιπρόσθετα αντεπιθέσεις προς την Kherson κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, με τις μάχες να συνεχίζονται στην Oleksandrivka.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 6 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να βελτιώσουν την τακτική τους θέση στη νότια κατεύθυνση και ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν την Υπερδνειστερία, το παράνομα κατεχόμενο ρωσικό έδαφος στη Μολδαβία, για να υποστηρίξουν αυτήν την προσπάθεια.
Οι ρωσικές δυνάμεις στην Υπερδνειστερία δεν θα είναι σε θέση να απειλήσουν ανεξάρτητα την Οδησσό και οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από τη Kherson είναι πολύ απίθανο να ανανεώσουν τις επιθετικές επιχειρήσεις προς το Mykolayiv και την Οδησσό στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να πάρουν θέση για οποιαδήποτε πιθανή ρωσική στρατιωτική χρήση των παράνομα κατεχόμενων εδαφών τους στη Μολδαβία κατά της Ουκρανίας.

Υποστήριξη της προσπάθειας 3 - Sumy και βορειοανατολική Ουκρανία: (Ρωσικός στόχος: Απόσυρση μαχητικής ισχύος σε καλή κατάσταση για αναδιάταξη στην ανατολική Ουκρανία)

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, επιβεβαίωσε στις 6 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκκενώσει πλήρως την περιφέρεια Sumy.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 6 Απριλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις που αποσύρθηκαν στη Λευκορωσία από τον άξονα του Κιέβου συνέχισαν την ανασυγκρότηση και τις προετοιμασίες για αναδιάταξη σιδηροδρομικώς, και ορισμένες μονάδες της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας έχουν ήδη φτάσει στο Belgorod για να ενισχύσουν τον άξονα Izyum.
Το Γενικό Επιτελείο διευκρίνισε ότι η 38η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Τυφεκιοφόρων της 35ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων ετοιμάζεται να αναπτυχθεί εκ νέου από τη Λευκορωσία στο Belgorod Οποιαδήποτε ρωσικά στοιχεία αποσυρθούν από τον άξονα του Κιέβου, όπως η 35η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, είναι πολύ απίθανο να είναι μαχητικά ικανά μετά από μια σύντομη περίοδο ανάπαυσης και ανανέωσης.
f4.png

Άμεσα στοιχεία για παρακολούθηση

Οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να ενισχύουν τον άξονα Izyum-Slovyansk και να επιχειρούν να προχωρήσουν προς και μέσω του Slovyansk για να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Η μάχη της Μαριούπολης συνεχίζεται και δεν είναι σαφές πόσο ακόμη μπορούν να αντέξουν οι Ουκρανοί υπερασπιστές.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εκκενώσει πλήρως τον άξονα Sumy και ανασυντάσσονται στο Belgorod για πιθανή ανάπτυξη στον άξονα Izyum-Slovyansk.

Ορισμένες ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να επιστρέψουν στους σταθμούς της Ρωσίας, ενώ άλλες θα επανέλθουν στις μάχες στην ανατολική Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης