Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εurobank Equities: Οι νέες τιμές - στόχοι για τις τράπεζες με περιθώρια ανόδου έως 23% - Πληθωρισμός και Ουκρανία θολώνουν το τοπίο

Εurobank Equities: Οι νέες τιμές - στόχοι για τις τράπεζες με περιθώρια ανόδου έως 23% - Πληθωρισμός και Ουκρανία θολώνουν το τοπίο
Νέες τιμές στόχοι για τις τράπεζες δίνει η Εurobank Equities

Με αισιοδοξία «βλέπει» το μέλλον των ελληνικών τραπεζών η Εurobank Equities, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις αλλά και τις δραματικές εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την 6η Δεκεμβρίου 2021, η Εurobank δίνει σύσταση «buy» για Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, και hold για την Alpha Bank.
Σε ό,τι αφορά τις τιμές στόχους, για την Alpha δίνει τιμή-στόχο 1,31 ευρώ ανά μετοχή, για την Εθνική Τράπεζα τιμή 4,2 ευρώ ανά μετοχή και για την Τράπεζα Πειραιώς 1,74 ευρώ ανά μετοχή.
Καταγραφή_150.JPG

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, οι επιπτώσεις της Covid αλλά και οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις εγκυμονούν κινδύνους.
Μοιραία η αβεβαιότητα είναι μεγάλη, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για διαχειρίσιμο χτύπημα στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα, που θα αναπτυχθεί με ρυθμούς περίπου 3% την περίοδο 2022 – 2023.
Παρά λοιπόν το επί τα χείρω αναθεωρημένο αλλά ακόμη θετικό σενάριο, η Eurobank Equities «διαγιγνώσκει» πως η περίπτωση των ελληνικών τραπεζών παραμένει σε μεγάλο βαθμό ελκυστική - αν και αναμένει ότι η εξέλιξη των θεμελιωδών μεγεθών θα είναι κάπως ασθενέστερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προ πολέμου.
Επίσης είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι σε θέση να επιστρέψουν σε βιώσιμη κερδοφορία από φέτος, όπως αντικατοπτρίζεται στο νέο βασικό σενάριο της Eurobank. 

Αναθεώρηση στις εκτιμήσεις

Η Eurobank Equities αναθεωρεί επί τα χείρω τις εκτιμήσεις της για τα PPI κατά κατά 5% για το 2022-2023 και τις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη κατά 12% κατά μέσο όρο, λόγω υψηλότερων προβλέψεων.
Επαναλαμβάνει δε ότι τα κέρδη του τομέα θα αρχίσουν να ανακάμπτουν από το 2022 και μετά, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν και με διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με την κατάσταση κάθε τράπεζας.
Ο μέσος όρος της απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoTE) για το 2022-23 διαμορφώνεται σε 5,0% και 7,1% αντίστοιχα.
Στο κακό σενάριο (μηδενική ανάπτυξη το 2022 και ήπια ανάκαμψη το 2023), η Eurobank εκτιμά ότι τα PPI και το καθαρό εισόδημα θα είναι 7% και 40% χαμηλότερα από ό,τι στο βασικό αφήγημα, οδηγώντας σε αποτιμήσεις κατά 20% χαμηλότερες από τις τιμές στόχους.
Βέβαια, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της τράπεζας, οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι περιορισμένοι, εφόσον δεν υπάρξει σημαντική κλιμάκωση της τρέχουσας γεωπολιτικής κρίσης. 

Eπιδόσεις 

Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης (θετικές σε ετήσια βάση και σύμφωνα με τις αντίστοιχες χώρες της περιφέρειας της ΕΕ) είναι ενδεικτικές της βελτιωμένης αντίληψης από την αγορά.
Οι αποτιμήσεις (c0,5x P/TBV) παραμένουν ελκυστικές δεδομένων των μεσοπρόθεσμων προοπτικών κερδοφορίας εν όψει ενός υποστηρικτικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities διατηρεί μια εποικοδομητική στάση για τα θεμελιώδη μεγέθη του κλάδου και τις επιδόσεις της αγοράς μεσοπρόθεσμα - αν και πρέπει η προσοχή να είναι ενταμένη λόγω της αυξημένης αστάθειας, του εξαιρετικά αβέβαιου περιβάλλοντος και των διακυμάνσεων που σχετίζονται με τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης