Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Unicredit: Ανάπτυξη 4,3% το 2022 για την Ελλάδα, 3,5% το 2023 - «Αγκάθι» το ενεργειακό κόστος

Unicredit: Ανάπτυξη 4,3% το 2022 για την Ελλάδα, 3,5% το 2023 - «Αγκάθι» το ενεργειακό κόστος
Απίθανη η παράταση των μέτρων στήριξης χωρίς αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος

Σχετικά Άρθρα
Με ρυθμό 4,3% αναμένεται να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία το 2022 (από 3,9% προηγουμένως), σύμφωνα με την τριμηνιαία μακροοικονομική ανάλυση (Macro Research)  της Unicredit, την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr
Ωστόσο, η ιταλική τράπεζα κάνει λόγο για μεγάλη αβεβαιότητα, η οποία οφείλεται κυρίως στο αυξημένο ενεργειακό κόστος και σημειώνει ότι είναι απίθανη η παράταση των μέτρων στήριξης χωρίς αύξηση του ελλείμματος

Ανάπτυξη εν μέσω αβεβαιότητας

«Αναμένουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,3% το 2022 και 3,5% το 2023.
Ωστόσο, ένα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας περιβάλλει τις προβλέψεις μας, δεδομένων των αντίξοων συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα από την κλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων εισαγόμενων πρώτων υλών, οι οποίες ήταν σταθερή ανοδική τάση ακόμη και πριν ξεσπάσει η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας.
Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν 32% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο.
Ο πληθωρισμός ανήλθε στο 7,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1996», σημειώνουν οι αναλυτές.
Οι πρόσφατες έρευνες για τις επιχειρήσεις και τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ, αν και επιβραδύνεται, ενδέχεται να παρέμεινε ελαφρώς θετική το α' τρίμηνο του 2022.
Η επιβράδυνση πιθανότατα οφείλεται σε συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης λόγω των εμποδίων, πρώτον, από την απότομη αύξηση των κρουσμάτων της Omicron και, δεύτερον, από την έντονη άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων, επιβαρύνοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
Η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει μέχρι στιγμής να μετριάσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενοι την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού και χρησιμοποιώντας
τα έσοδα από δημοπρασίες πίστωσης Co2.

Απίθανη η παράταση των μέτρων στήριξης χωρίς αύξηση του ελλείμματος

Ωστόσο, σημειώνει η Unicredit, αυτές οι πηγές εξαντλήθηκαν πλήρως για την πληρωμή των επιδοτήσεων του Μαρτίου και είναι απίθανο η κυβέρνηση να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την παράταση των μέτρων στήριξης χωρίς να καταφύγουμε σε επιλογές που θα μπορούσαν αύξηση του πρωτογενούς ελλείμματος - μια κίνηση που θα απαιτούσε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεδομένων των ισχυρών αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά την ιδέα ότι η ΕΕ πρέπει να μοιραστεί το κόστος των συνεπειών της της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, με το σκεπτικό ότι αυτό επιβαρύνει δυσανάλογα τα μέλη της τα δημόσια οικονομικά των κρατών μελών.
Η ιδέα αυτή θεωρήθηκε πρόωρη από τους ηγέτες της ΕΕ που συναντήθηκαν στις Βερσαλλίες νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά θα μπορούσε να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη, εάν η κρίση συνεχιστεί για αρκετούς μήνες.

unicredit1_1.JPG



unicredit2.JPG

unicredit3.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης