Αναλύσεις – Εκθέσεις

Institute for the Study of War: Αδιέξοδη η σύγκρουση στην Ουκρανία – Η Ρωσία περνάει στην άμυνα

Institute for the Study of War: Αδιέξοδη η σύγκρουση στην Ουκρανία – Η Ρωσία περνάει στην άμυνα
Οι ρωσικές δυνάμεις ακολουθούν τακτικές άμυνας, πραγματοποιώντας περιορισμένες και τοπικές επιθέσεις εδάφους και σημειώνουν μικρή πρόοδο
Σχετικά Άρθρα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξελίσσεται σε παρατεταμένη και αδιέξοδη σύγκρουση αναφέρει το αμερικανικό Institute for the Study of War.
Μπορεί το Institute for the Study of War να είναι προκατειλημμένο κατά της Ρωσίας αλλά παρακολουθεί πολύ διεξοδικά την εισβολή σε καθημερινή βάση και παρουσιάζει καθημερινά τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο πεδίο της μάχης.
Οι πηγές είναι κατά βάση ουκρανικές αλλά το Institute for the Study of War υποστηρίζει ότι τις διασταυρώνει.

Ποιες οι νέες εξελίξεις;

Οι ρωσικές δυνάμεις αλλάζουν τακτική καθώς η εισβολή εξελίσσεται σε παρατεταμένη και αδιέξοδη σύγκρουση.
Αυξάνονται οι αναφορές που εμφανίζουν τα ρωσικά στρατεύματα να σκάβουν τάφρους και να βάζουν νάρκες - ενδείξεις ότι έχουν περάσει στην άμυνα.
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να διεξάγουν περιορισμένες και αποτελεσματικές αντεπιθέσεις για να εκτονώσουν την πίεση στο Κίεβο, αν και η έκταση αυτών των αντεπιθέσεων είναι πιθανότατα μικρότερη από αυτή που ισχυρίζονται ορισμένοι Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Οι ρωσικές προσπάθειες να κινητοποιήσουν πρόσθετες δυνάμεις για να διατηρήσουν την επιθετική τους ορμή έχει μετριαστεί.
Η πρόοδος της Ρωσίας στην κατάληψη της πόλης της Μαριούπολης παραμένει αργή αν και το 90% των κτηρίων της πόλης έχει καταστραφεί.
Η Ρωσία έχει αλλάξει στρατηγική και πλέον εστιάζει στους βομβαρδισμούς πόλεων με το πυροβολικό και με πυραύλους αλλά και με την αεροπορία

Τι αναφέρουν ρωσικές πηγές;

Τα στρατεύματα μηχανικών της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας (SMD) των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ξεκίνησαν την αποναρκοθέτηση γεωργικής γης στην περιοχή Kherson (Χερσώνα) και περισσότερα από 12.000 πυρομαχικά έχουν ήδη εκκαθαριστεί.
Αυτό αναφέρθηκε στις 24/3 από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Στα νότια της περιοχής Χερσώνα, τα στρατεύματα μηχανικών της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας ξεκίνησαν την πλήρη αποναρκοθέτηση της περιοχής που ήταν προηγουμένως υπό τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας και των εθνικιστικών ταγμάτων.
Για αρκετά χρόνια, οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας κυριολεκτικά φύτευαν χωράφια με νάρκες αντιαρματικών και κατά προσωπικού.
Το Υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής αποναρκοθέτησης γεωργικής γης στην περιοχή Kherson, περισσότερα από 12 χιλιάδες εκρηκτικά αντικείμενα έχουν ήδη εξουδετερωθεί..
Στους χάρτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, που κατασχέθηκαν από Ρώσους στρατιώτες σε εγκαταλελειμμένα αρχηγεία, υποδεικνύονταν ναρκοπέδια, τα οποία τοποθετήθηκαν σκόπιμα σε γεωργικές εκτάσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια, κανείς δεν μπορούσε καν να πλησιάσει αυτές τις περιοχές, ανέφερε το ρωσικό στρατιωτικό τμήμα.
Τα ναρκοπέδια από τις ουκρανικές δυνάμεις δεν σχηματίστηκαν με τον κλασικό στρατιωτικό τρόπο, αλλά τοποθετήθηκαν εκτός των στρατιωτικών κανόνων, γεγονός που καθιστά δύσκολη την εκκαθάριση των ναρκών.
Από τις εκβολές μέχρι το δρόμο και το κανάλι, όλα ήταν ναρκοθετημένα.
Μόνο σε ένα στενό τμήμα αφαιρέθηκαν περισσότερες από 1.200 αντιαρματικές νάρκες.
Αρκετές δεκάδες ειδικοί και περισσότερες από 20 μονάδες ειδικού μηχανικού εξοπλισμού εμπλέκονται στην επίλυση προβλημάτων.
Οι ενέργειες των σκαπανέων περιπλέκονται από το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν χαρτογραφούσαν πάντα τις παγίδες ναρκοπεδίων που δημιούργησαν .

Τα νέα δεδομένα όπως τα παρουσιάζει το Institute for the Study of War

1)Οι ρωσικές δυνάμεις ακολουθούν τακτικές άμυνας, πραγματοποιώντας περιορισμένες και τοπικές επιθέσεις εδάφους και σημειώνουν μικρή πρόοδο.

2)Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν περιορισμένες και επιτυχημένες αντεπιθέσεις γύρω από το Κίεβο για να διακόψουν τις ρωσικές επιχειρήσεις για την περικύκλωση της πόλης κάτι που θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, ώστε να εκτονώσουν την πίεση στην πρωτεύουσα.

3)Η Μάχη της Μαριούπολης συνεχίζεται στα οικοδομικά τετράγωνα με την ουκρανική αντίσταση να παραμένει σκληρή και τα κέρδη της Ρωσίας να είναι περιορισμένα.

4)Η Ρωσία πιθανότατα θέλει αποκτήσει γρήγορα νέα μαχητική ισχύ από τη Συρία ή από τον ιδιωτικό στρατό Wagner.

a1_2.png

Οι σύριοι θέτουν όρους

Οι ρωσικές προσπάθειες να φέρουν δυνάμεις από την Συρία στην Ουκρανία ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προκλήσεις.
Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) αναφέρει ότι ένας Ρώσος διοικητής στη Συρία συναντήθηκε με τον διοικητή της 8ης Ταξιαρχίας του Συριακού Αραβικού Στρατού για να ζητήσει στρατιώτες για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, αλλά οι Σύριοι ανέφεραν ότι το αίτημα πρέπει να εξεταστεί.
Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Οι προσπάθειες κινητοποίησης της Ρωσίας είναι πιθανό να γίνουν επείγουσες λόγω των ρωσικών απωλειών στον πόλεμο.
Η Wall Street Journal επικαλείται έναν ανώνυμο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ που ισχυρίζεται ότι η Ρωσία έχει χάσει έως και 40.000 στρατιώτες που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή αγνοούνται από τους περίπου 190.000 που αναπτύχθηκαν για να εισβάλουν στην Ουκρανία.
Ωστόσο άλλες πηγές κάνουν λόγο για 15.000 νεκρούς ρώσους στρατιώτες.
Η παρατεταμένη παύση των ρωσικών επιθετικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία είναι ένα στοιχείο που δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει την αρχική τους ορμή.
Αυτές οι εκθέσεις και οι εκτιμήσεις συλλογικά υποδηλώνουν ότι η Ρωσία μπορεί να μην είναι σε θέση να βρει νέα μαχητική ισχύ με την οποία θα ανακτήσει την επιθετική ορμή για εβδομάδες ή και μήνες.

Οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται όλο και περισσότερο για παρατεταμένες αμυντικές επιχειρήσεις σε διάφορα σημεία του πολεμικού πεδίου.
Πολυάριθμες αναφορές και δορυφορικές εικόνες ρωσικών στρατευμάτων δείχνουν στρατιώτες και άλλες μηχανοκίνητες μονάδες να σκάβουν αμυντικές θέσεις και να τοποθετούν νάρκες στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν περάσει στην άμυνα και δεν προβλέπουν τη διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας στο εγγύς μέλλον σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις συμμετέχουν σε τέσσερις κύριες προσπάθειες αυτή τη στιγμή:

Κύρια προσπάθεια — Κίεβο (αποτελείται από τρεις δευτερεύουσες υποστηρικτικές προσπάθειες).
Υποστηρικτική προσπάθεια 1—Χάρκοβο;
Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρεια Λουχάνσκ.
Υποστηρικτική προσπάθεια 2— Μαριούπολη και Donetsk και
Υποστηρικτική προσπάθεια 3 — Χερσώνα με κατεύθυνση βόρεια και δυτικά.

Κύρια προσπάθεια — Άξονας Κιέβου: Οι ρωσικές επιχειρήσεις στον άξονα του Κιέβου στοχεύουν στην περικύκλωση της πόλης από τα βορειοδυτικά, τα δυτικά και τα ανατολικά.

Υποδεέστερη κύρια προσπάθεια κατά μήκος της δυτικής όχθης του Dnipro

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αντεπιθέσεις για να ανακτήσουν εδάφη που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα, απελευθερώνοντας την πόλη Makariv, όπως σημειώθηκε στην ενημέρωση της 22ης Μαρτίου.
Η αντεπίθεση, που πιθανότατα διεξήχθη κυρίως από ουκρανικές δυνάμεις από τα δυτικά των πιο πρόσφατων ρωσικών θέσεων, πιθανότατα έχει γίνει πιο σημαντική πρόοδο.
Έχουμε ενημερώσει σημαντικά τον χάρτη μας από τις 22 Μαρτίου για να δείξουμε την τρέχουσα αξιολόγησή μας για την πιθανή πρώτη γραμμή δυτικά του Κιέβου.
Ορισμένα από τα ουκρανικά κέρδη που φαίνεται πιθανό να σημειώθηκαν στις 21 Μαρτίου, αλλά μόλις αποκτήσαμε επαρκή στοιχεία και σαφήνεια σχετικά με τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας για να τα αντικατοπτρίσουμε με ακρίβεια στον χάρτη της 23ης Μαρτίου.

Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν στις 23 Μαρτίου ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τα ρωσικά στρατεύματα στο Irpin, Bucha και Hostomel.
Ο δήμαρχος του Κιέβου ισχυρίστηκε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν σχεδόν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις από το Irpin.
Ο δήμαρχος του Irpin ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έλεγχαν το 80% της πόλης από τις 23 Μαρτίου, αλλά σημείωσε ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να εκτοξεύουν όλμους και ρουκέτες Grad στην πόλη και ότι Ρώσοι σαμποτέρ και οι λεηλασίες είναι διάχυτες.

Το Institute for the Study of War δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τους περισσότερους από αυτούς τους ισχυρισμούς, ιδιαίτερα την αναφορά για την περικύκλωση μεγάλων ομάδων ρωσικών δυνάμεων ή την απελευθέρωση του Irpin.
Ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της Περιφέρειας Κιέβου δήλωσε στις 22 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν το Bucha και το Hostomel, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούσαν να διεξάγουν μόνο τοπικές αντεπιθέσεις και ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προετοιμάζονται για μια μεγαλύτερη επιθετική επιχείρηση - όλα αυτά υποδηλώνουν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα πιθανότατα δεν έχουν ακόμη περικυκλώσει τα ρωσικά στρατεύματα σε αυτές τις περιοχές.
Αυτοί οι ουκρανικοί ισχυρισμοί μπορεί να αντικατοπτρίζουν την προσδοκία ότι η ουκρανική αντεπίθεση θα συνεχιστεί και θα αποκόψει τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται επί του παρόντος στο Irpin.

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 23 Μαρτίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να προχωρήσουν στο Teterivsk, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, αλλά απωθήθηκαν.
xx2.png

Δευτερεύουσα υποστηρικτική προσπάθεια — άξονας Chernihiv και Sumy

Οι μάχες μέσα και γύρω από το Chernihiv συνεχίστηκαν τις τελευταίες ημέρες χωρίς να αλλάξει ουσιαστικά η πρώτη γραμμή. Οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιχείρησαν νέα προέλαση μέσα και γύρω από τα ανατολικά προάστια του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο αναφέρει ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν να σκάβουν και να ναρκοθετούν την περιοχή, υποδεικνύοντας πιθανώς ότι οι Ρώσοι έχουν περάσει στην άμυνα σε αυτές τις περιοχές.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1—Χάρκοβο:

Οι ρωσικές δυνάμεις δεν πραγματοποίησαν καμία σημαντική επιθετική επιχείρηση γύρω από το Χάρκοβο ή γύρω από την πόλη Izyum, νοτιοανατολικά του Χάρκοβο, στις 23 Μαρτίου, αν και οι περιορισμένες επιχειρήσεις συνεχίστηκαν.

Υποστηρικτική προσπάθεια 1α — Περιφέρεια Λουχάνσκ:

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις προσπάθειες για προέλαση στις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, εστιάζοντας σε περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις στην Ποπάσνα και την Αβντιίβκα και σε πυραυλικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο του Κραματόρσκ.

Σημείωση Institute for the Study of War:
Ενημερώσαμε τον χάρτη μας της βορειοανατολικής Ουκρανίας για να δείξουμε τον ρωσικό έλεγχο σε πολύ περισσότερα εδάφη από ότι είχαμε εκτιμήσει προηγουμένως.
Αυτή η αλλαγή αντανακλά πρόσφατα ιστορικά δεδομένα παρά νέα ρωσικά κέρδη.
Δεν αξιολογούμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη στη βορειοανατολική Ουκρανία εδώ και αρκετές ημέρες και ο αναθεωρημένος έλεγχος του εδάφους σε αυτό το τμήμα του θεάτρου δεν αντικατοπτρίζει τις νέες ρωσικές προόδους ή την εδραίωση του ρωσικού ελέγχου.

Υποστηρικτική προσπάθεια 2— Μαριούπολη και Donetsk:

Οι μάχες μέσα στην πόλη συνεχίστηκαν στην Μαριούπολη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αύξησαν τους βομβαρδισμούς τους χρησιμοποιώντας πυροβολικό, drones και ναυτικό.
Τα ρωσικά στρατεύματα σημείωσαν περιορισμένα κέρδη.

Υποστήριξη της Προσπάθειας 3—Kherson με κατεύθυνση βόρεια και δυτικά:

Οι ρωσικές δυνάμεις μέσα και γύρω από το Kherson και το Mykolayiv, καθώς και εκείνες που προελαύνουν στο Kryvyih Ryh και στο Zaporizhiya, δεν πραγματοποίησαν σημαντικές επιθετικές επιχειρήσεις τις τελευταίες 24 ώρες.
Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να μπλοκάρουν τη γέφυρα του Κερτς για να εμποδίσουν τους Ρώσους να φύγουν από την Κριμαία.
Το GUR ισχυρίζεται ότι αυτό το μέτρο είναι μια απάντηση στον πανικό μεταξύ των Ρώσων στην Κριμαία, ιδιαίτερα εκείνων που μετακόμισαν στη χερσόνησο μετά το 2014, ειδικά μεταξύ των οικογενειών του ρωσικού στρατιωτικού και κυβερνητικού προσωπικού.
Δεν υπάρχει ανεξάρτητη επαλήθευση αυτών των αναφορών της GUR.
xx3.png

Τι πρέπει να παρακολουθήσουμε:

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα καταλάβουν τη Μαριούπολη ή θα αναγκάσουν την πόλη να συνθηκολογήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η Ρωσία θα επεκτείνει τους βομβαρδισμούς της κατά των ουκρανικών πόλεων.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να εξαπολύσουν μεγαλύτερη αντεπίθεση στη δυτική περιφέρεια του Κιέβου τις επόμενες ημέρες.

Η συνεχιζόμενη εμπλοκή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας στη Μάχη της Μαριούπολης μειώνει την πιθανότητα αποβίβασης αμφίβιων δυνάμεων κοντά στην Οδησσό, παρά το βομβαρδισμό της Οδησσού τις τελευταίες ημέρες από το ναυτικό της Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης