Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η μοχθηρή αρκούδα έρχεται οδηγώντας σε διόρθωση έως -20% τις μετοχές έως τα μέσα Απριλίου 2022

Morgan Stanley: Η μοχθηρή αρκούδα έρχεται οδηγώντας σε διόρθωση έως -20% τις μετοχές έως τα μέσα Απριλίου 2022
Κατά την Morgan Stanley έρχεται διόρθωση η οποία αναμένει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα με τέλη Απριλίου 2022, και αυτός είναι ο λόγος που συνιστά «οι επενδυτές να χρησιμοποιήσουν το πρόσφατο ράλι ως ευκαιρία για πωλήσεις»
Σχετικά Άρθρα

Πτώση από -10% έως -20% στα χρηματιστήρια έως τα μέσα Απριλίου 2022 προβλέπει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley τονίζοντας ότι η μοχθηρή αρκούδα έρχεται και θα οδηγήσει σε βίαιη διόρθωση τα χρηματιστήρια.
Κατά την Morgan Stanley η ανάκαμψη του 2021 ήταν τόσο απότομη και βίαιη μετά το σοκ του 2020 που σε συνδυασμό με την επιστροφή του πληθωρισμού μετά από 10ετίες θα οδηγήσει σε ένα σύντομο ανοδικό κύκλο ο οποίος θα τελειώσει άδοξα.
Το ΑΕΠ και τα κέρδη ανά μετοχή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά τις κορυφές του προηγούμενου κύκλου και τώρα επιβραδύνονται απότομα, ο πληθωρισμός τρέχει σε υψηλό 40 ετών και η Fed σχεδιάζει αυξήσεις επιτοκίων και 0,50% καθώς ανησυχεί για τον πληθωρισμό.
Κατά την Morgan Stanley με τον ρυθμό που εξελίσσονται τα πράγματα, ο κύκλος θα μπορούσε να κορυφωθεί σε 2-4 μήνες και να κινηθεί σε «πτωτική τροχιά» 5-10 μήνες από σήμερα».
Τα κέρδη των εταιριών ανέκαμψαν στο υψηλότερο επίπεδο του προηγούμενου κύκλου σε μόλις 16 μήνες, που αποτελεί την ταχύτερη ανάκαμψη που σημειώθηκε εδώ και 40 χρόνια.
Κατά την Morgan Stanley αυτό που θα δούμε το επόμενο διάστημα είναι μια απότομη επιβράδυνση στα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών της Wall αλλά και διεθνώς.

O covid 19 κατέστρεψε αξίες

Ένα ερώτημα είναι ποιοι κλάδοι θα ξεχωρίσουν εν μέσω πληθωρισμού ρεκόρ;
Κατά την περίοδο του covid 19 και των σοκ που προκλήθηκαν, δεν δημιουργήθηκε καμία πραγματική αξία για την οικονομία ή τις περισσότερες εταιρίες:
«Στην πραγματικότητα, είναι πιο πιθανό η πανδημία να κατέστρεψε τις αξίες».
Επιπλέον, η ζημιά από τον υψηλό πληθωρισμό 40 ετών θα αφήσει επίσης ισχυρό στίγμα στον καταναλωτή και στις επιχειρήσεις που μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να επουλωθούν.

Οι μετοχές δεν μπορεί να είναι υψηλά

Κατά την Morgan Stanley οι τιμές των μετοχών δεν έχει νόημα να είναι υψηλότερες από τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ακόμη και προσαρμοζόμενες στον πληθωρισμό και στις ονομαστικές τιμές.
Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ και διεθνώς θα επιβραδυνθεί και δεν αποκλείεται να δούμε και ύφεση σε ορισμένες οικονομίες.
Υπό αυτό το πρίσμα η Morgan Stanley μειώνει τα κέρδη ανά μετοχή σε διάστημα 12 μηνών στο 18Χ από 22Χ που ήταν προ μηνών.

Τι θα συμβεί με τα επιτόκια;

Η Fed με τις κινήσεις της επιτρέπει την εξαγωγή ενός συμπεράσματος ότι θα αυξήσει τα επιτόκια στο 1,75% και θα μειώσει τον ισολογισμό της κατά μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.
Οι αποδόσεις των 10τών ομολόγων θα κλείσουν τώρα το 2022 στο 2,4%.
Τα καλά νέα είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς αγγίζει τώρα τα ποσοστά και αυτό αντικατοπτρίζεται στα PE.
Στα πρόσφατα χαμηλά ο S&P 500 διαπραγματεύτηκε με P/E 18x τα κέρδη.
Αυτό είναι αρκετό;
Η απάντηση, δεν αποτελεί έκπληξη και είναι όχι.

Το συνολικό μακροοικονομικό περιβάλλον έχει χειροτερέψει, «πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να ο στόχος για κέρδη ανά μετοχή 18 φορές να κινηθεί και χαμηλότερα.
Η Fed (και άλλες κεντρικές τράπεζες) είναι πολύ εστιασμένες στον πληθωρισμό και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απλώς αυξάνει το πίεση στις τιμές, ιδιαίτερα στα τρόφιμα και την ενέργεια. Εν τω μεταξύ, η κατάσταση επιβαρύνει περαιτέρω την εμπιστοσύνη τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων, κάτι που δεν είναι καλό για την ανάπτυξη και αυτό δεν έχει τιμολογηθεί».

Πόσο χαμηλά μπορούν να υποχωρήσουν οι πολλαπλασιαστές κερδών P/E;

Κατά την Morgan Stanley δεν αποκλείεται να δούμε η Wall Street να διαπραγματεύεται 16 φορές τα κέρδη του 2022, εφόσον τα επιτόκια κινηθούν υψηλότερα και το γεωπολιτικό περιβάλλον επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Με βάση αυτό το σενάριο ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 είναι 10%-20%.
Κατά την Morgan Stanley έρχεται διόρθωση η οποία αναμένει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα με τέλη Απριλίου 2022, και αυτός είναι ο λόγος που συνιστά «οι επενδυτές να χρησιμοποιήσουν το πρόσφατο ράλι ως ευκαιρία για πωλήσεις».
m1_2.jpg

m2_2.jpg

m3.jpg
m4.jpg
m5.jpg
m6.jpg

m7.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης