Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ανερχόμενη εμπορική συνεργασία Κίνας - Ρωσίας οδηγεί προς τη δημιουργία δύο διακριτών οικονομικών σφαιρών

Η ανερχόμενη εμπορική συνεργασία Κίνας - Ρωσίας οδηγεί προς τη δημιουργία δύο διακριτών οικονομικών σφαιρών
Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των κινεζικών εξαγωγών στη Ρωσία διακανονίστηκαν σε γιουάν το πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι μόνο 2% το 2013.
Σχετικά Άρθρα

Η στάση της Κίνας για τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία πιθανόν μέσα στους επόμενους μήνες να αναδιαμορφώσει τις παγκόσμιες ροές χρήματος και εμπορίου, και να οδηγήσει στη δημιουργία δύο διακριτών οικονομικών σφαιρών.
Τον περασμένο μήνα, λίγο πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Vladimir Putin και ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping διακήρυξαν στο Πεκίνο ότι προχωρούν στη σύναψη μιας «χωρίς όρια» εταιρικής σχέσης, με την υπόσχεση να συνεργαστούν περισσότερο εναντίον της Δύσης.
Στη συνέχεια το Πεκίνο αρνήθηκε να συμπαραταχθεί μαζί με τις δυτικές χώρες και να καταδικάσει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», ενώ παράλληλα κάλεσε σε αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές.
Το σινο-ρωσικό εμπόριο αυξήθηκε κατά 35% το 2021 στα 146,9 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων
Η τάση αυτή πιθανότατα θα αναπτυχθεί περαιτέρω με τις νέες κυρώσεις που αποκόπτουν τη Ρωσία από τις δυτικές αγορές.

Η αλλαγή στις εμπορικές ροές ξεκίνησε το 2014

Η αλλαγή στις εμπορικές ροές ξεκίνησε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, δήλωσε ο Tom James, διευθύνων σύμβουλος του TradeFlow Capital Management στη Σιγκαπούρη.
«Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει τις συναλλαγές σε γιουάν με την Κίνα», είπε, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες μπορούν να συναλλάσσονται μεταξύ τους εκτός του δικτύου SWIFT -από το οποίο η Μόσχα είναι πλέον αποκλεισμένη- και το Πεκίνο θα μπορούσε να ωφεληθεί πολύ από αυτό, αν και όχι χωρίς κινδύνους.
Λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο των κινεζικών εξαγωγών στη Ρωσία διακανονίστηκαν σε γιουάν το πρώτο εξάμηνο του 2021, έναντι 2% το 2013.
«Ο άγνωστος Χ είναι οι δασμοί και οι κυρώσεις ή οι ποσοστώσεις, με την έννοια του πόση ρωσική προσφορά θα θέλουν ή θα μπορούν να πάρουν οι χώρες», είπε ο James.
«Γιατί βλέπουμε να έχει ήδη ξεκινήσει εάν κύμα προστατευτισμού από τις χώρες, με σκοπό την επισιτιστική ασφάλεια».

Η πίεση στα χρηματιστήρια της Ασίας και στο κινέζικο νόμισμα

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές της Ασίας κλυδωνίζονται λόγω των ανησυχιών ότι μια συνεργασία Ρωσίας-Κίνας θα μπορούσε να επιφέρει αντίποινα από τις ΗΠΑ, και για αυτό το λόγο οι κινεζικές μετοχές καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο επίγειος δείκτης Shanghai Composite της Κίνας και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έχουν χάσει περίπου 6% ο καθένας από την έναρξη του πολέμου, έναντι μέσου κέρδους 1% για τα χρηματιστήρια του υπόλοιπου κόσμου.
Το μέχρι στιγμής σταθερό νόμισμα της Κίνας άρχισε επίσης να παρουσιάζει εκρήξεις ευπάθειας και μεταβλητότητας.
«Η πίεση είναι πολύ μεγάλη αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο Reuters σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Είναι ρεαλιστικό να αγοράζεις πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία, αλλά όλοι σε παρακολουθούν», είπε.
«Δεν θέλουμε να στενοχωρήσουμε τη Ρωσία, αλλά ταυτόχρονα είναι δύσκολο να μην συντάσσεσαι μαζί με την πλειονότητα των χωρών».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το εμπόριο Κίνας – Ρωσίας είναι περιορισμένο, καθώς τον περασμένο μήνα ανήλθε σε 26,4 δισεκατομμύρια δολάρια έναντι εμπορίου 137 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και 123,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορίου της Κινας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει το Πεκίνο εάν παράσχει οικονομική βοήθεια στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης των κυρώσεων, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έκανε την εξής δήλωση στο Reuters:
«Η Κίνα και η Ρωσία θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν κανονική οικονομική και εμπορική συνεργασία σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και ισότητας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης