Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wood Mackenzie: Μπορεί η Ευρώπη να επιβιώσει τον επόμενο χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο; - Κίνδυνος κραχ

Wood Mackenzie: Μπορεί η Ευρώπη να επιβιώσει τον επόμενο χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο; - Κίνδυνος κραχ
Η επιβίωση χωρίς ρωσικό αέριο μακροπρόθεσμα, ωστόσο, είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο πρόβλημα και θα απαιτήσει αυτοσχεδιασμό
Σχετικά Άρθρα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αναδείξει την ανάγκη για την Ευρώπη να βελτιώσει την ενεργειακή της ασφάλεια μειώνοντας την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο Wood Mackenzie, η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ευρώπη φθάνει σε χαμηλό 5ετίας και η ήπειρος θα μπορούσε να μείνει χωρίς ρωσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα.

Η επιβίωση χωρίς ρωσικό αέριο μακροπρόθεσμα, ωστόσο, είναι ένα πολύ πιο περίπλοκο πρόβλημα και θα απαιτήσει αυτοσχεδιασμό.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτίναξε την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, ενώ διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης οικονομίας, της Γερμανίας, αναθεωρούν τις στρατηγικές τους, με στόχο να μειώσουν την ευπάθειά τους στην ενεργειακή ασφάλεια.
Η Γερμανία προμηθεύεται το 50% του φυσικού της αερίου από την Ρωσία και το 26% του πετρελαίου.

Αυτή η ευπάθεια ήταν που εμπόδισε την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους από το να επιβάλλουν κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας (προς το παρόν).
Η Ευρώπη προμηθεύεται το 33% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, αλλά η εξάρτηση ποικίλλει μεταξύ των μελών της ΕΕ.
Η Γερμανία εξαρτάται κατά 50% από το ρωσικό αέριο και η Ιταλία εισάγει το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Οι χώρες της νοτιοδυτικής Ευρώπης Ισπανία και Πορτογαλία δεν εισάγουν ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και οι γείτονες της Ρωσίας στα δυτικά, η Εσθονία και η Φινλανδία, εξαρτώνται 100% ή σχεδόν 100% από τη Ρωσία για τον εφοδιασμό τους με φυσικό αέριο.

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία απειλεί να διακόψει την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου - είτε με τη μορφή κυρώσεων είτε με αντίποινα του Putin στις κυρώσεις - η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας θα σήμαινε ότι θα απεγκλωβιστεί από την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Η διασφάλιση του φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα, λένε οι αναλυτές και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνει η Ευρώπη για τον χειμώνα μετά - και όλους τους επόμενους χειμώνες μακροπρόθεσμα - εάν θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτός ο χειμώνας πλησιάζει στο τέλος του και το ευρωπαϊκό αέριο που βρίσκεται σε αποθήκευση επιστρέφει σε χαμηλά πενταετίας. Με την ανανέωση των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ευρώπη θα μπορούσε να μείνει χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.

«Από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στην αρχή του χειμώνα, τα επίπεδα αποθήκευσης έχουν εισέλθει ξανά στο πενταετές εύρος τους, αν και στο χαμηλότερο επίπεδο.
«Η εκτίμηση μας είναι ότι η ΕΕ μπορεί να περάσει με ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα.
Αυτή τη στιγμή, οι ροές φυσικού αερίου από την Ανατολή προς τη Δύση συνεχίζονται, οι παραδόσεις LNG στην ΕΕ έχουν αυξηθεί σημαντικά και η πρόγνωση του καιρού είναι ευνοϊκή.
Η χρήση φυσικού αερίου από την αποθήκευση έχει επιβραδυνθεί και εξακολουθούμε να γεμίζουμε το 30% της χωρητικότητας αποθήκευσης», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν συλλογικά ένα ορισμένο επίπεδο αποθήκευσης φυσικού αερίου στις περιφέρειές τους και να συνάψουν συμφωνίες αλληλεγγύης για να στείλουν φυσικό αέριο όπου χρειάζεται.

«Ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας δεν είναι μόνο μια στιγμή ορόσημο για την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά και για το ενεργειακό μας σύστημα.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε καμία τρίτη χώρα να αποσταθεροποιήσει τις ενεργειακές μας αγορές ή να επηρεάσει τις ενεργειακές μας επιλογές», είπε ο Επίτροπος.

Bruegel: Δύσκολη εξίσωση

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαχειριστεί τις ενεργειακές ανάγκες της χωρίς ρωσικό αέριο τον επόμενο χειμώνα, αλλά πρέπει να είναι ενωμένη στη λήψη δύσκολων αποφάσεων, αποδεχόμενη ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν θα έχει αρκετό χρόνο για τέλειες λύσεις», ανέφερε η ευρωπαϊκή δεξαμενή σκέψης Bruegel.

Στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι άλλαζε πορεία «για να εξαλείψει την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές από μεμονωμένους προμηθευτές ενέργειας», δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Η Γερμανία θα κατασκευάσει δύο εγκαταστάσεις εισαγωγής LNG, στο Brunsbuettel και στο Wilhelmshaven, και θα επιδιώξει να επιταχύνει την εγκατάσταση δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να έχει 100% παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2035.
Για την Ευρώπη, η διαχείριση χωρίς ρωσικό αέριο «θα απαιτήσει αυτοσχεδιασμό και επιχειρηματικό πνεύμα», λένε οι αναλυτές του Bruegel.

«Το κύριο μήνυμα είναι: εάν η ΕΕ αναγκαστεί ή θέλει να επωμιστεί το κόστος, θα πρέπει να είναι δυνατή η αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου ήδη για τον επόμενο χειμώνα χωρίς να καταστραφεί η οικονομική δραστηριότητα, να παγώσουν οι άνθρωποι ή να διακοπεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας».
«Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναθεωρηθούν δεκάδες κανονισμοί, να επανεξεταστούν οι συνήθεις διαδικασίες και λειτουργίες, να δαπανηθούν γρήγορα πολλά χρήματα και να ληφθούν σκληρές αποφάσεις.
Σε πολλές περιπτώσεις ο χρόνος θα είναι πολύ μικρός για τέλειες απαντήσεις».
fs_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης