Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Hedging στην αγορά των options κάνουν τα μεγάλα κεφάλαια παγκοσμίως, στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας - Τι προτιμούν

Hedging στην αγορά των options κάνουν τα μεγάλα κεφάλαια παγκοσμίως, στη σκιά του πολέμου της Ουκρανίας - Τι προτιμούν
Τα options αργού πετρελαίου WTI που λήγουν στα μέσα Απριλίου στην τιμή των 120 δολαρίων το βαρέλι είναι από τις πιο δημοφιλείς τοποθετήσεις στην τρέχουσα περίοδο
Σχετικά Άρθρα
Στην αγορά των δικαιωμάτων προαίρεσης αργού πετρελαίου των ΗΠΑ επιδίδονται τα μεγάλα χαρτοφυλάκια τις τελευταίες ημέρες καθώς η αβεβαιότητα από τον πόλεμο στην Ουκρανία βρίσκεται στα ύψη.
Και σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, οι προτιμήσεις τους είναι στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού, τα οποία αγγίζουν υψηλά σχεδόν δεκαετίας, ενώ στοιχηματίζοντας ότι το ράλι του πετρελαίου θα συνεχιστεί.

Οι αναταράξεις στην αγορά ενέργειας

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου ήταν ήδη ανοδική ακόμη και πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.
Η εισβολή όμως έστειλε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent και του West Texas Intermediate (WTI) υψηλότερα πάνω από 15% σε περίπου υψηλά 10 και 14 ετών, αντίστοιχα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία που, ενώ δεν στοχεύουν ρητά τις ημερήσιες εξαγωγές της Ρωσίας, έχουν παρεμποδίσει σοβαρά την ικανότητά της να πουλά το πετρέλαιο της.
Οι εξαγωγές της Ρωσίας αντιπροσωπεύουν περίπου το 8% της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, ακολουθώντας μόνο τη Σαουδική Αραβία.

Η ευκαιρία των options

Οι traders βλέπουν την ευκαιρία να αγοράσουν options - στοιχήματα για την κατεύθυνση της τιμής ενός εμπορεύματος - και οι όγκοι των δικαιωμάτων έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
Μεταξύ 19 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των συμβάσεων δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς αργού των ΗΠΑ που διαπραγματεύονταν στο CME ήταν κατά μέσο όρο περίπου 126.000 ημερησίως.
Έκτοτε, ο μέσος όρος έχει εκτοξευθεί στις 178.000 ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία των ανταλλακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των δύο πρώτων ημερών του Μαρτίου, όταν διακινήθηκαν περισσότερα από 240.000 συμβόλαια.
Σύμφωνα με το Reuters, η δραστηριότητα ήταν ισχυρότερη στα call options - μια θέση δηλαδή για την αύξηση των τιμών του αργού στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
"Έχετε επενδυτές στην αγορά τώρα που κοιτάζουν πιο μακροπρόθεσμα και κάνουν σενάρια για να προσπαθήσουν να δουν τι συμβαίνει", δήλωσε ο JB Mackenzie, διευθύνων σύμβουλος στην Charles Schwab, προσθέτοντας ότι η ένδειξη είναι για υψηλότερες τιμές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όγκοι των δικαιωμάτων προαίρεσης που λήγουν κάθε εβδομάδα έχουν επίσης αυξηθεί καθώς η τιμή του αργού έχει αυξηθεί.

Η ασφάλεια των options

Οι τοποθετήσεις έρχονται την ώρα που πλήθος αναλυτών βλέπει υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου.
Οι αναλυτές της JP Morgan εκτίμησαν ότι το Brent θα είναι κατά μέσο όρο στα 110 δολάρια το βαρέλι το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Οι traders δικαιωμάτων προαίρεσης μπορούν επίσης να κεφαλαιοποιήσουν την αστάθεια για να κερδίσουν χωρίς να αγοράζουν ποτέ συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου.
Η αγορά κινείται έντονα ​​σε καθημερινή βάση τον τελευταίο καιρό, ενισχύοντας τον Δείκτη Μεταβλητότητας του αργού πετρελαίου (OVX), ένα μέτρο των παρελθουσών και αναμενόμενων διακυμάνσεων της αγοράς, στις 63 μονάδες, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 40 μονάδων τις τελευταίες 200 ημέρες.
Τα options αργού πετρελαίου WTI που λήγουν στα μέσα Απριλίου στην τιμή των 120 δολαρίων το βαρέλι είναι από τις πιο δημοφιλείς τοποθετήσεις στην τρέχουσα περίοδο.
Όλοι μάλιστα εκτιμούν ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα ξεπεράσουν αυτήν την τιμή μέχρι εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με τον Robert Yawger, εκτελεστικό διευθυντή ενεργειακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στη Mizuho.
Ο ίδιος όμως επισήμανε ότι οι κερδοσκόποι συνωστίζονται σε θέσεις options WTI, παρόλο που χαρακτήρισε την αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης WTI ως ευνοημένη από παραγωγούς που χρησιμοποιούν δικαιώματα πώλησης - συμβόλαια που προστατεύουν από την πτώση των τιμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης