Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Άρον άρον έκλεισε τη short θέση στο πετρέλαιο η Citigroup, με απώλειες άνω του 11% - Εφικτός ο νέος στόχος των 145 δολ.

Άρον άρον έκλεισε τη short θέση στο πετρέλαιο η Citigroup, με απώλειες άνω του 11% - Εφικτός ο νέος στόχος των 145 δολ.

Αν όντως το πετρέλαιο φτάσει περίπου στα 150 δολάρια δεν θα παραμείνει εκεί για πολύ για τον ίδιο λόγο που δεν έμεινε εκεί για πολύ το καλοκαίρι του 2008

 

Ενώ η Wall Street έβλεπε τον Δεκέμβριο ότι θα υπάρξει μια περίοδος αναταραχής για το πετρέλαιο, μια τράπεζα γινόταν όλο και πιο πτωτική.
Και ακριβώς πριν από έναν μήνα, όταν το Brent διαπραγματευόταν στα 82 δολάρια, ο επικεφαλής εμπορευμάτων της Citigroup είπε στο Bloomberg ότι συμβούλευε τους πελάτες να προχωρήσουν σε short θέσεις για το Brent, προβλέποντας ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ θα ήταν «στα χαμηλά» στο τέλος του έτους, ενώ εκτιμούσε ότι δεν αναμένει κρίση LNG στην Ευρώπη εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Αλλά έκανε λάθος, και νωρίτερα σήμερα η Citigroup ανακοίνωσε ότι έκλεινε τις short θέσεις στο πετρέλαιο με σημαντική απώλεια 11,5%.
"Κλείσαμε την απώλεια των short θέσεων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ICE Brent Δεκεμβρίου 2022 (COZ2) στις 3 Φεβρουαρίου με απώλεια 11,5%", αναφέρει η ανακοίνωση της Citigroup.
"Ενώ οι προοπτικές της αγοράς μας παραμένουν εκτός συναίνεσης και συνεχίζουμε να προβάλλουμε σημαντική πτώση για τις τιμές του αργού πετρελαίου, η χρονική στιγμή αυτή επηρεάστηκε αρνητικά από την κλιμακούμενη σύγκρουση Ρωσίας/Ουκρανίας, τη διεύρυνση των ασφαλίστρων κινδύνου προσφοράς την ανοδική ορμή της τιμής για τη ζώνη μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου", προσθέτει η ανακοίνωση.

Νέος στόχος τα 145 δολάρια

Εν τω μεταξύ, σε μια πολύ πιο ρεαλιστική εκτίμηση, ο επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της TD Securities, Bart Malek, γράφει ότι οποιεσδήποτε πρόσθετες κυρώσεις ή απρόβλεπτη διακοπή του εφοδιασμού - που σίγουρα έρχονται τώρα που οι αγοραστές διστάζουν να αγοράσουν περισσότερο πετρέλαιο από τη Ρωσία - θα μπορούσαν «εύκολα να δουν τις τιμές να αυξάνονται ακόμη υψηλότερα βραχυπρόθεσμα, καθώς αυτό θα αύξανε την ήδη σημαντική ανησυχία για μεγάλο έλλειμμα».
Υπό αυτές τις συνθήκες, η TD γράφει ότι δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε το βασικό πετρέλαιο αναφοράς να εκτινάσσεται σε περίπου 145 δολάρια το βαρέλι, το οποίο εμφανίστηκε για τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2008.

Ενώ οι κυρώσεις μέχρι στιγμής έχουν σκοπό να αφήσουν το εμπόριο ενέργειας σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο, η αποκοπή ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα πληρωμών SWIFT έχει διαταράξει τη δραστηριότητα εμπορίας εμπορευμάτων.
Αυτές οι ελλείψεις θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντισταθμιστούν με προϊόντα που προέρχονται από αλλού.
Για το λόγο αυτό, μια άλλη αύξηση 25 δολαρίων ανά βαρέλι θα μπορούσε εύκολα να συμβεί εάν είτε οι κυρώσεις είτε κάποιο γεγονός που σχετίζεται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας μειώσει τις αποστολές.

Μη βιώσιμες οι τιμές του πετρελαίου

Τα καλά νέα είναι ότι αν όντως το πετρέλαιο φτάσει περίπου στα 150 δολάρια - ένα επίπεδο που έφθασε λίγες μέρες πριν η Lehman κηρύξει πτώχευση - δεν θα παραμείνει εκεί για πολύ για τον ίδιο λόγο που δεν έμεινε εκεί για πολύ το καλοκαίρι του 2008.
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, η τιμή στα τρέχοντα ή υψηλότερα μπορεί να μην είναι βιώσιμη, καθώς υπάρχουν ορισμένες οδοί που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ελλείψεων και να μειώσουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων, μετριάζοντας την ανοδικότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης