Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch, Moody's: Υποβάθμιση της Ρωσίας κατά 6 βαθμίδες σε junk - Κίνδυνοι για οικονομία και χρέος

Fitch, Moody's: Υποβάθμιση της Ρωσίας κατά 6 βαθμίδες σε junk - Κίνδυνοι για οικονομία και χρέος
Οι πάροχοι δεικτών FTSE Russell και MSCI ανακοίνωσαν πως θα αφαιρέσουν τις ρωσικές μετοχές από όλους τους δείκτες τους
Σχετικά Άρθρα
Σε υποβάθμιση της Ρωσίας κατά 6 βαθμίδες στην κατηγορία «junk», προχώρησαν οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Moody's, επισημαίνοντας ότι οι δυτικές κυρώσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητά της να εξυπηρετήσει το χρέος και αποδυναμώνουν την οικονομία.
Στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ρωσίας έχει προκληθεί αναταραχή λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, τη μεγαλύτερη επίθεση σε ευρωπαϊκό κράτος μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ρωσική εισβολή στη Ρωσία έχει πυροδοτήσει μια σειρά κινήσεων από τους οίκους αξιολόγησης και τρομερές προειδοποιήσεις σχετικά με τον αντίκτυπο στην οικονομία της Ρωσίας. Άλλωστε, η S&P υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ρωσίας στην κατηγορία junk την περασμένη εβδομάδα.
Επίσης, οι πάροχοι δεικτών FTSE Russell και MSCI ανακοίνωσαν πως θα αφαιρέσουν τις ρωσικές μετοχές από όλους τους δείκτες τους. Στις αρχές της εβδομάδας κορυφαίο στέλεχος της MSCI χαρακτήρισε «μη επενδύσιμη» την αγορά μετοχών της Ρωσίας.
Η FTSE Russell είπε πως η απόφαση θα ισχύσει από τις 7 Μαρτίου και η MSCI πως η απόφαση θα εφαρμοστεί με ένα βήμα σε όλους τους δείκτες MSCI από το κλείσιμο της 9ης Μαρτίου.
Η Fitch υποβάθμισε τη Ρωσία σε «Β» από «ΒΒΒ» και θέτει την αξιολόγηση σε «rating watch negative», ενώ η Moody's, που την περασμένη εβδομάδα είχε επισημάνει την πιθανότητα υποβάθμισης, μείωσε επίσης την αξιολόγηση της χώρας κατά 6 βαθμίδες σε Β3 από Baa3.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch είπε ότι η μόνη χώρα που έχει υποβαθμιστεί κατά 6 βαθμίδες ήταν η Νότια Κορέα το 1997.

Fitch: Αυξημένος κίνδυνος για τη μακροοικονομική σταθερότητα

«Η αυστηρότητα των διεθνών κυρώσεων ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αυξήσει τους κινδύνους μακροοικονομικής σταθερότητας, αποτελεί τεράστιο σοκ για τα θεμελιώδη πιστωτικά στοιχεία της Ρωσίας και θα μπορούσε να υπονομεύσει την προθυμία της να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος», αναφέρεται στην έκθεση της Fitch.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ που απαγορεύουν οποιεσδήποτε συναλλαγές με την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα είχαν «πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη της Ρωσίας από οποιεσδήποτε προηγούμενες κυρώσεις», καθιστώντας ένα μεγάλο μέρος των ρωσικών διεθνών αποθεμάτων άχρηστο.
«Οι κυρώσεις θα μπορούσαν επίσης να επιβαρύνουν την προθυμία της Ρωσίας να αποπληρώσει το χρέος», προειδοποιεί η Fitch και επισημαίνει «η απάντηση του προέδρου Putin να θέσει τις πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού φαίνεται να μειώνει την προοπτική να αλλάξει πορεία όσον αφορά την Ουκρανία στον βαθμό που απαιτείται για να αντιστραφεί η ταχεία αυστηροποίηση των κυρώσεων».
Η Fitch δήλωσε ότι αναμένει περαιτέρω επιτάχυνση των κυρώσεων σε ρωσικές τράπεζες.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Moody's το εύρος και η αυστηρότητα των κυρώσεων «έχουν ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες της Moody's και θα έχουν σημαντικές πιστωτικές επιπτώσεις».
Οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες θα αποδυναμώσουν επίσης σημαντικά τη δυναμική ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ρωσίας σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης στο 1,6%, ανέφερε η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης