Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Πόσο θα κοστίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;

Capital Economics: Πόσο θα κοστίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;
Η Capital Economics εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιταχύνει τη στροφή προς την απομόνωση και τον αυταρχισμό
Σχετικά Άρθρα
Πόσο θα κοστίσει ο πόλεμος στην Ουκρανία για την οικονομία της Ρωσίας, της Ουκρανίας αλλά και για την παγκόσμια οικονομία;
Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί αγορές και επενδυτές, την ώρα που ήδη είναι εμφανείς οι επιπτώσεις της εισβολής στη ρωσική και παγκόσμια οικονομία.
Μία άμεση συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία θα είναι να κατρακυλήσει η Ρωσία αρκετές θέσεις στην κατάταξη των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη, σύμφωνα με την ανάλυση της Capital Economics.
Ο πόλεμος, και ειδικότερα η απάντηση σε αυτόν από τις δυτικές κυβερνήσεις, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση στη Ρωσία.

Τι θα χάσει η Ρωσία

Ταυτόχρονα, ενώ ο πληθωρισμός στις υπόλοιπες οικονομίες αναμένεται υψηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις, δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση στο ΑΕΠ άλλων χωρών.
Κατά συνέπεια, το άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου θα είναι η σημαντική μείωση του μεγέθους της οικονομίας της Ρωσίας ως μεριδίου του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Στα τέλη του περασμένου έτους, η Ρωσία ήταν η 11η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο με ΑΕΠ 1,65 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μέχρι το τέλος του 2022, η Capital Economics εκτιμά ότι θα μπορούσε να υποχωρήσει στη 14η θέση με ΑΕΠ 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλάζει η παγκόσμια τάξη

Ωστόσο, δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην παγκόσμια οικονομία μακροπρόθεσμα.
Αυτό θα καθοριστεί από τον βαθμό στον οποίο η σύγκρουση θα προκαλέσει πολιτικές και θεσμικές αλλαγές στην Ουκρανία, τη Ρωσία και όχι μόνο.
«Περιττό να πούμε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα τελειώσει  η κρίση.
Το φάσμα των πιθανών αποτελεσμάτων παραμένει τεράστιο.
Ίσως βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες μιας μακράς διαδικασίας αναδιάρθρωσης της παγκόσμιας τάξης.
Ωστόσο, μπορούμε να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος Neil Shearing.
Οι οικονομικές επιδόσεις της Ουκρανίας και της Ρωσίας, υστερούν αρκετά σε σχέση με άλλες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. (Βλ. Διάγραμμα 1.)
Στην πραγματικότητα, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία έχει συγκλίνει με αυτό των ΗΠΑ τα τελευταία τριάντα χρόνια, τα εισοδήματα τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία έχουν μειωθεί περαιτέρω.
Αυτή η υποαπόδοση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν τόσο πολύ ή τόσο γρήγορα στη Ρωσία και την Ουκρανία όσο σε άλλα μέρη της περιοχής. (Βλ. Διάγραμμα 2.)
Στην Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και άλλα «success stories», η μετάβαση στην αγορά εδραιώθηκε από την προοπτική ένταξης στην ΕΕ.
Οι οικονομίες έχουν ενσωματωθεί με επιτυχία στις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού μεταποίησης, οι μεγάλες εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων έχουν βελτιώσει το απόθεμα κεφαλαίου και η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί.
capital1_3.JPG
Η Capital Economics εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αποσύνδεση των εμπορικών και οικονομικών δεσμών της Ρωσίας με τη Δύση θα επιταχύνουν τη στροφή προς την απομόνωση και τον αυταρχισμό.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη πιο αδύναμη ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη Ρωσία σε περαιτέρω πτώση στην παγκόσμια κατάταξη έως το 2050.

Η στάση της Ευρώπης

Η οικονομική κληρονομιά της σύγκρουσης θα διαμορφωθεί επίσης από την πολιτική άλλων κυβερνήσεων, ιδιαίτερα εκείνων στην Ευρώπη.
Η κρίση έχει ήδη προκαλέσει τη μεγαλύτερη επανεξέταση της γερμανικής αμυντικής πολιτικής εδώ και εβδομήντα χρόνια και θα σημαίνει ότι η Γερμανία θα έχει στο μέλλον τη μεγαλύτερη στρατιωτική ικανότητα στην Ευρώπη.
«Όπως έχουμε σημειώσει αλλού, η δημοσιονομική πολιτική στην ευρωζώνη είναι επίσης πιθανό να είναι πιο χαλαρή φέτος και το επόμενο έτος από ό,τι θα ήταν διαφορετικά, καθώς η Γερμανία θα είναι απρόθυμη να επιβάλει εκ νέου σκληρούς δημοσιονομικούς κανόνες σε μια εποχή που η άμυνα, η ανθρωπιστική και ενεργειακή δαπάνη αυξάνεται», σημειώνουν οι αναλυτές.

Η ενεργειακή ασφάλεια

Ένας τομέας στον οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με την Capital Economics, είναι η ενεργειακή ασφάλεια.
Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιθανό να επιταχύνουν τη μετάβασή τους από τα ορυκτά καύσιμα προς όφελος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αν και μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσουν τον άνθρακα ή/και την πυρηνική ενέργεια ως μεταβατικό καύσιμο για περισσότερο από ό,τι περίμεναν.
Φαίνεται επίσης πιθανό ότι η ΕΕ θα επιδιώξει να μειώσει σημαντικά την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί να αυξήσει τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα, αν και είναι δύσκολο να κριθεί ο βαθμός στον οποίο ο πόλεμος στην Ουκρανία θα εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Γεωπολιτικές συνέπειες

Οι γεωπολιτικές συνέπειες θα επεκταθούν πολύ πέρα ​​από τη Ρωσία, σημειώνει ο Shering. 
Η προθυμία της Δύσης να αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα θα προκαλέσει ανησυχία, κυρίως στο Πεκίνο.
Το επιχείρημα ότι ο πόλεμος αντανακλά μια πιο θεμελιώδη ρήξη στην παγκόσμια οικονομική τάξη μεταξύ των φιλελεύθερων οικονομιών της αγοράς από τη μια πλευρά και των αυταρχικών κρατικιστικών οικονομιών από την άλλη, κερδίζει έδαφος. 
Όπως έχει αναφέρει στο παρελθόν η Capital Economics, η Κίνα δεν θα διακινδυνεύσει την επιταχυνόμενη αποσύνδεση με τη Δύση για να στηρίξει τη Ρωσία.
Αλλά είναι πιθανό να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αυξήσει την αυτάρκειά της σε βασικές τεχνολογίες και να αναπτύξει διεθνείς οικονομικές και χρηματοοικονομικές σχέσεις που δεν εξαρτώνται από τη Δύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης