Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Commerzbank: Η ρωσική οικονομία δεν είναι απρόσβλητη - Πόσο θα την «πονέσουν» οι κυρώσεις των Δυτικών

Commerzbank: Η ρωσική οικονομία δεν είναι απρόσβλητη - Πόσο θα την «πονέσουν» οι κυρώσεις των Δυτικών
Οικονομικά, η Ρωσία θα συνεχίσει να υστερεί σημαντικά, λέει η Commerzbank
Σχετικά Άρθρα

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης, οι χώρες της ΕΕ αποφάσισαν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Ρωσίας το Σαββατοκύριακο (26-27/2), στις οποίες προσχώρησαν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Η πιο σημαντική από αυτές, σύμφωνα με την Commerzbank, ήταν ο αποκλεισμός συγκεκριμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα Swift και η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.
Η ρωσική κεντρική τράπεζα (συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δικαιωμάτων στο ΔΝΤ) έχει συναλλαγματικά αποθέματα 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό θα επέτρεπε στη χώρα να πληρώνει για τις εισαγωγές της για περισσότερους από 12 μήνες.
Αφού, όμως, πάγωσαν τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε δυτικά νομίσματα, δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ούτε για να πληρώσει για εισαγωγές ούτε για να παρέμβει χάριν του νομίσματός της, το οποίο υποτιμήθηκε άγρια σήμερα Δευτέρα 28/2.
Όλα αυτά είναι εν ισχύι παρόλο που, για παράδειγμα, το 60% των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας σε δολάρια είναι εκτός των ΗΠΑ.
Διότι οι ΗΠΑ προφανώς θα αναγκάσουν τρίτες χώρες μέσω των λεγόμενων δευτερογενών κυρώσεων να παγώσουν και αυτά τα συναλλαγματικά αποθέματα.
Η Κίνα είναι επίσης απίθανο να αντισταθεί σε αυτό για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.

Η απαγόρευση του Swift δεν είναι συμβολική κίνηση…

Το βράδυ της Παρασκευής, η Δύση είχε ήδη επιβάλει κυρώσεις σε επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες.
Το Σαββατοκύριακο λήφθηκε απόφαση για πιθανή αποσύνδεση των ίδιων τραπεζών από το δίκτυο Swift.
Οι ρωσικές τράπεζες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις έχουν ήδη αποκλειστεί πλήρως ή εν μέρει για συναλλαγές σε δολάρια, ευρώ, λίρες και γεν.
Εκ των πραγμάτων, είναι σχεδόν αδύνατο για αυτές να προβαίνουν, πλέον, σε διασυνοριακές συναλλαγές.
Έτσι, παρότι με την πρώτη ματιά, δεν έχει νόημα η αποσύνδεσή τους από το δίκτυο Swift, το βήμα αυτό προκαλεί πρόσθετο οικονομικό πόνο επειδή γίνεται διοικητικά πιο δύσκολο για τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διεκπεραιώσουν πληρωμές τους στο εξωτερικό μέσω τραπεζών που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να στραφούν σε αναποτελεσματικά συστήματα όπως φαξ ή τέλεξ. Από αυτή την άποψη, ο αποκλεισμός του Swift δεν είναι απλώς συμβολικός.
Ωστόσο, ο αποκλεισμός από το Swift δεν αλλάζει το γεγονός ότι μόνο επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες υπόκεινται σε κυρώσεις.
Πιθανώς, τα κράτη της ΕΕ θέλουν να μπορούν να πληρώνουν για τις εισαγωγές ρωσικών πρώτων υλών –κυρίως αερίου– με τραπεζικά εμβάσματα.
Ένα εμπάργκο θα έπληττε το Κρεμλίνο, γιατί τότε θα έχανε τουλάχιστον το 40% των κρατικών εσόδων του και ο πληθυσμός θα αισθανόταν άμεσα το κόστος του πολέμου του Putin.
Από την άλλη, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπληττε βάναυσα την ευρωπαϊκή μεταποίηση.

Οικονομικά, η Ρωσία θα συνεχίσει να υστερεί σημαντικά

Η Ρωσία δεν θα πληγεί μόνο από τις οικονομικές κυρώσεις, αλλά και από τους περιορισμούς στις εξαγωγές.
Αυτά ισχύουν για εξοπλισμό διυλιστηρίων πετρελαίου, εξαρτήματα αεροσκαφών, ημιαγωγούς κ.λπ.
Δεδομένου ότι οι περιορισμοί στοχεύουν σε εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας, είναι πιθανό να προκληθεί σημαντική ζημιά στη ρωσική οικονομία μακροπρόθεσμα, επίσης επειδή εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη πέρα από τον ενεργειακό τομέα.
Σύμφωνα με την Commerzbank, σε αυτό το πλαίσιο, η ρωσική οικονομία θα εισέλθει σε μια περίοδο επώδυνα χαμηλής ανάπτυξης.
Από τις δυτικές κυρώσεις ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, έχει παρατηρηθεί ότι υπολείπεται της ΕΕ όσον αφορά το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.
Αυτό δεν είναι άσχετο με τις στρατιωτικές δυνατότητές της, επειδή η στρατιωτική ισχύς απαιτεί μια ισχυρή οικονομική βάση - τουλάχιστον μακροπρόθεσμα.

Η Δύση ξοδεύει περισσότερα στην άμυνα

Οι χώρες της ΕΕ θα θελήσουν να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι της Ρωσίας αυξάνοντας σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η όψη της Γερμανίας είναι αξιοσημείωτη.
Για χρόνια, η Γερμανία αγνοούσε τον στόχο του ΝΑΤΟ για δαπάνες στο ύψος του 2% επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος χάριν της άμυνας, παρά την άθλια κατάσταση της Bundeswehr.
Τώρα, υπό την πίεση των γεγονότων, ο καγκελάριος Scholz έκανε μια αναστροφή.
Επομένως, η Bundeswehr θα πρέπει να λάβει επιπλέον 100 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά έργα.
Ο Scholz είπε ότι η Γερμανία θα ξοδεύει περισσότερο από 2% για την άμυνα κάθε χρόνο από εδώ και στο εξής.

Πώς μπορεί να αντιδράσει η ΕΚΤ

Εκτός από την κρίση του κορωνοϊού και την κλιματική αλλαγή, οι απαραίτητες πρόσθετες δαπάνες για την εθνική άμυνα είναι ένα άλλο επιχείρημα για τα επίμονα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα.
Η ΕΚΤ παραμένει υπό πίεση να βοηθήσει εν μέσω μια θεμελιωδώς χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Πριν από την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, ακόμη και «περιστέρια» όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Lane, είχαν μιλήσει για μια πιθανή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής.
Η πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο έτεινε να βγάλει το πόδι από το γκάζι λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Το αν η ΕΚΤ θα το κάνει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περαιτέρω πορεία δράσης του Putin.
Είναι επίσης σημαντικό το εάν η Ρωσία θα σταματήσει ή όχι να προμηθεύει φυσικό αέριο ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις.
Σε αυτή την περίπτωση, θα ανέκυπτε μοιραία ο κίνδυνος μιας ενεργειακής κρίσης που θα επηρέαζε σοβαρά την οικονομία στη ζώνη του ευρώ.
Εάν αυτό γίνει εμφανές πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ της 10ης Μαρτίου, η ΕΚΤ δεν θα αποφασίσει να τερματίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων από τον Σεπτέμβριο.
Εάν, από την άλλη πλευρά, οι Ρώσοι συνεχίσουν να παραδίδουν φυσικό αέριο και οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμείνουν σχετικά ήρεμες σε ένα αισιόδοξο σενάριο, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αποφασίσει να τερματίσει τις αγορές ομολόγων τον Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης