Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Ποιες αμερικάνικες εταιρείες είναι οι πιο εκτεθειμένες στη κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας

Deutsche Bank: Ποιες αμερικάνικες εταιρείες είναι οι πιο εκτεθειμένες στη κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας
Ποιες αμερικανικές εταιρείες είναι περισσότερο εκτεθειμένες στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πλέον πραγματικότητα, εξέλιξη που έχει αιφνιδιάσει μεγάλο μέρος της αγοράς, οι επενδυτές ψάχνουν τα στοιχεία για να βρουν ποιες εταιρείες είναι πιο εκτεθειμένες στη θανατηφόρα κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
Το καλό νέο είναι ότι, ως επί το πλείστον, η έκθεση των εταιρειών στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένη και επικεντρώνεται σε λίγους τομείς (κυρίως στα εμπορεύματα και την ενέργεια).
Παρά όλα αυτά όμως, το ενεργειακό κόστος βρίσκεται στο επίκεντρο της σταυροφορίας της Fed κατά του πληθωρισμού, και όπως γράφει η JPMorgan, η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να επανεκτιμήσει τη στάση της σχετικά με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να εξετάσουν πρόσθετα δημοσιονομικά κίνητρα (π.χ. μείωση του φόρου φυσικού αερίου των ΗΠΑ).
Συν τοις άλλοις η Ρωσία είναι σημαντικός παραγωγός νικελίου, αλουμινίου και διαμαντιών.
Το 2021, η Ρωσία αντιπροσώπευε το 35% της παγκόσμιας προσφοράς παλλαδίου, το 10% της πλατίνας, το 6% του πρωτογενούς αλουμινίου, το 7% του νικελίου, το 4% του χαλκού και το 30% των ακατέργαστων διαμαντιών.
Οι τιμές των μετάλλων έχουν ήδη αυξηθεί λόγω των κινδύνων στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά αν επιβληθούν κυρώσεις στις εξαγωγές μετάλλων της Ρωσίας, οι τιμές θα αυξηθούν πολύ περισσότερο. Τα περισσότερα γνωστά αποθέματα έχουν εξαντληθεί , πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές των μετάλλων θα αυξηθούν γρήγορα αν υπάρξουν διαταραχές εφοδιασμού.
Η σημασία της Ρωσίας με δυο λόγια για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία που χρειάζεται πλατίνα και παλλάδιο είναι πολύ μεγάλη και η εμπειρία των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί κατά του μεγάλου παραγωγού αλουμινίου Rusal το 2018 δείχνει τις πιθανές επιπτώσεις μιας διαταραχής στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
Δεδομένης της σημασίας του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ευρώπη, η Deutsche Bank προειδοποιεί ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παραμείνουν υψηλές ή να κινηθούν ακόμη υψηλότερα, αν υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
Συν τοις άλλοις η παραγωγή αλουμινίου και ψευδαργύρου είναι υψηλής ενεργειακής έντασης και σε ένα πλαίσιο υψηλών τιμών ενέργειας, ενδέχεται να περιοριστεί.
Η αύξηση των τιμών της ενέργειας είχε ως οδηγήσει τουλάχιστον επτά βιομηχανίες παραγωγής αλουμινίου στην Ευρώπη να ανακοινώσουν μερική ή πλήρη περικοπή των εργασιών τους.
Η Ευρώπη παρήγαγε 4,3 mt αλουμινίου το 2021, ή το 15% της παραγωγής της πρώην Κίνας, και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, μεταξύ αυτών και από τη Ρωσία.
Με αυτό κατά νου, η Deutsche Bank έχει φτιάξει τρεις πίνακες όπου έχει συμπεριλάβει τις αμερικανικές εταιρείες που έχουν άμεση/έμμεση έκθεση σε αυτό το γεωπολιτικό γεγονός ως εξής:
Αυτές που θα υπεραποδώσουν λόγω της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας (έμμεση έκθεση μέσω ενέργειας, υλικών και βιομηχανίας/άμυνας),

exposure_to_russia_1.jpg


• Αυτές που θα υποαπαδώσουν λόγω της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας (άμεση/έμμεση έκθεση, με άμεση έκθεση στα έσοδα να αντιπροσωπεύουν 4% κατά μέσο όρο, π.χ. KGC 14%, ARNC 9%, PM 8%, PEP 4%, MCD 4%)
• Αυτές που θα υποαποδώσουν λόγω της κρίσης Ουκρανίας (με τη χρήση στατιστικής ανάλυσης).

russia_ukraine_2.jpg

Όπως αναφέρει η JPM, αυτοί οι πίνακες θα πρέπει να θεωρούνται βάση εκκίνησης για τους επενδυτές, προκειμένου να εντοπίσουν εταιρείες με δυνητικά υψηλές θετικές/αρνητικές ευαισθησίες σε αυτόν τον γεωπολιτικό κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης