Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς σε Β- από CCC+ - Βελτίωση στα NPEs και επιστροφή στα κέρδη το 2022

Fitch Ratings: Αναβάθμισε την Τράπεζα Πειραιώς σε Β- από CCC+ - Βελτίωση στα NPEs και επιστροφή στα κέρδη το 2022
Aναβάθμιση για την Τράπεζα Πειραιώς από τη Fitch Ratings
Σχετικά Άρθρα

Σε αναβάθμιση της Πειραιώς σε B-, από CCC+, με θετικό Outlook, προχώρησε ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings.
Η κίνηση αυτή αντανακλά την πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί σε ό,τι αφορά τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού, χάρη στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs), παρά την πανδημική κρίση του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η θετική προοπτική αντανακλά την προσδοκία του οίκου ότι η περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού της Πειραιώς και η βελτίωση της κερδοφορίας της θα την ελαφρύνουν από το βάρος του τρέχοντος όγκου των κόκκινων δανείων το 2022.
Σημειώνεται πως η τράπεζα έχει το υψηλότερο απόθεμα NPEs από ό,τι τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα.
Από την άλλη, σύμφωνα με τη Fitch, η αναβάθμιση είναι δικαιολογημένη, καθώς, παρά τις προκλήσεις που ενέχει το τρέχον λειτουργικό περιβάλλον, διαπιστώνεται ουσιαστική βελτίωση.
Γενικότερα, η Fitch αναμένει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, που θα συνοδευτεί από μείωση της ανεργίας και τη συνεχιζόμενη ευνοϊκή πρόσβαση στις αγορές.
Σε συνδυασμό με την ταχεία βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών, το ισχύον μακροοικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας θα ενισχύσει τις εκταμιεύσεις και την πιστωτική επέκταση, άρα την κερδοφορία και τις επιχειρηματικές προοπτικές εν συνόλω.

O «πονοκέφαλος» των DTC

Η Πειραιώς είχε τον πιο αδύναμο δείκτη κοινών μετοχών Tier 1 (CET1) σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες (11,3%) στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προχώρησε σε εκκαθάριση ισολογισμού μετά την αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ, το β' τρίμηνο του 2021.
Αναμένεται ότι ο δείκτης CET1 θα επιστρέψει στο 13% περίπου μέχρι το τέλος του 2022, καθώς η τράπεζα λαμβάνει ήδη πρόσθετα μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης και επιστρέφει στη δημιουργία κερδών σε επαναλαμβανόμενη βάση.
Όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες, τα κεφάλαια της Πειραιώς δύναται να επηρεαστούν αρνητικά από μεγάλο ποσοστό αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC), που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το σύνολο του κεφαλαίου CET1.
Η απόσβεση των DTC θα πάρει χρόνο - αν και αναμένεται απορροφηθούν από την αύξηση των κερδών. 
Η επιβάρυνση του pro forma κεφαλαίου CET1 από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία μειώθηκε σημαντικά, αλλά παρέμεινε υψηλή (περίπου 152% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021).
Περαιτέρω τιτλοποιήσεις και μέτρα κεφαλαιακής ενίσχυσης θα φέρουν βραχυπρόθεσμα την Πειραιώς πιο κοντά στους ανταγωνιστές της.
Η έκθεσή της σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου (BB/Positive) είναι σημαντική, περίπου στο 300% του pro forma κεφαλαίου CET1 στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, και θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα κεφάλαιά της σε περίπτωση σημαντικής διεύρυνσης του πιστωτικού περιθωρίου.
 
«Κόκκινα δάνεια»

Ο δείκτης NPEs μειώθηκε σημαντικά, στο 16,6% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021, από 49% στο τέλος του 2019, κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων (σχεδόν 7 δισ. ευρώ) μέσω του προγράμματος Ηρακλής.
Οι προβλέψεις επί επισφαλειών κάλυψαν το 39% των κόκκινων δανείων στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 (45% στο τέλος του 2019), ποσοστό το οποίο είναι το πιο αδύναμο στον κλάδο.
Σύμφωνα με τη Fitch, ο δείκτης ΝPE θα μειωθεί σε μονοψήφιo νούμερο έως το τέλος του 2022, καθώς οι αναδιαρθρώσεις, η πιστωτική επέκταση και οι πρόσθετες τιτλοποιήσεις θα αντισταθμίσουν τις απομειωμένες εισροές δανείων.
Σημειώνεται πως τα μορατόρια κατά περιπτώσεις είναι εν ισχύι, ενώ σημαντικό κίνδυνο εγκυμονούν οι πληθωριστικές πιέσεις.
Σε αυτό περιβάλλον, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά για την Πειραιώς ότι θα επιστρέψει στην κερδοφορία το 2022, η οποία θα βελτιωθεί σταδιακά.
Το βελτιωμένο πιστωτικό προφίλ της τράπεζας και η υποστηρικτική στάση της ΕΚΤ αποτρέπουν πολλά δυσάρεστα σοκ, καταλήγει η Fitch

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης