Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Από το ρίσκο στην ανάπτυξη οι ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές - στόχους, χωρίς αξιολόγηση η Εθνική

Goldman Sachs: Από το ρίσκο στην ανάπτυξη οι ελληνικές τράπεζες - Αυξάνει τις τιμές - στόχους, χωρίς αξιολόγηση η Εθνική
Χωρίς αξιολόγηση από την Goldman Sachs παραμένει η Εθνική Τράπεζα
Σχετικά Άρθρα
Σε πολυετές σημείο καμπής βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, εκτιμά η Goldman Sachs σε ανάλυσή της με ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου 2022 και τίτλο: Από το ρίσκο στην ανάπτυξη: Eurobank/Alpha (Buy), Πειραιώς (Neutral), Εθνική (χωρίς αξιολόγηση), την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ εκτιμά ότι θα επανέλθουν στο τραπέζι οι συζητήσεις για τη διανομή μερισμάτων.

Αυξάνει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες - Χωρίς αξιολόγηση παραμένει η Εθνική

Συγκεκριμένα, η Goldman Sachs προχωρά σε αύξηση των τιμών - στόχων και δίνει τιμή στα 1,68 ευρώ για την Alpha Bank από 1,12 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank 1,40 από 0,65 και για την Πειραιώς 1,70 ευρώ από 1,47 ευρώ.
Χωρίς αξιολόγηση παραμένει η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.  

H Goldman Sachs αναμένει μέχρι το 2023 τα εξής:

- Η ROTE (απόδοση ιδίων κεφαλαίων) να τείνει προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα,
- τα NPEs να συγκλίνουν στα επίπεδα ΕΕ/CEEMEA (αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής), 
- Ο Texas ratio να μειωθεί στο μισό σε περίπου 30% από περίπου 60%μ, εν μέσω της μείωσης σε NPEs και της συσσώρευση αποθεμάτων ασφαλείας κεφαλαίου/προβλέψεων, και
- να επανέλθουν στη συζήτηση τα μερίσματα
«Η αξιολόγησή μας υποστηρίζεται από σχόλια των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, αν και ο ρυθμός εξομάλυνσης της ROTE και η συσσώρευση κεφαλαίων ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ των τραπεζών», σημειώνουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. 

goldman1_1.JPG

goldman2.JPG

Σε τροχιά ανάπτυξης οι ελληνικές τράπεζες 


Η Goldman Sachs εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά ισχυρού ROTE μετά από περίπου 15 χρόνια εκκαθάρισης του χαρτοφυλακίου δανείων.«Προβλέπουμε ότι ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει σε μονοψήφιο επίπεδο το 2022 και πέρα ​​από την περίοδο απορρόφησης κινδύνου, αναμένουμε από τις ελληνικές τράπεζες να μεταβούν προς την ανάπτυξη του ισολογισμού», αναφέρουν οι αναλυτές.   

Ισχυρή βελτίωση ROTE 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman, ο τραπεζικός τομέας ROTE πρόκειται να βελτιωθεί από μέσο όρο 5% το 2021 σε 8% το 2023, με βάση τα εξής:
- οργανικό κόστος μείωσης κινδύνου από 90 μονάδες βάσης το 2021 σε μέσο όρο 60 μονάδες βάσης κατά τη χρήση 2022-2024,
- μια κλίση στην αύξηση των δανείων από σταθερή κατά την περίοδο 2016 - 2021 σε σύνθετο ρυθμό ετήσιας αύξησης (CAGR) 6,5% (1,4x ονομαστικό ΑΕΠ) σε σχέση με την περίοδο 2021-2024 και
- θετικά «operating jaws» >500bp σε σχέση την περίοδο 2021 -2024, λόγω ελέγχου του κόστους.

Επενδύσεις 60 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, η Goldman Sachs σημειώνει ότι πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» αναμένεται να κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 60 δισ. ευρώ στην οικονομία (2021-2026), εκ των οποίων περίπου το 50% θα παρασχεθεί ως χρηματοδότηση από την ΕΕ με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων ύψους 18 δισ. ευρώ/13 δισ. ευρώ.
Το υπόλοιπο μέρος θα χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες με τη μορφή πιστώσεων, οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Alpha Bank, είναι σε θέση να καλύψουν πάνω από το 30% των προγραμματισμένων επενδύσεων.
Σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η Goldman Sachs σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «βλέπει» ρυθμό ανάπτυξης 3,5%-4,6% το 2022-2023.

goldman3.JPG

goldman4.JPG

goldman5.JPG


goldman6.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης