Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

AXIA Ventures: Σημαντικά περιθώρια ανόδου ως 62% για τις ελληνικές τράπεζες - Ποιες είναι οι τιμές - στόχοι

AXIA Ventures: Σημαντικά περιθώρια ανόδου ως 62% για τις ελληνικές τράπεζες - Ποιες είναι οι τιμές - στόχοι
Με την αγορά να προεξοφλεί αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη μετά την παρέλευση του 2022, τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) αναμένεται να σημειώσουν θεαματική αύξηση

Με αισιοδοξία «βλέπει» το μέλλον των ελληνικών τραπεζών η ΑΧΙΑ Ventures, εστιάζοντας στην επικείμενη, πιθανή αύξηση επιτοκίων εκ μέρους της ΕΚΤ, που θα τονώσει την κερδοφορία και θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια.
Πιο συγκεκριμένα, σε έκθεσή της που δημοσιεύτηκε την 11η Φεβρουαρίου 2022, η επενδυτική εταιρεία δίνει σύσταση «buy» για Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα.
Για τη δε Eurobank δίνει τιμή-στόχο 1,50 ευρώ ανά μετοχή, για την Alpha τιμή-στόχο 1,80 ευρώ ανά μετοχή, για την Εθνική Τράπεζα τιμή 6, ευρώ ανά μετοχή και για την Τράπεζα Πειραιώς 2,15 ευρώ ανά μετοχή.
αδαφδαφασ.JPG
Όπως αναφέρεται σχετικά, με την αγορά να προεξοφλεί άνοδο των επιτοκίων στην Ευρωζώνη μετά την παρέλευση του 2022, τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) αναμένεται να σημειώσουν αύξηση από τον επόμενο χρόνο.
Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης NII θα κινηθεί σε υψηλότερα «στρώματα» από το 2023, αν και το επίπεδο των υφιστάμενων δανείων ενδέχεται να μην επιτρέψει αυτόν τον αντίκτυπο να φανεί έως τις πρώτες 100 μονάδες βάσης (μ.β.) αύξησης σε ό,τι αφορά τα επιτόκια (δηλαδή από το -0,5% σε +0,5%).
Σύμφωνα με την AXIA, για τις πρώτες 100 μ.β., η Alpha (+55 μ.β. RoTE) και η Eurobank (+62 μ.β.) βρίσκονται σε καλύτερη θέση από την πλευρά των κερδών έναντι της Πειραιώς (+35 μ.β.) και την Εθνική (+6 μ.β.). λόγω διαφορετικών επιπέδων καταθέσεων.
Στον αντίποδα, οι αυξήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων οδηγούν σε μειώσεις ιδίων κεφαλαίων/κεφαλαίου λόγω της αρνητικής επίδρασης της αγοράς στα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με την AXIA, αυτές θα μειώσουν τους δείκτες κεφαλαίου CET1 των ελληνικών τραπεζών κατά 27 μ.β., σε 67 μ.β., το πρώτο τρίμηνο του 2022, κάτι που δεν είναι καλό, ωστόσο είναι διαχειρίσιμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρά το τρέχον ράλι, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να τυγχάνουν διαπραγμάτευσης με discount 35% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών και σε παρόμοια επίπεδα εκτιμωμένου RoTE.

Τα υψηλότερα επιτόκια αυξάνουν τα κέρδη μακροπρόθεσμα

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με την AXIA, τα υψηλότερα επιτόκια θα επηρεάσουν τις τράπεζες:
Κατ' αρχήν, υπάρχει το όφελος των υψηλότερων επιτοκίων σε υφιστάμενα δάνεια (κυμαινόμενου επιτοκίου), συν τις νέες εκδόσεις, που αντισταθμίζονται εν μέρει από το υψηλότερο κόστος καταθέσεων και χρηματοδότησης (επόμενα εκδόσεις).
Η AXIA υπολογίζει την αύξηση του RoTE για τις πρώτες 100 μ.β. αύξησης των επιτοκίων χρησιμοποιώντας:
(α) τον όγκο και την αναλογία των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου και (β) το ποσό των βασικών καταθέσεων.
Όπως είναι φυσικό, η αύξηση του RoTE είναι πιο έντονη για τις τράπεζες με χαμηλότερους δείκτες δανείων/καταθέσεων.
Η Eurobank (+62 μ.β.) είναι η πιο «εκτεθειμένη» (θετικά) σε αρχική αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μ.β.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τα υψηλότερα NII θα υπάρξουν μόνο αφού η ΕΚΤ αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς, κάτι το οποίο, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023.

Το χτύπημα στα χαρτοφυλάκια έπληξε τους δείκτες κεφαλαίου

Οι αυξανόμενες αποδόσεις στα ομόλογα έχουν επιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια.
Επηρεάζουν δε τις τράπεζες που διακρατούν μεγάλο ποσό ομολόγων που ταξινομούνται στην εύλογη αξία μέσω άλλων συνολικών εσόδων (FVOCI).
Οι χαμηλότερες τιμές μειώνουν τα ίδια κεφάλαια και, κατά συνέπεια, το κεφάλαιο.
Οι τρέχουσες υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων (+100 μ.β. από τις αρχές του έτους) και, ως εκ τούτου, οι χαμηλότερες τιμές (-5%) είναι πιθανό να «φανούν» στα μεγέθη των τραπεζών στο α’ τρίμηνο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς τον επόμενο ενάμιση μήνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της AXIA, η Πειραιώς, η οποία έχει μόνο το 14% του χαρτοφυλακίου της σε FVOCI, θα επηρεαστεί λιγότερο (-27 μ.β. CET1 κεφαλαίου).
Οι χαμηλότερες τιμές των τίτλων μειώνουν τα ίδια κεφάλαια και, κατά συνέπεια, το κεφάλαιο.
Οι τρέχουσες υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων τίτλων (περίπου +100 μ.β.) και, ως εκ τούτου, οι χαμηλότερες τιμές (περίπου -5%) είναι πιθανό να αντικατοπτριστούν στο 1ο τρίμηνο του 22, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς τον επόμενο ενάμιση μήνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της AXIA, η Πειραιώς, η οποία έχει μόνο το 14% του χαρτοφυλακίου της σε FVOCI, θα επηρεαστεί λιγότερο (-27 μ.β. στον δείκτη CET1).
Η Alpha Bank θα δεχθεί πτώση 0,67% στον CET1, η Eurobank 0,54% και η Εθνική 0,51%.
Οι κεφαλαιακές επιπτώσεις μπορεί να είναι αισθητές αλλά διαχειρίσιμες.

Συμπέρασμα

Με βάση τα τρέχοντα επιτόκια, σύμφωνα με την AXIA, η συνολική επίδραση των χαμηλότερων τιμών στα ομόλογα θα αποτυπωθεί το α' τρίμηνο του 2022, επηρεάζοντας τους κεφαλαιακούς δείκτες.
Ταυτόχρονα, πρέπει να σημειωθεί πως οι συστημικές τράπεζες είναι πλέον καλά κεφαλαιοποιημένες και αυτές οι αναπροσαρμογές των τιμών των τίτλων είναι μη ταμειακά στοιχεία.
Όσον αφορά τον μεσοπρόθεσμο αντίκτυπο, η αυξανόμενη όρεξη που οδηγεί σε υψηλότερες εκταμιεύσεις, σε συνδυασμό με ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, θα παράσχουν σημαντική ώθηση σε όλες τις τράπεζες, η οποία επί του παρόντος δεν αποτυπώνεται στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, η Axia διατηρεί τη θετική της στάση - παρά το ράλι 27% που έχει σημειώσει ο κλάδος από τις αρχές του έτους έχοντας υπεραποδώσει κατά 12% έναντι των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Παρά την επαναξιολόγηση, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με μέσο όρο TBV στο 0,51x, δηλαδή με discount 35% έναντι των ευρωπαϊκών ομολόγων τους, που παρουσιάζουν παρόμοια RoTE (9,1%).
Σε αυτό το πλαίσιο, η AXIA βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα, της τάξης του 26% για την Alpha Bank, 33% για τη Eurobank, 62% για την ΕΤΕ και 27% για την Πειραιώς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης