Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Έρχεται μία ακόμη δεκαετία σκότους στις αναδυόμενες αγορές... και σε αυτό ευθύνεται η Fed

Bank of America: Έρχεται μία ακόμη δεκαετία σκότους στις αναδυόμενες αγορές... και σε αυτό ευθύνεται η Fed

Ένα από τα ελάχιστα θετικά είναι ότι οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται να έχουν ήδη λάβει υπόψιν τους αυτή την προοπτική

Το αν οι αναδυόμενες οικονομίες έχουν ήδη κάνει αρκετά για να προλάβουν τον κύκλο σύσφιξης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ μπορεί να υπαγορεύσει εάν οι επενδυτές σε αυτές μπορούν να ξεφύγουν από μια ακόμη τρομερή δεκαετία.

Αυτό εκτιμούν οι αναλυτές της Bank of America, οι οποίοι βλέπουν όλοι να προετοιμάζονται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.
Και τα σύννεφα φαίνεται να συγκεντρώνονται για άλλη μια φορά πάνω από τις αναδυόμενες οικονομίες.
Η προοπτική αύξησης των αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ και της ανατίμησης του δολαρίου είναι συνήθως ένα δίδυμο βασανιστήριο για τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες που έχουν δανειστεί σε μεγάλο βαθμό σε δολάρια - μια έκθεση που λίγοι στον αναπτυσσόμενο κόσμο μπόρεσαν να αλλάξουν.
Και δεδομένου ότι οι αναδυόμενες μετοχές δεν ανέκαμψαν ποτέ πραγματικά από την τελευταία σύσφιξη της Fed που ξεκίνησε με το λεγόμενο «taper tantrum» του 2013, οι προοπτικές φαίνονται ζοφερές καθώς αντιμετωπίζουν μια δεύτερη σύσφιξη και πάλι σε λιγότερο από 10 χρόνια.
Ένα από τα ελάχιστα θετικά είναι ότι οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται να έχουν ήδη λάβει υπόψιν τους αυτή την προοπτική.
Η θέση των αμοιβαίων κεφαλαίων στις παγκόσμιες μετοχές των αναδυόμενων αγορών υποχώρησε στο 2% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America.

Η πιο σκοτεινή ώρα πριν την αυγή

Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι οι πιο σκοτεινές ώρες είναι πριν την αυγή.
Ή ότι οι αναδυόμενες αγορές θα κερδίσουν όταν οι «αξίες μετοχών» θα βρεθούν σε χαμηλότερα εδάφη.
Αυτό οδήγησε κάποιους να ζητούν επιστροφή στα αναδυόμενα μετοχικά κεφάλαια.
Κάποια κεφάλαια σκοπεύουν απλώς σε μια στροφή προς την Κίνα καθώς οδηγούμαστε στην τελική ευθεία της πανδημίας και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αντιστρέφει μια παγκόσμια τάση της κεντρικής τράπεζας.
Άλλοι εκτιμούν ότι μια απότομη μείωση κατά 18% του δείκτη αναφοράς μετοχών της MSCI κατά τους τελευταίους 12 μήνες είχε ως αποτέλεσμα την πορεία της και ένα σήμα «bear market».
Ορισμένοι πιστεύουν επίσης ότι οι αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να επωφεληθούν από τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων που οδηγούν σε υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού για δεκαετίες - αν και οι μετοχές τεχνολογίας έχουν τώρα μεγαλύτερη συνολική στάθμιση στον δείκτη MSCI από τους τομείς των υλικών, της ενέργειας και της βιομηχανίας μαζί.
Και στις μετοχές τεχνολογίας δεν αρέσουν πολύ οι υψηλότερες αποδόσεις.
Θα δούμε επομένως μια χαμένη δεκαετία;
Θα δούμε μετά τον Μάρτιο... σύμφωνα με τους αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης