Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Τι μέλλει γενέσθαι μετά την ανάκαμψη σε σχήμα V της Ελλάδας; - Ο πληθωρισμός, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2022

ING: Τι μέλλει γενέσθαι μετά την ανάκαμψη σε σχήμα V της Ελλάδας; - Ο πληθωρισμός, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2022
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 προκύπτει από την αβέβαιη επίδραση του ταχέως αυξανόμενου πληθωρισμού στην ιδιωτική κατανάλωση
Σχετικά Άρθρα

Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας εστιάζουν οι αναλυτές της ING σε ανάλυση τους με τίτλο «Ελλάδα: Τι θα συμβεί μετά την τύπου V ανάκαμψη;».
Όπως επισημαίνεται στην εν λόγω ανάλυση, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την ύφεση του Covid-19 ήταν εκπληκτικά ισχυρή. Μετά την πτώση 8,8% το 2020, η οικονομία σημείωσε σημαντικά κέρδη σε κάθε τρίμηνο το 2021, μοιάζοντας με το γράμμα V.
Ακόμα και σε ένα πιο δ' τρίμηνο του 2021, η ανάπτυξη αναμένεται κοντά στο 8%.

Η ιδιωτική κατανάλωση και ο θερινός τουρισμός είναι οι βασικοί μοχλοί ανάπτυξης

Μια τέτοια ισχυρή ανάκαμψη προέκυψε από έναν συνδυασμό παραγόντων. Τα έκτακτα μέτρα στήριξης ήταν αποτελεσματικά για την αγορά εργασίας, με την απασχόληση να ξεπερνά τα προ κορωνοϊού επίπεδα μέχρι το καλοκαίρι και την ανεργία να μειώνεται στο 13% το γ' τρίμηνο του 2021, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.
Η προστασία της εργασίας επέτρεψε στους καταναλωτές να ξοδέψουν μέρος των αποταμιεύσεων που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τις πιο εμφανείς θετικές επιπτώσεις στα διαρκή αγαθά.
Στο μέτωπο του τουρισμού, η μερική άρση των διεθνών ταξιδιωτικών περιορισμών αντικατοπτρίστηκε σε μια ισχυρή επιτάχυνση των εισερχόμενων τουριστικών ροών το γ' τρίμηνο του 2021, που ήταν στο επίκεντρο της σταθερής συμβολής των εξαγωγών υπηρεσιών στην αύξηση του ΑΕΠ.

Η μείωση του ποσοστού ανεργίας στήριξε την ανάκαμψη της κατανάλωσης το 2021

ING11.JPG

Οι επενδύσεις

Με τη σταδιακή κατάργηση των έκτακτων μέτρων στήριξης για τον Covid-19, το 2022 θα πρέπει να σηματοδοτήσει μια μετάβαση προς μια πιο ισορροπημένη ανάπτυξη, με τις επενδύσεις να διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο.
Η διαδικασία θα πρέπει να υποβοηθηθεί αποφασιστικά από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, που διοχετεύονται κυρίως στον ψηφιακό και τον πράσινο τομέα. Αυτά θα πρέπει αρχικά να προωθήσουν τη συνιστώσα των δημοσίων επενδύσεων, η οποία είχε υποστεί σοβαρές περικοπές λόγω των μνημονίων, αλλά και να ενεργοποιήσουν νέες ιδιωτικές επενδύσεις.
Όσον αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις, η προσέλκυση που θα προκύψει λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να μην είναι απαραίτητα ομαλή, διότι η δομή της ελληνικής οικονομίας, στην οποία εξακολουθούν να κυριαρχούν οι μικρές επιχειρήσεις, μπορεί να μην αντιπροσωπεύει το πιο γόνιμο περιβάλλον για σημαντικές επενδυτικές ροές.
Ωστόσο, η βελτιωμένη οικονομική θέση των μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών και οι ανθεκτικοί δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης δικαιολογούν κάποια αισιοδοξία.

Ο αντίκτυπος του πληθωρισμού στην κατανάλωση ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το 2022

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 προκύπτει από την αβέβαιη επίδραση του ταχέως αυξανόμενου πληθωρισμού στην ιδιωτική κατανάλωση. Στην Ελλάδα, η αποπληθωριστική επίδραση του Covid-19 είχε διατηρήσει τον ετήσιο πληθωρισμό σε αρνητικό έδαφος έως τον Μάιο του 2021, υποστηρίζοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και, τελικά, την ιδιωτική κατανάλωση.
Έκτοτε, ο πληθωρισμός αυξήθηκε, φθάνοντας στο 5,1% τον Δεκέμβριο του 2021, λόγω της ενέργειας, αλλά και των τροφίμων και ποτών, και των μεταχειρισμένων και νέων αυτοκινήτων. Οι αναλυτές της ING αναμένουν ότι οι καλές συνθήκες στην αγορά εργασίας θα αντιμετωπίσουν το σοκ, αλλά η πιο ήπια κατανάλωση φαίνεται πολύ πιθανή τουλάχιστον κατά το α' τρίμηνο του 2022.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη
ινγ2.JPG

Η δημοσιονομική πολιτική

Οι ισχυρές επιδόσεις ανάπτυξης το 2021 και η συνέχεια το 2022 αναμένεται να επιτρέψουν ουσιαστική βελτίωση στα δημοσιονομικά.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο στον προϋπολογισμό του 2022 τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 1,2% του ΑΕΠ, από 7,3% που εκτιμάται ότι θα ήταν το 2021. Αυτό αναμένεται να προέλθει από βελτιώσεις στα φορολογικά έσοδα και από τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης, με ουδέτερη δημοσιονομική στάση που επιβεβαιώνεται από σταθερή πρόβλεψη για το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα.
Αυτό θα επιτρέψει περαιτέρω μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ πολύ κάτω από το όριο του 200%.
ING33.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης