Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΒlackRock: Κεντρικές τράπεζες και αγορές άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας - Προετοιμαστείτε για περίοδο αστάθειας

ΒlackRock: Κεντρικές τράπεζες και αγορές άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας - Προετοιμαστείτε για περίοδο αστάθειας
Οι κεντρικές τράπεζες υπονομεύουν την αξιοπιστία τους... όπως και οι αγορές
Σχετικά Άρθρα

Στην εκτίμηση ότι η συζήτηση για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις αγορές προβαίνει ο επενδυτικός κολοσσός BlackRock.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, η απειλή της νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών επικρέμαται πάνω από τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν κίνδυνο.
Βέβαια, η ομαλοποίηση των επιτοκίων πολιτικής στα προ πανδημίας επίπεδα είναι εκ των ων ουκ άνευ, δεδομένου ότι η οικονομία ανακάμπτει.
Ωστόσο, οι αγορές προεξοφλούν υπερβολική αυστηροποίηση… - αν και κάτι τέτοιο, όπως αναφέρει η BlackRock, θα επέφερε πλήγμα στην ανάπτυξη ενώ ο πληθωρισμός δεν θα μειωνόταν.
Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την περασμένη εβδομάδα πρότεινε τον πρόωρο τερματισμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων που έχουν στηρίξει τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.
Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αύξησε και πάλι τα επιτόκια ενώ σχεδόν οι μισοί από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ήθελαν μεγαλύτερη άνοδο.
Προφανώς, αυτό είναι μεγάλο θέμα.
Ωστόσο, οι αγορές αυξάνουν συνεχώς τις προσδοκίες για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων.
Ακόμη και η σταθερά χαλαρή ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από το μηδέν φέτος (η κίτρινη γραμμή).
dfsafdsasfdasfda.JPG
Σύμφωνα όμως με την BlackRock, παρότι οι προσδοκίες της αγοράς είναι «υψηλές», στην πραγματικότητα θα πραγματοποιηθούν λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Ο λόγος για αυτό είναι πως ο τρέχων πληθωρισμός οφείλεται σε προβλήματα προσφοράς, στην κρίση ενέργειας και σε ανακατανομή πόρων.
Δεν πρόκειται για μια τυπική ανάκαμψη, με την αύξηση της ζήτησης να υπερθερμαίνει την οικονομία, αλλά για έναν κόσμο που διαμορφώνεται από την προσφορά, όπου η οικονομία εξακολουθεί να είναι κάτω από τις παραγωγικές της δυνατότητες.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα παραμείνουν σχετικά σιωπηροί – αλλά προετοιμασμένοι για περιόδους αστάθειας.
Σε κάθε περίπτωση, η BlackRock συνεχίζει να συστήνει περιορισμό της έκθεσης σε κίνδυνο λόγω του μακροοικονομικού υποβάθρου που μπορεί να στρεσάρει τις αγορές – η πίεση προέρχεται από τις κεντρικές τράπεζες.
Πολλοί χαρακτηρίζουν ευκαιριακά την ομαλοποίηση της πολιτικής σε προπανδημικά επίπεδα ως «καταπολέμηση του πληθωρισμού».
Όμως, οι κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αποδεχτεί τον πληθωρισμό, και βλέπουμε ότι αυτό συνεχίζεται, δεδομένου του κόστους μείωσής του.

Το κουτί της Πανδώρας…

Το πρόβλημα: Η όλη συζήτηση μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας…
Οι κεντρικές τράπεζες υπονομεύουν την αξιοπιστία τους.
Το ίδιο κάνουν και οι αγορές, που με τις εκτιμήσεις τους μπορεί να εντείνουν τις πιέσεις στα περιουσιακά στοιχεία…
Εύλογα, τα spreads των αποδόσεων μεταξύ των ομολόγων της περιφέρειας της ΕΕ και των γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκαν σημαντικά την περασμένη εβδομάδα.
Όλα αυτά μεταφράζονται σε μεγαλύτερη αστάθεια, προς το παρόν… - ακόμα και αν η τελική απάντηση της πολιτικής στον πληθωρισμό θα είναι ιστορικά σιωπηλή.

Συμπέρασμα: Σύμφωνα με την BlackRock, πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες θέλουν να φαίνονται ότι κάνουν κάτι για τον πληθωρισμό - έστω και μόνο από φόβο.
Οι αγορές, από την άλλη, πιέζουν για πιο επιθετικές κινήσεις… πολιτικής.
Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν τελικά να ζήσουν με τον πληθωρισμό, δεδομένου του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Σε αυτό το περιβάλλον, η επενδυτική εταιρεία δίνει σύσταση «underweight» (απαιτείται υψηλότερο premium) για τα ομόλογα και μετρίως «overweight» για τις μετοχές, αλλά «προετοιμαζόμαστε για περιόδους αστάθειας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης