Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποιεί η Morgan Stanley: Πουλήστε στην άνοδο - Στα όρια της καταστροφής τα κέρδη α΄ 6μήνου 2022 – Θετική η J P Morgan

Προειδοποιεί η Morgan Stanley: Πουλήστε στην άνοδο - Στα όρια της καταστροφής τα κέρδη α΄ 6μήνου 2022 – Θετική η J P Morgan
Η Morgan Stanley εκτιμάει ότι ο δείκτης S&P θα διαμορφωθεί στις 4.400 μονάδες στο τέλος του 2022 από 4.511 μονάδες της τρέχουσας περιόδου δηλαδή πτώση -2,5%
Σχετικά Άρθρα

Ενώ η JPMorgan προτείνει στους πελάτες της να αγοράσουν στην πτώση (υποθέτοντας ότι έχουν ακόμα χρήματα για να το κάνουν), η επίσης αμερικανική Morgan Stanley έκανε ακριβώς το αντίθετο, προτρέποντας τους επενδυτές να πουλήσουν στο ράλι και να περιορίσουν την έκθεση τους καθώς οι μετοχές έχουν προσεγγίσει τον στόχο των 4.400 μονάδων.
Η Morgan Stanley εκτιμάει ότι ο δείκτης S&P θα διαμορφωθεί στις 4.400 μονάδες στο τέλος του 2022 από 4.511 μονάδες της τρέχουσας περιόδου δηλαδή πτώση -2,5%

Ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της J P Morgan υποστήριξε ότι αυτή είναι η χειρότερη σεζόν κερδών από την εμφάνιση του Covid και πρόκειται γίνει πολύ χειρότερη… και προειδοποίησε ότι οι μετοχές των ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2022 ενδέχεται να πέσουν κάτω από το μηδέν σε σύγκριση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος αυξάνεται για ένα ευρύτερο τμήμα της αγοράς.

Η J P Morgan προτείνει αγορές μετοχών

Κατά την J P Morgan «πιστεύουμε ότι οι μετοχές εξακολουθούν να προσφέρουν καλή ανταμοιβή σε σχέση με τους κινδύνους ενώ ο ανοδικός κύκλος απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει. Αναζητούμε περισσότερα κέρδη στα κέρδη, ενώ αναμένουμε από τη Fed να μην καταστεί πιο επιθετική, ενώ το δολάριο θα μπορούσε να έχει κορυφώσει.
Το επενδυτικό συναίσθημα έχει γίνει πολύ αρνητικό τελευταία, ωστόσο η τάση παραμένει ανοδική.
Θεωρούμε ότι είναι λάθος να τίθεται θέμα ύφεσης στην οικονομία ή αλλαγή επενδυτικής στρατηγικής, δεδομένου των εξαιρετικά ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης, των πολύ ισχυρών αγορών εργασίας, της υπομόχλευσης των καταναλωτών, των ισχυρών εταιρικών ταμειακών ροών και των ισχυρών ισολογισμών των τραπεζών.

Η ηγετική θέση του κλάδου παραμένει υψηλού κινδύνου και δεν συνάδει με τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση.
Υπήρξε μια πολύ σημαντική πώληση σε πολλούς τομείς υψηλής ανάπτυξης, με τις εταιρίες νέων τεχνολογιών να υποχωρούν κατά 35% ενώ κάποιες κατέγραψαν απώλειες έως -40%.
Επίσης θα υπάρξει κορύφωση του πληθωρισμού προσεχώς καθώς η J P Morgan δεν βλέπει περαιτέρω άνοδο.
Κατά την άποψή μας, το κλειδί είναι η κατεύθυνση των αποδόσεων των ομολόγων – αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν να κινούνται υψηλότερα, με τις τιμές να συνεχίσουν να υποχωρούν.

Απαισιόδοξη η Morgan Stanley

Η Morgan Stanley, «συνεχίζει να επικεντρώνεται περισσότερο στο τι θα συμβεί με την ανάπτυξη της οικονομίας και του ΑΕΠ παρά με τα επιτόκια και πιστεύει ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι πολύ αισιόδοξοι, ιδιαίτερα όσον αφορά την κατανάλωση».

Πράγματι, έχουμε εδώ και καιρό επισημάνει τη μείωση της κατανάλωσης ως τη μεγαλύτερη ανησυχία - και τον κύριο μοχλό – για την απότομη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο του 2022, ενώ δεν θα υπάρξει ταχεία ανάκαμψη στο β΄ τρίμηνο του 2022.
Στην πραγματικότητα, δεν θα υπάρξει καθόλου ανάκαμψη και, αντ' αυτού, η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να επιβραδύνεται, ακόμη και όταν η Fed κινηθεί επιθετικά με τα επιτόκια, επιταχύνοντας την επερχόμενη ύφεση.

Η Morgan Stanley υποστηρίζει αυτή την ζοφερή άποψη και προειδοποιεί ότι «τα σημάδια αδυναμίας της οικονομίας υπερβαίνουν την μετάλλαξη Omicron».
Τους τελευταίους 18 μήνες ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας ήταν 15-20% σε σχέση με το 2% που αναμένεται.
Το βασικό ερώτημα τώρα για τους επενδυτές είναι αν πρόκειται να επιστρέψουν τα κέρδη στην φάση της κανονικότητας ή θα βιώσουμε μια περίοδο χαμηλών κερδών;

Η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι θα υπάρξει κόπωση στα κέρδη των εταιριών στο 1ο εξάμηνο του 2022 καθώς τα έκτακτα δημοσιονομικά κίνητρα ξεθωριάζουν, η νομισματική πολιτική γίνεται αυστηρή και η προσφορά υπερκάλυψε τη ζήτηση σε πολλές αγορές».
Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα μπορούσαν τα αποτελέσματα πολλών εταιριών να καταγράψουν μείωση, τουλάχιστον σε σχέση με τις τρέχουσες εκτιμήσεις.
Οι εταιρείες με τον μεγαλύτερο κίνδυνο κερδών παραμένουν εκείνες που επωφελήθηκαν από την πανδημία.

Ένα τέτοιο κραυγαλέο παράδειγμα αυτού του είδους «υπερ-κερδών» είναι η Peloton.
Κατά την Morgan Stanley υπάρχει ένα μικρό Peloton σε όλες τις εταιρίες ενώ η Netflix, το Paypal και το Facebook έχουν προκαλέσει απογοήτευση σε σχέση με τις μελλοντικές εκτιμήσεις κερδοφορίας.
Θα υπάρξουν περισσότερες αρνητικές εκπλήξεις σε αυτό το μέτωπο, οπότε η επιβράδυνση στο ΑΕΠ και στα κέρδη των εταιριών θα είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις.

Η έρευνα της Morgan Stanley

Η Morgan Stanley διεξήγαγε πρόσφατα μια έρευνα σε περίπου 2.000 Αμερικανούς καταναλωτές για να μετρήσει το καταναλωτικό συναίσθημα και τις προθέσεις δαπανών.
Διαπίστωσε ότι η αύξηση των τιμών - πληθωρισμού παραμένει η υπ' αριθμόν ένα ανησυχία για τους καταναλωτές με το 56% των ερωτηθέντων (υψηλό όλων των εποχών) να την αναφέρει ως μία από τις σημαντικότερες ανησυχίες τους έναντι 52% πριν από τρεις μήνες και 34% την ίδια περίοδο το 2021.
Ταυτόχρονα, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην οικονομία συνεχίζει να μειώνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό.
Το 33% αναμένει ότι η οικονομία θα βελτιωθεί (σε σύγκριση με 35% πριν από τρεις μήνες και 43% την ίδια περίοδο το 2021).

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι καταναλωτές στο χαμηλότερο άκρο του εισοδηματικού φάσματος έχουν μια πιο αρνητική προοπτική για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους επόμενους 6 μήνες.
Η ομάδα με το υψηλότερο εισόδημα που συμμετείχε στην έρευνα, δηλαδή άτομα με εισοδήματα πάνω από 150.000 δολάρια, δεν τρομοκρατείται τόσο για τον πληθωρισμό αλλά παραμένει υψηλά στην κλίμακα ανησυχιών.
Αυτό είναι λογικό: ο πληθωρισμός είναι ιδιαίτερα σκληρός για τους καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα, καθώς ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους και έχουν λίγες αποταμιεύσεις.

Το πραγματικό ΑΕΠ του 4ου τριμήνου 2021 αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 6,9%, αλλά οι τελικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 1,9% που σημαίνει ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά περίπου 5%.

Εκτός από το αρχικό lockdown της πανδημίας όταν η ζήτηση κατακρημνίστηκε, η Morgan Stanley επισημαίνει ότι «αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση των αποθεμάτων που παρατηρήθηκε ποτέ»

Συμπερασματικά, το 1ο εξάμηνο του 2022 η κατανάλωση και η παραγωγή θα παραμείνουν παγωμένες… επιδρώντας σε ΑΕΠ και πορεία αγορών.
ms1.jpg

ms3.jpg

ms2.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης