Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS Morningstar: Καταλύτης υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας η ένταση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία

DBRS Morningstar: Καταλύτης υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας η ένταση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, ο αντίκτυπος του γεωπολιτικού ρίσκου στο ουκρανικό πεδίο θα επηρεάσει άμεσα το αξιόχρεο όλων των ευρωπαϊκών χωρών
Σχετικά Άρθρα

Περαιτέρω έξαρση στα ρωσοουκρανικά σύνορα και τυχόν κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Δύσης και ΝΑΤΟ ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, όσο και άλλων χωρών, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε report της η DBRS Morningstar.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, ο αντίκτυπος του γεωπολιτικού ρίσκου στο ουκρανικό πεδίο θα επηρεάσει άμεσα το αξιόχρεο όλων των ευρωπαϊκών χωρών, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, αφού, όπως επισημαίνεται, η εξάρτηση της χώρας μας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι ως έναν βαθμό περιορισμένη αλλά σε κάθε περίπτωση σημαντική.
Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη στρατευμάτων τόσο εκ μέρους του ΝΑΤΟ όσο και από την πλευρά της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία αποτιμάται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Το βασικό σενάριο… και το δυσμενές

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της DBRS, η ένταση θα αποκλιμακωθεί μέσω της διπλωματίας, αλλά τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Αν προκύψει κλιμάκωση, θα υπάρξουν κυρώσεις εκ μέρους της Δύσης και αντι-κυρώσεις εκ μέρους της Μόσχας, οι οποίες θα επιδεινώσουν την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.
Kαι, φυσικά, υπάρχει ιστορικό προηγούμενο: Τον Ιανουάριο του 2009, οι προμήθειες μέσω Ουκρανίας σταμάτησαν όταν προέκυψε διαφωνία ως προς την τιμολόγηση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, γεγονός που επηρέασε την παράδοση φυσικού αερίου στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ.
Αν μη τι άλλο, ο ασφαλής ενεργειακός εφοδιασμός είναι σημαντικός για την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών, για τη διατήρηση της βιομηχανικής παραγωγής σε υψηλά επίπεδα και για την οικονομική ανάπτυξη.
Και σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις από την εργαλειοποίηση της ενεργειακής πολιτικής θα είχαν σημαντικές συνέπειες στην πιστοληπτική αξιολόγηση των κρατών μελών της ΕΕ.
Το παρακάτω Σχήμα της DBRS απεικονίζει την ευπάθεια της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την υψηλή εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Screenshot-2022-02-03-100248.png
Οι χώρες στο επάνω δεξιό τμήμα είναι οι πιο εξαρτημένες και στο κάτω αριστερό τμήμα είναι οι λιγότερο εξαρτημένες, ενώ πολλές γύρω από το μεσαίο τμήμα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό (σε αυτές ανήκει και η Ελλάδα).
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Παγκόσμιας Ολοκληρωμένης Εμπορικής Λύσης (WITS) της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι ρωσικές εξαγωγές καυσίμων στην ΕΕ ανήλθαν σε 109,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2019, το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών καυσίμων (σημαντικά κέρδη για τη Ρωσία).
Πάντως, τυχόν διακοπές εφοδιασμού θα ήταν οικονομικά επιζήμιες τόσο για τη Ρωσία όσο και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Η Ρωσία μπορεί στην αρχή να ωφεληθεί από τις αυξήσεις στις τιμές, αλλά μακροπρόθεσμα θα μειωθούν πολύ οι εξαγωγές της.
Από την άλλη, η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ενεργειακή πολιτική

Σημειώνεται πως οι τιμές στην Ενέργεια είναι ήδη υψηλές και τα αποθέματα φυσικού αερίου χαμηλά λόγω των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες που σχετίζονται με την πανδημία και τις καιρικές συνθήκες. 
Οι διαταραχές δε στις αλυσίδες εφοδιασμού ή οι οικονομικές κυρώσεις που διαταράσσουν το ευρωπαϊκό εμπόριο θα επιδεινώσουν τις υφιστάμενες ελλείψεις, θα αυξήσουν τις τιμές και ενδέχεται να εντείνουν τις προκλήσεις νομισματικής πολιτικής που θα έχει να αντιμετωπίσει η ΕΚΤ στο μέλλον.
Επίσης, αναμένεται να μεταβάλουν τη δημοσιονομική πολιτική πολλών κυβερνήσεων και να επιδεινώσουν τους όρους βιωσιμότητας του χρέους – ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα. 

Mειώνονται οι εξαγωγές στη Ρωσία

Η DBRS Morningstar θεωρεί διαχειρίσιμο το οικονομικό κόστος που μπορεί να προκύψει από τις χαμηλότερες εξαγωγές στη Ρωσία – σε περίπτωση αντικυρώσεων.
Το Σχήμα 2 δείχνει ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν ήδη συρρικνώσει τα μερίδια εξαγωγών τους στη Ρωσία μετά την κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας το 2014.
2_210.JPG
Ωστόσο, οι εξαγωγές στη Ρωσία είναι σημαντικές για τις χώρες της Βαλτικής και για τη Φινλανδία.
Από την άλλη, παρά τις επενδύσεις σε υποδομές για τη διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών πηγών ενέργειας και την επαναεριοποίηση LNG, που μειώνουν την εξάρτηση από τους αγωγούς, οι ετήσιες εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί.
Μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Γαλλία παρουσιάζουν μεγάλη εξάρτηση, αν και στην περίπτωση της Ολλανδίας θα μπορούσαν να υπάρξουν επανεξαγωγές.
Αυτό καταδεικνύει το δίλημμα σχετικά με το αν θα συνεχιστεί ή όχι τα σχέδια για τον Nord Stream 2, τον ρωσικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου προς τη Γερμανία.
3_151.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης