Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC και Deutsche Bank βλέπουν νέο κραχ στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω Κίνας - Τι θα συμβεί

HSBC και Deutsche Bank βλέπουν νέο κραχ στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω Κίνας - Τι θα συμβεί

Η Κίνα ετοιμάζεται να κλείσει τα λιμάνια της, στο πλαίσιο της πολιτικής του «covid-zero», προκαλώντας νέο σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα

Σχετικά Άρθρα
Τον περασμένο μήνα, καθώς η Wall Street γινόταν όλο και πιο αισιόδοξη για την ανάπτυξη των ΗΠΑ και η Fed παραδέχτηκε το λάθος της να θεωρήσει τον πληθωρισμό παροδικό, πλέον δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται για ένα ακόμη λάθος: την αύξηση των επιτοκίων, ακριβώς σε μια στιγμή επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Και αυτό αναμένεται να συμβεί, την ώρα που η Κίνα ετοιμάζεται να κλείσει τα λιμάνια της, στο πλαίσιο της πολιτικής του «covid-zero», προκαλώντας νέο σοκ στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ως αποτέλεσμα της αργής διακίνησης εμπορευμάτων μέσω ορισμένων από τα πιο πολυσύχναστα και σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, οι φορτωτές εκτρέπονται τώρα στη Σαγκάη, προκαλώντας σημαντικές καθυστερήσεις στο μεγαλύτερο λιμάνι στον κόσμο.
Αυτό σταδιακά θα μεταφραστεί σε έναν αριθμό ρεκόρ πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που περιμένουν στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια…

HSBC: Έρχεται η μητέρα των μαχών

Με τα δρομολόγια ναυσιπλοΐας ήδη να αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις περίπου μίας εβδομάδας, οι μεταφορείς προειδοποιούν για τον αντίκτυπο στις ήδη καθυστερημένες πύλες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Αυτός είναι επίσης ο λόγος που οι οικονομολόγοι της HSBC προειδοποιούν ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να κατευθυνθεί προς τη «μητέρα όλων».
Η αλυσίδα εφοδιασμού πλήττεται εάν η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή της Omicron, η οποία ήδη κατακλύζει μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, εξαπλωθεί σε όλη την Ασία, ειδικά στην Κίνα, οπότε η διακοπή της παραγωγής θα είναι αναπόφευκτη.
«Προσωρινό, θα ήλπιζε κανείς, αλλά τρομερά ανατρεπτικό» τους επόμενους μήνες, έγραψαν σε ένα ερευνητικό σημείωμα οι αναλυτές της HSBC.
Αυτό συμβαίνει επειδή η Κίνα είναι το μεγαλύτερο εμπορικό έθνος στον κόσμο και η ικανότητά της να κρατά τα εργοστάσιά της λειτουργικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Ενώ το ξέσπασμα της Omicron στην Κίνα ήταν μικρό σε σύγκριση με άλλα έθνη, οι αρχές δεν ρισκάρουν.
Τις τελευταίες εβδομάδες, διάσπαρτες μολύνσεις τόσο των παραλλαγών Delta όσο και της Omicron έχουν ήδη προκαλέσει διακοπές σε εργοστάσια ένδυσης και παραδόσεις φυσικού αερίου γύρω από έναν από τους μεγαλύτερους θαλάσσιους λιμένες της Κίνας στο Ningbo.

Deutsche Bank: Η έξαρση Covid στην Κίνα

Εξετάζοντας τα πρόσφατα δεδομένα, σύμφωνα με την Deutsche Bank, το ξέσπασμα του Covid στην Κίνα αυτό το χειμώνα θα μπορούσε να είναι χειρότερο από τον προηγούμενο χειμώνα - όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα περισσότερες επαρχίες έχουν εντοπίσει κρούσματα Covid αυτόν τον χειμώνα.

Επιπλέον, συγκρίνοντας τις διαφορές μεταξύ των μηνών κοντά στην Κινεζική Πρωτοχρονιά το 2021 και το 2022, όχι μόνο ο αριθμός των ειδήσεων ήταν μεγαλύτερος φέτος, οι επαρχίες που επλήγησαν από εστίες Covid φέτος τείνουν επίσης να έχουν υψηλότερο ΑΕΠ και πυκνότητα πληθυσμού.
Είναι σαφές ότι αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια είναι κρίσιμο και ο τρόπος με τον οποίο θα διαδραματιστεί ο έλεγχος του ιού από την Κίνα θα είναι τελικά κρίσιμος, αναφέρει η Deutsche Bank.

Οι εταιρείες των οποίων οι αλυσίδες εφοδιασμού βρίσκονται πλήρως εντός της Κίνας ενδέχεται να απομονωθούν από τη στρατηγική της χώρας.
Αλλά αυτό δεν θα ισχύει για όλους.
Στην αξιολόγησή της για τα επόμενα βήματα, η Deutsche Bank αναμένει ότι η κυβέρνηση της Κίνας θα προσπαθήσει να περιορίσει το ξέσπασμα της Omicron με περισσότερα lockdown και καραντίνες αντί να ακολουθήσει μια προσέγγιση «ζω με τον Covid».
Αυτό θα δημιουργήσει καθοδικούς κινδύνους για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη.
Ο αντίκτυπος στην κατανάλωση μπορεί να είναι σημαντικός, αν και πιθανώς όχι τόσο μεγάλος όσο αυτό που συνέβη το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης