Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Πέφτει το Bitcoin, πέφτουν και οι μετοχές - Πώς τα κρυπτονομίσματα μπορούν να συντρίψουν τα χρηματιστήρια

ΔΝΤ: Πέφτει το Bitcoin, πέφτουν και οι μετοχές - Πώς τα κρυπτονομίσματα μπορούν να συντρίψουν τα χρηματιστήρια
Η συσχέτιση των crypto assets με παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές, έχει αυξηθεί σημαντικά

Crypto assets όπως το Bitcoin έχουν εξελιχθεί από μια «σκοτεινή» κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, με ελάχιστους χρήστες, σε μια επανάσταση, που όμως εγείρει ανησυχίες και φόβους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων τον Νοέμβριο του 2021 έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια από 620 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017, λόγω της αυξανόμενης δημοφιλίας τόσο μεταξύ των μικρομετόχων όσο και μεταξύ των θεσμικών επενδυτών, παρά την υψηλή μεταβλητότητα.
Αυτή την εβδομάδα, η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε στα περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, που εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει σχεδόν τετραπλάσια αύξηση από το 2017.
Λόγω της ευρύτερης υιοθέτησης, η συσχέτιση των crypto assets με παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές, έχει αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που, σύμφωνα με νέα έρευνα του ΔΝΤ, περιορίζει τα αντιληπτά οφέλη της διαφοροποίησης και αυξάνει τον κίνδυνο ενός σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Bitcoin και μετοχές κινούνται μαζί

Πριν από την πανδημία, τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία όπως το Bitcoin και ο Ether παρουσίαζαν μικρή συσχέτιση με σημαντικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς θεωρήθηκε ότι συμβάλλουν στη διαφοροποίηση του κινδύνου και λειτουργούν ως αντιστάθμιση έναντι των διακυμάνσεων σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Αυτό άλλαξε μετά τα έκτατα μέτρα στήριξης και το τσουνάμι ρευστότητας που διοχέτευσαν στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες στις αρχές του 2020.
Οι αποτιμήσεις των κρυπτονομισμάτων και οι μετοχές των ΗΠΑ αυξήθηκαν χάρη στις χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες και την αύξηση της όρεξης εκ μέρους των επενδυτών για ανάληψη κινδύνων.
Για παράδειγμα, η αποδόση του Bitcoin δεν κινούνταν παράλληλα με τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500, την περίοδο 2017 - 2019.
Ο συντελεστής συσχέτισης των ημερήσιων κινήσεών τους ήταν μόλις 0,01.
Ωστόσο, αυτός ο δείκτης εκτινάχθηκε στο 0,36 για το διάστημα 2020-2021, καθώς τα περιουσιακά στοιχεία κινούνταν πιο αργά, ανεβαίνουν μαζί ή πέφτουν μαζί.
Η ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ κρυπτονομισμάτων και μετοχών είναι εμφανής στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς, πολλές από τις οποίες τα έχουν υιοθετήσει ως μέσα πληρωμής.
Για παράδειγμα, η συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων του δείκτη MSCI αναδυόμενων αγορών και του Bitcoin ήταν 0,34 την περίοδο 2020 - 2021 - αύξηση 17 φορές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ισχυρότεροι συσχετισμοί υποδηλώνουν ότι το Bitcoin λειτουργεί ως επικίνδυνο περιουσιακό στοιχείο.
Ο συσχετισμός του με τις μετοχές έχει γίνει υψηλότερος από αυτόν μεταξύ μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, όπως ο χρυσός, τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και τα κύρια νομίσματα, υποδεικνύοντας περιορισμένα οφέλη διαφοροποίησης κινδύνου σε αντίθεση με ό,τι αρχικά είχε γίνει αντιληπτό.
Bitcoin-Blog-chart-820x1024.jpg
Οι κυματισμοί στα cryptos

Η αυξημένη συσχέτιση μετοχών κρυπτονομισμάτων αυξάνει την πιθανότητα διάχυσης του επενδυτικού κλίματος μεταξύ αυτών των κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων.
Πράγματι, σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι διαχύσεις από τις αποδόσεις και τη μεταβλητότητα του Bitcoin στα χρηματιστήρια και αντίστροφα έχουν αυξηθεί σημαντικά το 2020-2021 σε σύγκριση με το 2017-2019.
Η αστάθεια του Bitcoin εξηγεί περίπου το ένα έκτο της μεταβλητότητας στον δείκτη βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 κατά τη διάρκεια της πανδημίας περίπου το ένα δέκατο – και το ένα δέκατο της διακύμανσης των αποδόσεων του S&P 500.
Ως εκ τούτου, μια απότομη πτώση στην τιμή του Bitcoin μπορεί να αυξήσει την αποστροφή των επενδυτών για ανάληψη κινδύνου και να οδηγήσει σε πτώση τα χρηματιστήρια.
Οι διαχύσεις προς την αντίστροφη κατεύθυνση - δηλαδή, από τον S&P 500 στο Bitcoin - είναι κατά μέσο όρο παρόμοιου μεγέθους, υποδηλώνοντας ότι το συναίσθημα μεταδίδεται από τη μία αγορά στην άλλη με ασύμμετρο τρόπο.
Παρόμοια συμπεριφορά είναι ορατή με τα stablecoins.
Συγκεκριμένα, η ανάλυση του ΔΝΤ δείχνει ότι οι διαχύσεις μεταξύ των αγορών κρυπτογράφησης και μετοχών τείνουν να αυξάνουν τα επεισόδια αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές — όπως στην αναταραχή της αγοράς του Μαρτίου 2020 — ή κατά τη διάρκεια απότομων διακυμάνσεων στις τιμές του Bitcoin, όπως παρατηρήθηκε στις αρχές του 2021.

Συστημική ανησυχία

Η ανάλυσή του ΔΝΤ δείχνει ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία δεν βρίσκονται πλέον στο περιθώριο του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Δεδομένης της σχετικά υψηλής μεταβλητότητας και των αποτιμήσεών τους, η αυξημένη συν-κίνησή τους θα μπορούσε σύντομα να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παγκοσμίως.
Ήρθε λοιπόν ο καιρός για ρύθμιση, καταλήγει το ΔΝΤ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης