Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη σε σχέση με τις ΗΠΑ έως το 2023

Goldman Sachs: Υψηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη σε σχέση με τις ΗΠΑ έως το 2023
Η Goldman Sachs αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 4,4% το 2022 για την ευρωζώνη και 3,5% για τις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι η ευρωζώνη θα παρουσιάσει υψηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με τις ΗΠΑ τα επόμενα δύο έτη, εκφράζουν αναλυτές της Goldman Sachs. Ειδικότερα αναμένουν ότι η ευρωζώνη θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 4,4% το 2022 έναντι 3,5% για τις ΗΠΑ, ενώ το 2023 αναμένεται ανάπτυξη 2,5% στην ευρωζώνη και 2,2% στις ΗΠΑ.
Ο επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, Sven Jari Stehn, υποστήριξε ότι ενώ βραχυπρόθεσμα η εικόνα στην Ευρώπη είναι δύσκολη, υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω ανόδου.
Μιλώντας στο CNBC, είπε ότι υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή ανάπτυξη. «Το πλήγμα είναι περισσότερο διαχειρίσιμο από ό,τι πέρυσι» είπε αναφερόμενος στην επίδραση των τελευταίων περιοριστικών μέτρων στην οικονομία της ευρωζώνης.
Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν εφαρμόσει εκτεταμένα lockdown παρά τη μετάλλαξη Omicron που εμφανίστηκε στα τέλη του 2021, κάτι που απέτρεψε έντονους οικονομικούς κραδασμούς τις πρώτες εβδομάδες του 2002.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Stehn, η ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική είναι πιθανό να παραμείνει διευκολυντική το 2021, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπουν ορισμένοι οικονομολόγοι για τις ΗΠΑ. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η ευρωζώνη ξεχωρίσει σε αυτόν τον τομέα.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αναμένεται να επενδύσουν μεγάλα ποσά τα επόμενα έτη, στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι εκταμιεύσεις αυτών των κεφαλαίων -σε κάποιες χώρες- έχουν αρχίσει από τα τέλη του 2021 και θα συνεχίσουν κατά τη διάρκεια του 2022, εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Στον αντίποδα, στις ΗΠΑ υπάρχουν αμφιβολίες ότι το εάν το σχέδιο του Joe Biden θα τεθεί σε εφαρμογή, καθώς οι διαφορές μεταξύ των βουλευτών αποτελούν απειλή για ολόκληρο το σχέδιο.
«Καθώς οι διαπραγματεύσεις για το Build Back Better Act σταμάτησαν στα τέλη του περασμένου έτους, οι προοπτικές για το σχέδιο είναι ιδιαίτερα ασαφείς», ανέφεραν σε ενημερωτικό σημείωμα οι αναλυτές της Goldman Sachs.

Στήριξη από ΕΚΤ

Οι καλύτερες προοπτικές για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη στηρίζονται και από τη νομισματική πολιτική.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει κάποιο βαθμό νομισματικής τόνωσης φέτος, αν και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που σχετίζεται με την πανδημία πλησιάζει στο τέλος του. «Η ανάπτυξη πρέπει πραγματικά να επιβραδυνθεί στις ΗΠΑ για να επανέλθει τελικά ο πληθωρισμός σε περίπου 2%» δήλωσε στο CNBC ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs.
Σύμφωνα με τον ίδιο «ενώ ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί (στην ευρωζώνη), δεν έχει αυξηθεί τόσο πολύ όσο στις ΗΠΑ». Κατά συνέπεια, είναι πιο εύκολο για την ΕΚΤ να διατηρήσει τη νομισματική τόνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης