Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θα έρθει διόρθωση στις αγορές παγκοσμίως; - Τι εκτιμούν 4 αναλυτές στρατηγικής για τους κινδύνους πληθωρισμού, Covid και Fed

Θα έρθει διόρθωση στις αγορές παγκοσμίως; - Τι εκτιμούν 4 αναλυτές στρατηγικής για τους κινδύνους πληθωρισμού, Covid και Fed

Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron Covid-19 σε όλο τον κόσμο ήταν ένα επίμονο νέφος πάνω από τις προοπτικές των μετοχών

Ο πληθωρισμός, η αυστηροποίηση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και τα ποσοστά μόλυνσης από τον Covid-19 εξακολουθούν να απειλούν την ανοδική πορεία των μετοχών, αλλά οι αναλυτές σε μεγάλο βαθμό δεν προβλέπουν σοβαρή διόρθωση το 2022.

Την περασμένη εβδομάδα είδαμε οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν το δεύτερο χειρότερο ξεκίνημά έτους από την κατάρρευση της Lehman Brothers, λόγω της περαιτέρω επιθετικότητας της πολιτικής της Federal Reserve.
Η τάση συνεχίστηκε και χτες, 10 Ιανουαρίου 2022, αποτυπώντας τις ανησυχίες για τον επιθετικό τόνο της Federal Reserve στο μέτωπο της σύσφιξης της πολιτικής της.
Η σημασία της νομισματικής πολιτικής είχε υποτιμηθεί πολύ από την αγορά στο παρελθόν, σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank.
Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Omicron Covid-19 σε όλο τον κόσμο ήταν επίσης ένα επίμονο νέφος πάνω από τις προοπτικές των μετοχών τους τελευταίους μήνες, με τον καθημερινό φορτίο κρουσμάτων να φτάνει σε αριθμούς ρεκόρ, προκαλώντας αυστηρότερους κοινωνικούς περιορισμούς σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Η οικονομική ανάκαμψη παραμένει ανθεκτική

«Η παραλλαγή Omicron Covid μπορεί να οδήγησε σε περισσότερους περιορισμούς, αλλά η οικονομική ανάκαμψη παραμένει ωστόσο ανθεκτική, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετοχές δεν φαίνονται ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια διόρθωση», δήλωσε ο Luca Paolini, επικεφαλής στρατηγικής στην Pictet Asset Management.
Ο Paolini πρότεινε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εξακολουθεί να υποστηρίζεται από μια ισχυρή αγορά εργασίας, τη μειωμένη ζήτηση υπηρεσιών και τους υγιείς εταιρικούς ισολογισμούς.
Ως αποτέλεσμα, η Pictet αναζητά ευκαιρίες για να αυξήσει τη στάθμισή της στις μετοχές το 2022.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι παρά τις ισχυρές προσδοκίες για την αύξηση του ΑΕΠ, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, ο αυξανόμενος πληθωρισμός ενέχει όντως κάποιον καθοδικό κίνδυνο - και πιθανότατα θα κορυφωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022 μαζί με την ώθηση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τον Ιούνιο.
Αν και η Pictet έχει θετικές προοπτικές για τις μετοχές, η ομάδα του Paolini έχει υιοθετήσει μια ουδέτερη στάση έναντι της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων στο σύνολό της υπό το φως των συνθηκών ρευστότητας για τις ΗΠΑ μετατρέπεται σε αρνητικό και οι μετοχές συνεχίζουν να έχουν υψηλή αξία.

Ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί

Ο James Solloway, επικεφαλής στρατηγικής στη Μονάδα Διαχείρισης Επενδύσεων της SEI, έδωσε παρόμοιο τόνο την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί, οι αγορές εργασίας θα δυσκολέψουν, ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί και ο Covid θα συνεχίσει να έχει βραχυπρόθεσμη αρνητική επίδραση.
Έτσι, η παγκόσμια οικονομία πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις περιοδικές αναποδιές.
«Αν και υπήρξαν θύλακες κερδοσκοπικής συμπεριφοράς σε ορισμένες περιοχές του χρηματοπιστωτικού κόσμου - μετοχές meme, SPAC, κρυπτονομίσματα και NFTs, για παράδειγμα - δεν βλέπουμε το είδος της κερδοσκοπικής ζέσης που θα έδειχνε μια σοβαρή διόρθωση των μετοχών το 2022». είπε ο Solloway.
Αν και τα μέχρι στιγμής δεδομένα υποδεικνύουν ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Omicron μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή όσο προηγούμενες κλιμακώσεις του ιού, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars, Γιώργος Λαγαριάς, δήλωσε ότι οι αγορές πρέπει να αποφύγουν τον εφησυχασμό για την πιθανότητα άλλων σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.
«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να πέσουμε στην παγίδα της προσπάθειας να προβλέψουμε το χρονοδιάγραμμα για ένα τελικό 'παιχνίδι' όταν η επόμενη κρίση είναι άγνωστη.
Επί του παρόντος, ο κίνδυνος είναι μη γραμμικός, αλλά παραβολικός», είπε ο Λαγαριάς.
«Το μόνο που χρειάζεται είναι μια νέα, ανθεκτική στα εμβόλια, κυρίαρχη παραλλαγή για να αναιρέσουμε μήνες παγκόσμιου εμβολιασμού και να πετάξουμε τις προβλέψεις από το παράθυρο», πρόσθεσε.
Ο Λαγαριάς τόνισε επίσης ότι οι αμερικανικές μετοχές, ειδικότερα, είναι ακριβές - χαρακτηριστικό που επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της αδυναμίας των τεχνολογικών κολοσσών την περασμένη εβδομάδα - αλλά σημείωσε ότι οι επενδυτές έχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις έναντι των μετοχών γενικά επί του παρόντος.
Εκτίμησε μάλιστα ότι μια διόρθωση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου είναι ολοένα και πιο δυνατή λόγω της αλλαγής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες για την ποσοτική χαλάρωση, ενώ ο πληθωρισμός εδώ θέτει ένα συνεχές δίλημμα.
«Όλη αυτή η αβεβαιότητα είναι κακή για τις επιχειρήσεις, αλλά το πώς θα λειτουργήσουν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου είναι ακόμα άγνωστο, καθώς οι οδηγοί έχουν αποσυνδεθεί πλήρως για πάρα πολύ καιρό από όλα τα παραπάνω», είπε ο Λαγαριάς.
«Μπορεί να επικρατήσουν τα επιχειρήματα για «υπολειμματική ρευστότητα» και «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στις μετοχές», ή μπορεί οι αγορές να περάσουν σε «κύμα φόβου» και να αυξηθεί η κοσμική αστάθεια».

Έρχεται διόρθωση;

Η Kristina Hooper, αναλύτρια στρατηγικής στην Invesco, συμπεριέλαβε μια πιθανή διόρθωση στις 10 κορυφαίες προβλέψεις της για το 2022.
«Είναι πιθανό να υπάρξει διόρθωση στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2022, αλλά αναμένω μια σχετικά γρήγορη ανάκαμψη», δήλωσε η Hooper.
«Έχει περάσει τόσος καιρός από τότε που είχαμε μια σημαντική διόρθωση ώστε οι πιθανότητες να αυξηθούν - και οι πιθανότητες αυξάνονται από το γεγονός ότι η Federal Reserve αρχίζει να εξομαλύνει τη νομισματική πολιτική το πρώτο εξάμηνο του 2022 και μπορεί να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης