Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Washington University: Η Omicron έως και 100 φορές πιο ακίνδυνη από την Delta, θα σκοτώσει λιγότερους από την εποχική γρίπη

Washington University: Η Omicron έως και 100 φορές πιο ακίνδυνη από την Delta, θα σκοτώσει λιγότερους από την εποχική γρίπη
Η Omicron τελικά τα σκοτώσει λιγότερους και από την κοινή γρίπη... χρειάζονται τόσο σκληρά μέτρα κατά των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων;
Σχετικά Άρθρα

Σε μια άκρως αποκαλυπτική μελέτη που οδηγεί σε κατάρρευση όλο το αφήγημα της τρομολαγνείας για τον covid 19, το Washington University αναφέρει ότι η Omicron είναι έως και 100 φορές πιο ακίνδυνη από την Delta ενώ υποστηρίζουν ότι η Omicron θα σκοτώσει λιγότερους από την εποχή γρίπη…..
Τα αποτελέμσατα της μελέτης αυτής εφόσον επιβεβαιωθούν καθιστούν τα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων απαράδεκτα, αχρειάστα, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να αποσυρθούν....
Οποιοδήποτε μέτρο που θεσπίζεται από εδώ και πέρα δεν έχει κανένα επιστημονικό υποβαθρο αλλά έχει μόνο τιμωρητικό - εκδικητικό χαρακτήρα.

«Ορισμένοι ειδικοί πάντα υποστήριζαν ότι ο κορωνοϊός θα μεταμορφωνόταν τελικά σε έναν εποχιακό ιό που μοιάζει με κρυολόγημα καθώς ο κόσμος αναπτύσσει ανοσία μέσω της φυσικής μόλυνσης ή μέσω των εμβολίων.
Αλλά η εμφάνιση της εξαιρετικά μεταλλαγμένης παραλλαγής Omicron φαίνεται να έχει επιταχύνει τη διαδικασία».

Ερευνητές στο Washington University που μοντελοποιούν τώρα τον αντίκτυπο του Omicron λένε ότι αναμένουν ότι θα σκοτώσει 99% λιγότερους ανθρώπους από την Delta.
Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό μόλυνσης σε σχέση με την θνησιμότητα ή συντελεστής (IFR) της παραλλαγής είναι περίπου 0,07%, που σημαίνει ότι μόνο ένας στους 1.430 ανθρώπους θα πεθάνει αφού αρρωστήσει με την Omicron.
Συγκριτικά, το IFR της γρίπης κυμαίνεται μεταξύ 0,01% και 0,05%.

Αδικαιολόγητα τα σκληρά μέτρα

Πολλοί πλέον διερωτώνται εάν όλοι αυτοί οι δρακόντειοι περιορισμοί και τα συνεχή μέτρα κατά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων έχουν λογική.
«Θα έπρεπε να αναρωτηθούμε εάν δικαιολογείται να λάβουμε μέτρα που δεν θα παίρναμε ακόμη και σε μια κακή περίοδο γρίπης», δήλωσε ο καθηγητής Robert Dingwall.
«Ποια είναι η συγκεκριμένη αιτιολόγηση για να παρθούν σκληρά μέτρα»;
«Αν η σοβαρότητα της λοίμωξης από τον Covid μειώνεται σε σημείο που να συγκρίνεται με τη γρίπη, τότε πραγματικά δεν πρέπει να υπάρχουν μέτρα έκτακτης ανάγκης».
Παρά τον αριθμό ρεκόρ των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, η πληρότητα στις ΜΕΘ του COVID είναι λιγότερο από το 25% της κορύφωσής της τον Ιανουάριο 2021.
Είτε λόγω της μεγαλύτερης ανοσίας του πληθυσμού, ενός πιο ήπιου στελέχους ή καλύτερων θεραπειών, αυτή είναι θετική εξέλιξη.
«Είναι επίσης επιβεβαίωση ότι η πανδημία έχει τελειώσει - βασικά τώρα ξοδεύουμε τεράστιους πόρους για την παρακολούθηση της εξάπλωσης του κρυολογήματος - και είναι καιρός η κυβέρνηση να αναγνωρίσει αυτό το γεγονός, να άρει όλους τους περιορισμούς, να τερματίσει όλες τις εξουσίες έκτακτης ανάγκης και να τερματιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης» υποστηρίζουν Βρετανοί επιστήμονες.

Κάποιοι επιμένουν να τραγικοποιούν τα δεδομένα

Άνθρωποι όπως ο καθηγητής Neil Ferguson – που έχει αποτύχει σε όλες τις προβλέψεις του - είπαν ότι χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, η Omicron θα οδηγούσε σε 3.000 με 5.000 θανάτους ημερησίως.
Στην πραγματικότητα, ο τρέχων μέσος όρος 7 ημερών για τους συνολικούς θανάτους από COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο (σχεδόν όλοι από τους οποίους δεν είναι καν Omicron λόγω της ηπιότητάς του) είναι μόλις 160.
Τα έκαναν θεαματικά λάθος για άλλη μια φορά.

Η μελέτη

Οι ερευνητές αναμένουν ότι η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Omicron μπορεί να μεταδίδεται με ακραίο τρόπο αλλά θα σκοτώσει μεταξύ 97% με 99% λιγότερους ανθρώπους από την παραλλαγή Delta.
Οι σύμβουλοι Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμούν ότι το ποσοστό μόλυνσης - θνησιμότητας (IFR) ήταν 0,25% πριν από την εμφάνιση της Omicron.
Άλλοι εκτίμησαν ότι θα μπορούσε να είναι 0,1% - παρόμοιο με τη γρίπη –
Η μετάλλαξη Omicron θα μπορούσε να είναι λιγότερο θανατηφόρος από τη γρίπη, πιστεύουν οι επιστήμονες, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι τα χειρότερα της πανδημίας έχουν τελειώσει.
Με βάση αναλύσεις ο Covid σκότωσε έναν στους 33 ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στην κορύφωση του καταστροφικού δεύτερου κύματος τον Ιανουάριο 2021, σε σύγκριση με μόλις ένα στους 670 τώρα.
Αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ποσοστό θα μπορούσε να είναι ακόμη χαμηλότερο λόγω της Omicron.
Το ποσοστό θνησιμότητας - το ποσοστό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων που καταλήγουν σε θάνατο - για την εποχική γρίπη είναι 0,1% το ισοδύναμο ένα στα 1.000.
Το Washington University που μοντελοποιεί το επόμενο στάδιο της πανδημίας αναμένει ότι η Omicron θα σκοτώσει έως και 99% λιγότερους ανθρώπους από την Delta, θα μπορούσε να είναι λιγότερο θανατηφόρο από τη γρίπη.
Δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη για την Delta κανένα ακριβές ποσοστό μόλυνσης - θνησιμότητας (IFR), το οποίο είναι πάντα μόνο ένα κλάσμα του CFR επειδή αντικατοπτρίζει τους θανάτους όλων των ατόμων που κολλούν τον ιό.
Ωστόσο, οι σύμβουλοι της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υπολόγισαν ότι το συνολικό ποσοστό ήταν περίπου 0,25% πριν εμφανιστεί η Omicron, από τα υψηλά περίπου 1,5% πριν από την εμφάνιση των εμβολίων.
Εάν η Omicron είναι 99% λιγότερο θανατηφόρο από την Delta, αυτό υποδηλώνει ότι το τρέχον IFR θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλό όσο 0,0025%, το ισοδύναμο ενός στα 40.000, αν και οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι απίθανο.
Αντίθετα, η μοντελοποίηση του Washington University εκτιμά ότι το ποσοστό στην πραγματικότητα βρίσκεται στην περιοχή του 0,07%, που σημαίνει ότι περίπου ένας στους 1.430 ανθρώπους που θα μολυνθούν θα υποκύψουν στην ασθένεια.
Κορυφαίοι ερευνητές εκτιμούν ότι το IFR της γρίπης κυμαίνεται μεταξύ 0,01% και 0,05%, αλλά υποστηρίζουν ότι η σύγκριση των ποσοστών για τις δύο ασθένειες είναι περίπλοκη.
Το ποσοστό θνησιμότητας των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο - το ποσοστό των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων που καταλήγουν σε θάνατο - έχει συρρικνωθεί 21 φορές από 3% κατά τις πιο σκοτεινές ημέρες του δεύτερου κύματος στο 0,15% στο τέλος Δεκεμβρίου 2021.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, εκτιμούν ότι λιγότερο από το 1% των ατόμων κάτω των 75 ετών που κολλούν Covid πεθαίνουν από τον ιό, με το ποσοστό θνησιμότητας να μειώνεται για τις μικρότερες ηλικιακές ομάδες.
Οι άνω των 75 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τον ιό, με το 3% των μολυσμένων να υπολογίζεται ότι πεθαίνουν από τον ιό.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης εκτιμά ότι το ποσοστό IFR του Ηνωμένου Βασιλείου είναι επί του παρόντος 0,1%.
Στο αποκορύφωμα του κύματος πριν ένα χρόνο, υπολόγισαν ότι το 3% όσων προσβλήθηκαν από τον Covid πέθαναν από τον ιό.
Η φθίνουσα πορεία του IFR θα επηρεαστεί από την αύξηση των tests, καθώς τώρα ανιχνεύονται συγκριτικά περισσότερα κρούσματα

H πανδημία τελείωσε

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι χειρότερες μέρες της πανδημίας τελείωσαν και ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει στην πορεία προς την κανονικότητα.
Ο καθηγητής Robert Dingwall, πρώην μέλος του JCVI και ειδικός στην κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Nottingham Trent, ανέφερε ότι θα περάσουν μερικές εβδομάδες μέχρι να υπάρξουν οριστικά ποσοστά θνησιμότητας από την Omicron, αλλά εάν είναι συνεπή με τα ευρήματα ότι είναι λιγότερο σοβαρή, «θα πρέπει να ρωτήσουμε εάν δικαιούμαστε να λάβουμε μέτρα που δεν θα λαμβάναμε σε μια κακή περίοδο γρίπης».
Ειδικοί στη Νότια Αφρική, όπου πρωτοεμφανίστηκε το στέλεχος, και στο Ηνωμένο Βασίλειο είπαν ότι η παραλλαγή είναι ηπιότερη από τις προηγούμενες εκδόσεις του ιού.

Τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά από ότι έχει εκτιμηθεί

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι όσοι έχουν μολυνθεί με το Omicron έχουν 70% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν, αλλά ειδικοί στη Νότια Αφρική είπαν ότι το ποσοστό μπορεί να φτάσει το 80%.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτό οφείλεται στο ότι το στέλεχος είναι εγγενώς λιγότερο σοβαρό ή εάν η προστασία από εμβόλια και προηγούμενη μόλυνση σημαίνει ότι τα άτομα που κολλούν Omicron νοσούν λιγότερο.
Η ανάλυση από το UKHSA αποκάλυψε ότι η ανοσία που αποκτήθηκε από τα τρίτα εμβόλια Covid εξασθενεί πιο γρήγορα έναντι της Omicron από την Delta.
Οι ενήλικες που έλαβαν δύο δόσεις AstraZeneca, συν μια αναμνηστική δόση Pfizer ή Moderna, έχουν 60% πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα από τους μη εμβολιασμένους εάν κολλήσουν Omicron έως και τέσσερις εβδομάδες μετά το τρίτο τους εμβόλιο.
Όμως μετά από δέκα εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα πέφτει στο 35% για την Pfizer και στο 45% για τη Moderna.
Εν τω μεταξύ, όσοι έλαβαν εμβόλια της Pfizer και στις τρεις δόσεις τους είδαν τα επίπεδα προστασίας τους να αυξάνονται σε περίπου 70% για τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τη συμπληρωματική δόση τους αλλά εν συνεχεία η προστασία καταρρέει σε περίπου 45% 10 εβδομάδες αργότερα.
Οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν με δύο εμβόλια AstraZeneca και μια ενισχυτική δόση Moderna ήταν τα πιο προστατευμένα, σύμφωνα με την έκθεση, με την αποτελεσματικότητα να βρίσκεται στο 75% έναντι της Omicron και να διαρκεί για τουλάχιστον εννέα εβδομάδες.
«Αν η σοβαρότητα της λοίμωξης από τον Covid μειώνεται σε σημείο που να συγκρίνεται με τη γρίπη, τότε ποια η σκοπιμότητα των μέτρων» διερωνώνται πέον πολλοί.

Μπορεί να κάνουν λάθος;

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον παραδέχονται ότι υπάρχει αβεβαιότητα στις προβλέψεις τους, σημείωσε ο καθηγητής ΜακΚόνγουεϊ καθώς είπε ότι ήταν πιθανό να «κάνουν λάθος στις προβλέψεις τους».
Αλλά είπε ότι η πραγματική πρόβλεψη - έως και 330 θανάτους την ημέρα - ήταν εύλογη.
Το IFR σε πραγματικό χρόνο μπορεί να διαφέρει δραστικά σε κάθε έθνος με βάση την προηγούμενη ανοσία, τον επιπολασμό της παχυσαρκίας και άλλες ιατρικές καταστάσεις και την ηλικιακή δομή του πληθυσμού.
Οι ειδικοί λένε επίσης ότι είναι δύσκολο να εντοπιστεί η συνολική IFR, επειδή είναι αδύνατο να πούμε με ακρίβεια πόσα άτομα έχουν μολυνθεί, επειδή δεν υποβάλλονται όλοι σε εξετάσεις όταν είναι άρρωστοι.

Τα tests στη Βρετανία έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδό τους την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, πριν κορυφωθούν στις 4 Ιανουαρίου σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια.
Και τα δεδομένα δείχνουν ότι τα κρούσματα εμφανίζονταν κυρίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών, τα οποία διέτρεχαν πάντα λιγότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον ιό.
Ο καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, επισήμανε ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τον Covid μειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ορισμένα από αυτά «οφείλονται πιθανώς στην καθυστερημένη αναφορά θανάτων».
Το «ποσοστό θνησιμότητας για την Omicron φαίνεται να είναι χαμηλότερο από ότι έχουμε δει με προηγούμενες παραλλαγές βρίσκεται στο 0,2%», παρόμοιο με το ποσοστό της γρίπης.
Αλλά ποτέ στην ιστορία δεν υποβάλλονταν τόσοι άνθρωποι σε tests όσο με την Omicron σε σχέση π.χ. με την εποχική γρίπη…
xxx1.png

xxx2.png

xxx3.png

xxx4.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης