Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Ανάμεσα σε 2 κρίσεις ο κόσμος… οι 10 που έρχονται το 2022 – Ο ρόλος του Erdogan με τους… γείτονες

Eurasia Group: Ανάμεσα σε 2 κρίσεις ο κόσμος… οι 10 που έρχονται το 2022 – Ο ρόλος του Erdogan με τους… γείτονες

Η εξωτερική πολιτική του Erdogan θα γίνει πιο συγκρουσιακή, για να αποσπά την προσοχή των ψηφοφόρων από την οικονομική κρίση

Σχετικά Άρθρα
Στην αυγή του 2022, ο κόσμος αντιμετωπίζει δύο κρίσεις ταυτόχρονα: Την πανδημία της Covid 19 και την κλιματική αλλαγή.

Όμως, σύμφωνα με την Eurasia Group υπάρχουν 10 ακόμη μεγαλύτεροι κίνδυνοι, που δεν αποκλείεται να αναδυθούν τη χρονιά που άρχισε.

1)No Zero Covid

Σύμφωνα με την Eurasia Group, καθώς ο ανεπτυγμένος κόσμος είναι πιο προστατευμένος λόγω των εμβολίων και η μετάλλαξη Omicron είναι πιο ήπια, η Covid 19 θα γίνει ενδημικός ιός μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν μεταδοτικές μεταλλάξεις χωρίς τα πιο αποτελεσματικά εμβόλια και χωρίς υψηλά επίπεδα ανοσίας από νόσηση.

2)Η τεχνολογία διχάζει

Όλο και πιο ελεγχόμενες πλέον γίνονται οι κινήσεις μας από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου, γεγονός που οδηγεί τις αρχές σε Ε.Ε., ΗΠΑ και Κίνα να αυστηροποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο.
Η παραπληροφόρηση και τα ψεύτικα νέα θα συνεχίσουν να υπονομεύουν τη Δημοκρατία, καθώς οι εντάσεις γύρω από θέματα όπως η ασφαλής και ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

3)Οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Τον Νοέμβριο του 2022, είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ενδεχομένως της Γερουσίας.
Εάν ο Donald Trump επανέλθει στο προσκήνιο, οι επόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ κινδυνεύουν να προκαλέσουν συνταγματική κρίση.

4)Τα προβλήματα της Κίνας

Η όλο και πιο δύσκολη πολιτική του «zero-COVID» και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα προκαλέσουν αναταράξεις στις αγορές και στις επιχειρήσεις το 2022.
Το όραμα της Κίνας για τεχνολογική καινοτομία και οικονομική ευημερία θα αντιμετωπίσει εμπόδια από τη Δύση.

5)Ρωσία

Η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία έχει προκαλέσει τις δυτικές δυνάμεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός ατυχήματος.

6)Ιράν

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προχωρά γρήγορα, με το Ισραήλ να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο σύρραξης.

7)Δύο πράσινα βήματα μπροστά, ένα πίσω

Το 2022, οι συνεχιζόμενες πιέσεις από το υψηλό ενεργειακό κόστος θα αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να προτιμήσουν πολιτικές που μειώνουν το κόστος αυτό αλλά καθυστερούν τη δράση για την κλιματική αλλαγή.

8)Πολλές οι εστίες

Με τις μεγάλες δυνάμεις να αντιμετωπίζουν σημαντικά εσωτερικά προβλήματα, αφήνοντας κενά εξουσίας, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς κρίσεις.
Αφγανιστάν, Υεμένη, Μυανμάρ, Αιθιοπία, Βενεζουέλα και Αϊτή είναι μερικές από αυτές.

9)To canceling μεγάλων brands

Τα μεγαλύτερα brands μπορεί να απολαμβάνουν κέρδη-ρεκόρ, όμως δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις απαιτήσεις των καταναλωτών και των υπαλλήλων τους στην εποχή του «cancel culture» και των social media.

10)Τουρκία

Ο Tayyip Erdogan θα βυθίσει την οικονομία και τη διεθνή θέση της Τουρκίας, καθώς προσπαθεί να αντιστρέψει την πτώση της δημοτικότητάς του εν όψει των εκλογών του 2023.
Η ανεργία και ο πληθωρισμός είναι σε υψηλά επίπεδα, η λίρα αδύναμη και ευμετάβλητη, αλλά ο Erdogan απορρίπτει την ορθόδοξη οικονομική διαχείριση.
Η εξωτερική πολιτική του θα γίνει πιο συγκρουσιακή φέτος, για να αποσπά την προσοχή των ψηφοφόρων από την οικονομική κρίση (με ότι αυτό συνεπάγεται για τους γείτονες της όπως η Ελλάδα).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης