Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κόντρα σε Morgan Stanley και Omicron... η J P Morgan εκτιμάει ότι δεν έχουν εξαντληθεί οι θετικοί καταλύτες για τις αγορές μετοχών

Κόντρα σε Morgan Stanley και Omicron... η J P Morgan εκτιμάει ότι δεν έχουν εξαντληθεί οι θετικοί καταλύτες για τις αγορές μετοχών
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελβετική Credit Suisse που παραμένει θετική για τις αμερικανικές μετοχές, ενώ η γαλλική Societe Generale προβλέπει απόδοση 6,6% για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2022, τονίζοντας ότι η ανοδική αγορά δεν έχει τελειώσει»
Σχετικά Άρθρα

Σε αντίθεση με Morgan Stanley, που παραμένει άκρως αρνητική για τις αγορές μετοχών η επίσης αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan συνεχίζει να παραμένει θετική.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελβετική Credit Suisse που παραμένει θετική για τις αμερικανικές μετοχές, ενώ η γαλλική Societe Generale προβλέπει απόδοση 6,6% για τις ευρωπαϊκές μετοχές το 2022, τονίζοντας ότι η ανοδική αγορά δεν έχει τελειώσει».
Επίσης η Goldman Sachs και το Ινστιτούτο Επενδύσεων της BlackRock βλέπουν επίσης άνοδο στις μετοχές, αν και με πιο χαμηλό ρυθμό.

Σε μια ανάλυση 190 σελίδων Equity Strategy το βασικό μήνυμα είναι «μείνετε ανοδικοί – οι θετικοί καταλύτες δεν έχουν εξαντληθεί».
Σύμφωνα με την JPMoran, «υπάρχει περαιτέρω ανοδική πορεία για τις μετοχές, παρά την ισχυρή πορεία μέχρι στιγμής, ενώ εκφράζει την άποψη ότι πτώση που οφείλεται στον φόβο της Omicron πρέπει να εξαγοραστεί».
Η μετάλλαξη Omicron «αποδεικνύεται πιο ήπια από τις προηγούμενες μεταλλάξεις και η αρνητική επίδραση στην κινητικότητα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμη.
Ως αποτέλεσμα, η τράπεζα πιστεύει ότι η νέα παραλλαγή είναι απίθανο να αλλάξει το παιχνίδι...
... και ενώ τα κρούσματα COVID έχουν αυξηθεί, είναι απίθανο να οδηγήσουν σε σημαντικούς περιορισμούς στις οικονομίες.
Ακόμα κι αν η απάντηση στην μετάλλαξη Omicron αποδειχτεί πιο δρακόντεια από ότι αναμενόταν, τα μέτρα θα είναι πιο ήπια σε σχέση με το παρελθόν οπότε υπάρχει μαξιλάρι ασφαλείας.
Κατά την JPMorgan το σκηνικό ανάπτυξης είναι πιθανό να παραμείνει θετικό: «Πιστεύουμε ότι η επιβράδυνση της δραστηριότητας στην Κίνα είναι πλέον σε μεγάλο βαθμό πίσω μας».
Η JPMorgan επισημαίνει ότι η πιστωτική ώθηση της Κίνας βρίσκεται στο χαμηλό σημείο του ιστορικού εύρους και πιθανότατα φτάνει στο κάτω μέρος.
Ως αποτέλεσμα, οι οικονομολόγοι της JPMorgan αναζητούν μια ανοδική κίνηση στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Κίνας, από -3,3% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο του 2021, σε +7% το δεύτερο τρίμηνο του 2022.
Κατά την αμερικανική J P Morgan δεν βλέπει τις βασικές κεντρικές τράπεζες να γίνονται σταδιακά πιο επιθετικές, σε σχέση με αυτό που ήδη τιμολογείται στις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης.

Ακολουθεί μια σύνοψη των βασικών ανοδικών προβολών της JPMorgan:

1)Μετά την επιβράδυνση της δραστηριότητας που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι του 2021, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί το 2022, με ορισμένους τομείς ανησυχίας να υποχωρούν.
Οι οικονομολόγοι της JPM προβλέπουν ότι το 2022 θα είναι άλλη μια χρονιά αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ.
Ξεχωρίζει ιδιαίτερα η Ευρωζώνη, με την πρόβλεψη του πραγματικού ΑΕΠ για το 2022 στο 4,6% ετησίως, πάνω από τις ΗΠΑ για πρώτη φορά από το 2016.
Η δημοσιονομική στήριξη συνεχίζει να υφίσταται και τα πιστωτικά περιθώρια εξακολουθούν να έχουν πολύ καλή συμπεριφορά.

2)Η Fed είναι απίθανο να συνεχίσει να κινείται σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική το 1ο εξάμηνο του 2022.
Αυτό ισχύει και για την ΕΚΤ.
Ο ονομαστικός πληθωρισμός είναι πιθανό να κορυφωθεί, γεγονός που θα ενισχύσει τον ούριο άνεμο για τις μετοχές.
Ο πληθωρισμός και οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να παρουσιάζουν μεγάλο χάσμα, το οποίο θα μπορούσε να κλείσει και από τις δύο πλευρές.
Τα πραγματικά επιτόκια είναι πιθανό να ανέβουν

3)Η JPMorgan συνεχίζει να βλέπει αύξηση κερδών από τις εταιρίες και πιστεύει ότι οι προβλέψεις για το 2022 θα αποδειχθούν και πάλι πολύ συντηρητικές.
Σε απόλυτες τιμές, τα πολλαπλάσια P/E είναι αυξημένα, αλλά όχι οι αποδόσεις των μετοχών έναντι των αποδόσεων των ομολόγων.
Η συνολική τεχνική εικόνα είναι ευνοϊκή, με τις μετοχές να έχουν συνήθως καλές επιδόσεις στην αρχή του 2022.

Τι πιστεύει για τις μετοχές;

Η JPMorgan βλέπει συνεχιζόμενη ανοδική πορεία στις ΗΠΑ, ωστόσο συστήνει για τις αμερικανικές μετοχές ουδέτερη αξιολόγηση, αλλά είναι ιδιαίτερα ανοδική για τις μετοχές στην Ευρώπη μετά από 6 χρόνια «επιφυλακτικής στάσης».

Το σκηνικό της Ευρωζώνης φαίνεται πολύ ενθαρρυντικό όσον αφορά τους εμβολιασμούς, τον ρυθμό ανάπτυξης και το επίπεδο στήριξης της πολιτικής.
Η Ευρωζώνη προσφέρει ισχυρή ανάκαμψη κερδών, διαπραγματεύεται φθηνά και ωφελείται από σταθερά περιφερειακά spread.
Το Ταμείο Ανάκαμψης άρχισε να εφαρμόζεται και η αγορά εργασίας είναι ανθεκτική.
Είναι κρίσιμο, εάν τα πραγματικά επιτόκια αρχίσουν να αυξάνονται, αυτό θα ήταν ένας παράγοντας που πρέπει να αξιολογηθεί.

Ουδέτερη για την Ιαπωνία

Η μεσοπρόθεσμη προοπτική για την Ιαπωνία δεν φαίνεται συναρπαστική, ειδικά εάν οι αποδόσεις των ιαπωνικών ομολόγων παραμείνουν αμετάβλητες.

Ουδέτερες και για τις ΗΠΑ
Οι μετοχές στις ΗΠΑ καταγράφουν μια περίοδο υπεραπόδοσης από τον Μάρτιο, καθώς κυριαρχούσαν οι FANG οι εταιρίες νέας τεχνολογίας.
Κατά την JPMorgan οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται σε νέα σχετικά υψηλό P/E και EPS και θα μπορούσε η άνοδος να ανακοπεί εάν η υπεραπόδοση των τεχνολικών μετοχών αρχίσει να μειώνεται.

Θετική για τις τράπεζες

Οι τράπεζες είναι το βασικό παιχνίδι για την πιθανή αύξηση των αποδόσεων για το 2022.
Εξακολουθούν να φαίνονται πολύ φθηνές, με 0,7x P/BV, οι ισολογισμοί τους είναι ανθεκτικοί αυτή τη φορά, χωρίς να χρειάζεται απομείωση, τα μερίσματα επιστρέφουν στον κλάδο με υγιή απόδοση 4,9% και τα κέρδη κινούνται υψηλότερα.

jpm1.jpg
jpm3.jpgjpm2.jpg
jpm4.jpg
jpm5.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης