Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Μόλις στις 4.600 μονάδες ο δείκτης S&P 500 το 2022 ή -2% - Η αγορά αποδέχεται το αδιανόητο

BofA: Μόλις στις 4.600 μονάδες ο δείκτης S&P 500 το 2022 ή -2% - Η αγορά αποδέχεται το αδιανόητο
Η εύλογη αξία του δείκτη S&P 500 το 2022 είναι οι 4.086 μονάδες

Αρνητικά πρόσημα εκτιμά για τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 το 2022 η Bank of America.
Eιδικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, η αλλαγή του χρόνου, από το 2021 στο 2022, μπορεί να χαρακτηριστεί από την αυξανόμενη αποδοχή του αδιανόητου:
Αρνητικά πραγματικά επιτόκια, αρνητικό κόστος ιδίων κεφαλαίων, υπερβολική εταιρική/καταναλωτική μόχλευση, υψηλό πληθωρισμό, κινδύνους ρευστότητας στις μεγαλύτερες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων του κόσμου, όπως τα αμερικανικά ομόλογα και τα ακίνητα στην Κίνα, και το… Metaverse.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για «φούσκα»...
Μάλιστα, όπως διαπιστώνει ο αναλυτής της BofA, κάτι ανάλογο είχε συμβεί και το 1990, με παρόμοια συσταλτική πολιτική εκ μέρους της Fed, IPO, αρνητικά ασφάλιστρα κινδύνου σε ό,τι αφορά τις μετοχές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η τιμή στόχος της τράπεζας για το 2022 και τον δείκτη S&P 500 είναι οι 4.600 μονάδες – μόλις. 
1_190.JPG
Στη συνέχεια, η Bofa προβαίνει σε κάποιες παραδοχές:

  • Σε ό,τι αφορά τα EPS του 2023 αυτά με βάση μια μακροπρόθεσμη λογαριθμική γραμμική παλινδρόμηση, η οποία προορίζεται να εκτιμήσει την υποκείμενη ισχύ κερδών του S&P 500 με βάση τις ιστορικές τάσεις, θα αγγίξουν τα 184 δολ.
  • Στην ανάλυσή της ενσωματώνει κανονικοποιημένο πραγματικό επιτόκιο 0% ενώ αναμένει ότι το ασφάλιστρο κινδύνου μετοχών θα αυξηθεί μετρίως (από τις 421 μ.β. στις 450 μ.β.)
  • Το προεξοφλητικό επιτόκιο για τις μετοχές είναι πιο πιθανό να αυξηθεί παρά να μειωθεί, διότι η Fed θα συνεχίσει να αυστηροποιεί την πολιτική της και την ίδια στιγμή η μεταβλητότητα αναμένεται να ενισχυθεί.
  • Οι δείκτες μόχλευσης είναι σε χαμηλά επίπεδα μετά την πανδημική κρίση και επομένως οι εταιρείες είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν παρά να μειώσουν τη μόχλευσή τους στο μέλλον.
  • Η διασπορά των εκτιμώμενων EPS είναι τόσο χαμηλή (ή ομαδοποιημένη/βέβαιη) όσο ήταν στην εποχή μετά τον μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, παρά την ευρεία διασπορά στις μακροοικονομικές προβλέψεις, τις πολιτικές και τις προβλέψεις τιμών στα commodities.
  • PE έναντι πληθωρισμού: Η ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του δείκτη τιμών καταναλωτή (η BofA προβλέπει 4,6% για το 2022) έχει νόημα μόνο εάν ο S&P 500 μειωθεί κατά 40% ή τα κέρδη του S&P 500 αυξηθούν κατά 68%

Σε αυτό το πλαίσιο, η εύλογη αξία του δείκτη S&P 500 για το 2022 εκτιμάται στις 4.086 μονάδες.  

Ποιοι κλάδοι θα αποδώσουν

Σε αυτό το περιβάλλον, οι επενδυτές, σύμφωνα με την BofA, θα πρέπει να στραφούν στους ακόλουθους κλάδους: Ενέργεια, Υγειονομική περίθαλψη, Οικονομικά.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αποφύγουν το Λιανεμπόριο.
Ειδικότερα, η ενέργεια και τα χρηματοοικονομικά προσφέρουν απόδοση προστατευμένη από τον πληθωρισμό.
Η υγειονομική περίθαλψη προσφέρει ανάπτυξη/απόδοση σε λογική τιμή.
Αλλά, η επενδυτική τράπεζα είναι underweight στη λιανική αγορά, λόγω επιβράδυνση της κατανάλωσης, αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο και στροφής σε δαπάνες για υπηρεσίες (κάτι που ωφελεί περισσότερο τη μικρή κεφαλαιοποίηση).

Ελεύθερες ταμειακές ροές, απόδοση προστατευμένη από τον πληθωρισμό

Εν μέσω υψηλότερου κόστους χρέους, οι επενδυτές πρέπει χρησιμοποιήσουν την «εταιρική αξία (EV)», όχι την «αξία της καθαρής θέσης».
Οι αποδόσεις που προστατεύονται από τον πληθωρισμό ευνοούν την Ενέργεια, τα οικονομικά και τα ακίνητα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης