Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Η ΕΚΤ έδειξε ότι δεν θα αφήσει πίσω της την Ελλάδα... έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα

HSBC: Η ΕΚΤ έδειξε ότι δεν θα αφήσει πίσω της την Ελλάδα... έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα
Οι ενέργειες της ΕΚΤ είναι αρκετές για να γεφυρώσουν το χάσμα έως ότου η Ελλάδα αποκτήσει εκ νέου το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδειξε ότι δεν θα αφήσει πίσω της την Ελλάδα, ακόμη και αν δεν έχει την επενδυτική βαθμίδα.
Και στις 16 Δεκεμβρίου 2021 έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της Ελλάδας.
Αυτό αναφέρει η HSBC στην ανάλυσή της για τις αποφάσεις της ΕΚΤ στις 16/12, υπενθυμίζοντας ότι η Christine Lagarde ανέφερε ότι μια εξαίρεση μεμονωμένης χώρας ήταν «σπάνια» και ότι υποστηρίχθηκε από ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο.
«Η ΕΚΤ δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει την Ελλάδα έως ότου ολοκληρωθεί η πανδημία, κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αρκετό για να γεφυρώσει το χάσμα έως ότου η χώρα αποκτήσει εκ νέου το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας», αναφέρει η HSBC.

Ένα εκπληκτικά απότομο taper

Στη συνεδρίασή της η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει τις αγορές στο πλαίσιο του Πανδημικού Προγράμματος Έκτακτων Αγορών (PEPP) τον Μάρτιο και ότι θα επιβραδύνει τον ρυθμό αγορών PEPP το 1ο τρίμηνο του 2022.
Αν και ανακοίνωσε επίσης υποστήριξη μετά το PEPP μέσω πρόσθετων αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), αυτό συνεπαγόταν μια εκπληκτικά απότομη μείωση στις συνολικές καθαρές αγορές.
Επί της ουσίας, η ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως οι αγορές μέσω του PEPP είναι πιθανό να επανεκινήσουν αν κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αρνητικά σοκ που σχετίζονται με την πανδημία της covid-19.

Σαφείς αναθεωρήσεις στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Η ΕΚΤ αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για το 2022 αρκετά απότομα, από 1,7% σε 3,2%.
Σύμφωνα με τη Lagarde, «πάνω από τα δύο τρίτα» της ανοδικής αναθεώρησης οφείλεται στις τιμές ενέργειας.
Αλλά αυτό εξακολουθεί να αφήνει περίπου 0,5 ποσοστιαίες μονάδες ανοδικής αναθεώρησης που δεν οφείλεται στις τιμές της ενέργειας.

Image
Image

Ένα πιο σύντομο, αλλά ισχυρότερο QE;

Με τα δημοσιονομικά ελλείμματα να παραμείνουν αυξημένα το επόμενο έτος, η απότομη μείωση του QE οι αγορές θα απαιτήσουν από την αγορά να απορροφήσει πολύ περισσότερες εκδόσεις κρατικών ομολόγων, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια αστάθεια τους επόμενους μήνες.
Αλλά ενώ το tapering είναι αρκετά απότομο, η ΕΚΤ όντως προσφέρει άλλες μορφές υποστήριξης.
Επέκτεινε τον ορίζοντα επανεπένδυσης για το PEPP έως το 2024, εισήγαγε κάποια ευελιξία ως προς τον τρόπο που πραγματοποιούνται επανεπενδύσεις (συμπεριλαμβανομένων των κλειδιών κεφαλαίου) και μάλιστα άνοιξε τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας για τα άλλα εργαλεία (όπως το APP).
Image
Ωστόσο, η HSBC έχει μερικές αμφιβολίες για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτή η ευελιξία στην πράξη, ιδιαίτερα όταν το QE ήδη αντιμετωπίζει ορισμένους νομικούς περιορισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης