Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank για Ελλάδα: Ανάπτυξη +4,4% το 2022 και +3,8% το 2023 - Kίνδυνος η πρόωρη σύσφιξη από την ΕΚΤ

Deutsche Bank για Ελλάδα: Ανάπτυξη +4,4% το 2022 και +3,8% το 2023 - Kίνδυνος η πρόωρη σύσφιξη από την ΕΚΤ
Aνάπτυξη +8,7% το 2021, +4,4% το 2022 και +3,8% το 2023 εκτιμά η Deutsche Bank για την Ελλάδα

Aνάπτυξη +8,7% το 2021, +4,4% το 2022 και +3,8% το 2023 εκτιμά για την ελληνική οικονομία η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, επισημαίνοντας ως κίνδυνο την πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ενθαρρυντικά είναι επίσης τα στοιχεία για το έλλειμμα, που εκτιμάται πως το 2021 θα βρεθεί στο -10 %, στο -4,0% το 2022 και στο -1% το 2023, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα θετικό γεγονός, δεδομένου ότι μάλλον από το 2023 τίθεται σε ισχύ το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Θετικά είναι τα μηνύματα, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, και από το μέτωπο του πληθωρισμού.
Πιο συγκεκριμένα, το 2021 θα κυμανθούν στο 0,3%, το 2022 στο +2,8% και το 2023 στο 1,3%.
15_2.JPG

Καθώς η πανδημία μπαίνει στο τρίτο έτος, η εστίαση των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στρέφεται ολοένα και περισσότερο στον πληθωρισμό.
Το αντιπληθωριστικό σοκ του 2020 διαδέχθηκε ένα παροδικό πληθωριστικό σοκ το 2021, που κινδυνεύει, μεσοπρόθεσμα, να καταλήξει σε μια επίμονη πηγή πληθωρισμού.
Η παραλλαγή Omicron του κορωνοϊού, από την άλλη, θα φέρει μια κάποια επιβράδυνση τους χειμερινούς μήνες, ωστόσο την άνοιξη του 2022 η Deutsche Bank «βλέπει» ξανά αναπτυξιακή έκρηξη. 

Οι κίνδυνοι

Στο μεταξύ, σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι το συνεχιζόμενο σοκ που έχουν υποστεί οι αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά και έλλειψη εργατικού δυναμικού, δίνοντας ώθηση στις πληθωριστικές.
Το κλειδί για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων, φυσικά, κρατά η ΕΚΤ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Deutsche Bank, αναμένει πλήρη άρση των μέτρων στήριξης τον Δεκέμβριο του 2023, με τον κίνδυνο μιας πρόωρης απόφασης να βλάπτει να την ευρωπαϊκή και ειδικότερα την ελληνική οικονομία.
Σε κάθε περίπτωση, η ΕΚΤ αναμένεται να περιορίσει σημαντικά το QE και το TLTRO το 2022.
Επίσης καταρτίζεται ένας οδικός χάρτης νομισματικής πολιτικής με περισσότερες δυνατότητες επιλογής για καλύτερη ανταπόκριση στον πληθωρισμό.
Πέρα από τα παραπάνω, σημαντικός παράγοντας για την τροχιά που θα λάβει η οικονομική δραστηριότητα είναι η δυνατότητα αποτελεσματικής απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τα αποτελέσματα των γαλλικών και των ιταλικών εκλογών, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη συνοχή των κρατών μελών της ΕΕ.
Τέλος, άλλο ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να διευθετηθεί είναι οι πιέσεις που δέχονται οι μισθοί.

Ευρωζώνη

Σε ό,τι αφορά την ευρωζώνη, η Deutsche Bank εκτιμά ανάπτυξη 5,1% φέτος, 3,8% το 2022 και 2,8% το 2023.
Όπως επισημαίνει τους τελευταίους έξι μήνες έχει προβεί σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων της για το ΑΕΠ του 2022 στο 3,8% (από 4,8%) εξαιτίας των προβλημάτων που σχετίζονται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, που μάλλον θα ενταθούν εξαιτίας της παραλλαγής Omicron και του νέου πανδημικού κύματος.
Σε κάθε περίπτωση, η γερμανική τράπεζα θεωρεί ότι το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ θα μείνει στάσιμο το δ’ τρίμηνο του 2021 και το α’ τρίμηνο του 2022 – με τη Γερμανία να ενδέχεται να σημειώσει τεχνική ύφεση – πριν σημειώσει εκ νέου ανάκαμψη.
Πάντως, οι οικονομίες προσαρμόζονται και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που προκαλεί η πανδημία, ενώ παράλληλα σημαντική κρίνεται η συμβολή τόσο των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και της πλεονάζουσας ρευστότητας των νοικοκυριών.
Με άλλα λόγια, το νέο κύμα κρουσμάτων μάλλον θα επιβραδύνει παρά θα καθυστερήσει τις οικονομίες.
Τους τελευταίους έξι μήνες οι προβλέψεις της Deutsche Bank για το ευρωπαϊκο ΑΕΠ για το 2023 αυξήθηκαν στο 2,8% (από 1,6%).
Η απάντηση της ΕΕ στην κρίση – μέτρα στήριξης της εργασίας, κρατικές εγγυήσεις και το NGEU – ενδέχεται να μην απορροφήσουν απλώς τα χτυπήματα της πανδημίας αλλά να δώσει προσωρινή ώθηση στην τάση της ανάπτυξης μετά την πανδημία.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης