Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Πλήγμα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων λόγω κλιματικής αλλαγής

Fitch Ratings: Πλήγμα στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων λόγω κλιματικής αλλαγής
Η κλιματική αλλαγή θα έχει σε πολλές περιοχές επιπτώσεις στο ΑΕΠ
Σχετικά Άρθρα

Πλήγμα έως 12% στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ εκτιμά η Fitch Ratings ότι μπορεί να επιφέρει έως το 2100 η κλιματική αλλαγή στους Έλληνες, δεδομένου ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα θερμή ενώ παρουσιάζει μεγάλη εξάρτηση από τον Τουρισμό.
Η κλιματική αλλαγή θα έχει σε πολλές περιοχές επιπτώσεις στο ΑΕΠ λόγω της διακοπής των εργασιών, των ζημιών, του υψηλότερου κόστους, της μείωσης της παραγωγικότητας του κεφαλαίου και της εργασίας, μεταβλητότητας στις τιμές και στους όρους εμπορικών συναλλαγών.
Επίσης, επιφέρει επιπτώσεις στην υγεία, ενώ παράλληλα ορισμένες δραστηριότητες όπως η γεωργία καθίστανται μη βιώσιμες.
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, τα εισοδήματα θα επηρεαστούν αρνητικά, οι αθετήσεις πληρωμών θα ενταθούν, ενώ το κόστος οποιασδήποτε ανοικοδόμησης θα είναι δυσθεώρητο.
Αναμφίβολα θα υπάρξουν επιπτώσεις στα δημόσια και εξωτερικά οικονομικά, αλλά και κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες.
Πρωτίστως, η έρευνα και η εκτίμηση του δυνητικού αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής στις οικονομικές και πιστωτικές μεταβλητές έχει επικεντρωθεί στο ΑΕΠ, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και την αναπτυξη.
Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σημαντικά αντανακλώντας όχι μόνο διαφορετικά κλιματικά σενάρια (μεταβολές θερμοκρασίας και βροχοπτώσεων), αλλά και υποθέσεις σχετικά με την ευαισθησία του ΑΕΠ ή την αύξηση του ΑΕΠ στην κλιματική αλλαγή, την ικανότητα προσαρμογής, και τις προδιαγραφές των υπό εξέταση εξισώσεων.
Ωστόσο, το εύρος των εκτιμήσεων του μεγέθους της επίδρασης υπογραμμίζουν την πρόκληση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η πιο δυσοίωνη πρόβλεψη ανήκει στους Burke et al (2018), οι οποίοι εκτιμούν ότι σε περίπτωση αύξησης της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το 2000-2010, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 30%.
Ωστόσο, δεδομένου ότι το ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ θα αυξηθούν από τώρα έως το 2100, οι απώλειες, οι απώλειες θα είναι σημαντικά υψηλότερες από ό,τι είναι τώρα - ακόμη και στο χειρότερο σενάριο.
Οι Kahn et al (2019)15 αναπτύσσουν ένα μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών και οι βροχοπτώσεις από τον κανόνα επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγικότητα και την αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 0,1% ετησίως.
Όλες αυτές οι εκτιμήσεις αφορούν το παγκόσμιο ΑΕΠ, αλλά ο αντίκτυπος σε ορισμένες χώρες θα είναι πιο έντονος.
Οι εκτιμήσεις από τους Kahn et al (2019) παρέχουν μια εικόνα για τις πιθανές σχετικότητες.
Η Ελλάδα είναι από τα κράτη τα οποία αξιολογεί η Fitch Ratings και αναμένεται να δουν μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις στο κατά κεφαλή ΑΕΠ – μαζί με το Καζακστάν, τη Βουλγαρία και τον Καναδά.
Καταγραφή_114.JPG
Τουρισμός

Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός αντιμετωπίζει μεγάλους κινδύνους από την επερχόμενη κλιματική αλλαγή.
Σύμφωνα με τη Fitch Ratings, η ελκυστικότητά της ως προορισμού μπορεί να αρχίσει να φθίνει, ενώ τα παράλιά της ενδέχεται να υποστούν ζημιές.
Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παγκοσμίως θα πρέπει να δίνει άθροισμα 0 ανά πάσα στιγμή και το υπόλοιπο της χώρας θα πρέπει να προσαρμόζεται σε πιθανούς κραδασμούς.
Όμως, όπως η ιστορία έχει δείξει, η προσαρμογή μπορεί να είναι επώδυνη, π.χ. να απαιτούν βραδύτερη αύξηση του ΑΕΠ για να συμπιεστούν οι εισαγωγές.
Οι φυσικοί κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις άμεσες ξένες επενδύσεις και τις ροές κεφαλαίων από το εξωτερικό.
σαδΣ.JPG
Αντίθετα, η παροχή οικονομικής στήριξης και η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσε να υποστηρίξει ισχυρότερες εισροές κεφαλαίων.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θερμή χώρα και έχει να αντιμετωπίσει και αυξημένη ξηρασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης