Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Mobius προειδοποιεί: Η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα αντιμέτωπη με νομισματική κρίση - Ποιοι κινδυνεύουν

Ο Mobius προειδοποιεί: Η Τουρκία δεν είναι η μοναδική χώρα αντιμέτωπη με νομισματική κρίση - Ποιοι κινδυνεύουν
Χώρες με χρέος σε αμερικανικά δολάριο θα δεχθούν πλήγμα από τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα είναι η μοναδική χώρα που έρχεται αντιμέτωπη με νομισματική κρίση δεδομένων των προοπτικών για υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, εξέφρασε ο μεγαλοεπενδυτής, Mark Mobius.
«Ναι, φυσικά και μπορεί» απάντησε ερωτηθείς εάν η απότομη υποτίμηση της τουρκικής λίρας θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες.
«Με υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, όλες οι υπόλοιπες χώρες που έχουν χρέος σε δολάρια θα δεχθούν πλήγμα» υποστήριξε ο Mobius μιλώντας στο CNBC.
Υπενθυμίζεται η τουρκική λίρα κατέρρευσε σε ιστορικά χαμηλά την Τρίτη (23/11/2021) καθώς ο πρόεδρος της χώρας, Recep Tayyip Erdogan, υπερασπίστηκε τις αμφισβητούμενες μειώσεις επιτοκίων της τουρκικής κεντρικής τράπεζας εν μέσω αυξανόμενου διψήφιου πληθωρισμού.
O Mobius δεν διευκρίνισε ποιες άλλες χώρες είναι ευάλωτες σε νομισματική κρίση. Ωστόσο, είπε ότι τα καλά νέα είναι ότι μετά την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 1997, ενδεχομένως το χρέος των αναδυόμενων αγορών να συνδέεται περισσότερο με τα εθνικά τους νομίσματα.

Ο κίνδυνος νομισματικής κρίσης

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας Nomura, οι τέσσερις αναδυόμενες αγορές που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο νομισματικής κρίσης είναι η Αίγυπτος, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα.
Η ανάλυση έλαβε υπόψη της δείκτες όπως το εξωτερικός χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, τον δείκτη συναλλαγματικών αποθεμάτων επί των εισαγωγών και τον δείκτη του χρηματιστηρίου.
«Το ενδεχόμενο ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής της Fed εν μέσω της εντεινόμενης οικονομικής ύφεσης στην Κίνα δεν είναι ιδιαίτερα καλός συνδυασμός για τις (αναδυόμενες αγορές)» επεσήμανε η Nomura στην έκθεση της την προηγούμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης