Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο El-Erian απορρίπτει τις εκτιμήσεις για πετρέλαιο στα 100 δολ.

Ο El-Erian απορρίπτει τις εκτιμήσεις για πετρέλαιο στα 100 δολ.

Τόσο το Brent όσο και αμερικανικό αργό έχουν ξεπεράσει τα 80 δολ. ανά βαρέλι

Σχετικά Άρθρα

Σαφή προειδοποίηση για την αγορά του πετρελαίου απευθύνει ο οικονομικό σύμβουλος της Allianz, Mohamed El Erian, επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολ. ανά βαρέλι παραβλέπουν τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της ζήτησης.
Τόσο το Brent όσο και το αμερικανικό αργό έχουν εκτοξευθεί σε πάνω από 80 δολ. τις τελευταίες εβδομάδες καθώς η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου έχουν επίσης προκαλέσει κρίση σε όλον τον κόσμο, κυρίως στην Ευρώπη.
Μιλώντας στο CNBC, o El Erian δήλωσε πως συμφωνεί πως τις προηγούμενες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Abu Dhabi National Oil Company ότι οι παγκόσμιες αγορές «υπνοβατούν» στην ενεργειακή κρίση.
Σύμφωνα με τον El Erian, δύο καταστάσεις συνέβησαν που θα θεωρούνταν απίθανες αν όχι αδιανόητες πριν από ένα χρόνο. Πρώτον, ότι η ζήτηση θα εκτινασσόταν και η προσφορά δεν θα ήταν σε θέση να καλύψει τη διαφορά και δεύτερο ότι η ίδια η προβλεπόμενη ενεργειακή μετάβαση θα έθετε προκλήσεις επειδή τα μεταβατικά καύσιμα είναι «επαρκώς διαθέσιμα».
Αν και σημείωσε ότι παρατηρητές της αγοράς δεν είχαν προβλέψει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα φτάσουν τα 80 δολ. στις αρχές του έτους, ο ίδιος απορρίπτει τις εκτιμήσεις ότι το πετρέλαιο θα φτάσει τα 100 δολ..
«Εάν εστιάζετε μόνο στην πλευρά της προσφοράς, τότε το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δολ. διότι δεν γίνονται πολλές επενδύσεις στη βιομηχανία γενικότερα και η ζήτηση θα παραμείνει αυξημένη» υπογράμμισε ο El Erian και συνέχισε «αλλά εάν κοιτάξεις τις σημαίνει στην πλευρά της ζήτησης, τότε προκύπτει κάποια ερωτήματα. Η ζήτηση είναι αυξημένη σήμερα, αλλά θα είναι αυξημένη σε μια περίοδο 6 μηνών; Υπάρχουν πραγματικά μεγάλα ερωτήματα όσον αφορά την καταστροφή της ζήτησης -οι άνθρωποι αγοράζουν λιγότερα επειδή οι τιμές είναι υψηλότερες- και όσον αφορά το εάν η πολιτική αυστηροποιηθεί ή όχι».
Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να διατηρήσει τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, επιλέγοντας να μην χαλαρώσει τις στρόφιγγες.
Ενώ η προοπτική περαιτέρω απότομων αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου θέτει όντως κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, ο El-Erian υποστήριξε ότι βρισκόταν αρκετά πιο κάτω στη λίστα των κινδύνων, ο πιο σημαντικός από τους οποίους είναι ένας «λανθασμένος υπολογισμός του πληθωρισμού» από τις κεντρικές τράπεζες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης