Αναλύσεις – Εκθέσεις

Περιθώρια ανόδου έως 35% βλέπει στις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Ουδέτερη μόνο στην Πειραιώς

Περιθώρια ανόδου έως 35% βλέπει στις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Ουδέτερη μόνο στην Πειραιώς
Η JP Morgan δίνει τιμή στόχο 1,50 ευρώ για την Alpha Bank, 1,20 ευρώ για τη Eurobank, 3,30 ευρώ για την Εθνική και 1,90 ευρώ για την Πειραιώς

Περιθώρια ανόδου έως και 35% βλέπει στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών η JP Morgan, διατηρώντας τη σύσταση overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, πλην της Πειραιώς, για την οποία συστήνει ουδετερότητα (neutral).
Ειδικότερα, στη σημερινή, 2 Νοεμβρίου 2021, 27σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "A postcard from Athens: general optimism now in the price, watch ROTEs for further re-rating from here" (Η εικόνα από την Αθήνα: η γενική αισιοδοξία πλέον αποτιμάται, εστίαση στους δείκτες ROTEs για περαιτέρω αξιολόγηση), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η JP Morgan δίνει τιμή στόχο 1,50 ευρώ για την Alpha Bank, 1,20 ευρώ για τη Eurobank, 3,30 ευρώ για την Εθνική και 1,90 ευρώ για την Πειραιώς.
Image

Η επίσκεψη της Αθήνας

Μετά από μια αποχή σχεδόν δύο ετών λόγω COVID, κλιμάκιο της JP Morgan επισκέφτηκε την Αθήνα και συναντήθηκε με στελέχη των τραπεζών, φορείς χάραξης πολιτικής και άλλους ειδικούς.
Η διάθεση είναι αισιόδοξη και το μήνυμα είναι βέβαιο πλέον: η κυβέρνηση συνεχίζει τη μεταρρύθμισή της που είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, οι τράπεζες είναι πολύ κοντά στην επίτευξη μονοψήφιων δεικτών NPE, και μετά χρόνιο αγώνα, το επίκεντρο μετατοπίζεται τώρα στη βιώσιμη ανάπτυξη των τραπεζών.
Οι διοικήσεις δείχνουν ότι μπορούν να πετύχουν άνετα δείκτες ROTE 8-10% για το 2022-23, και ενώ υπάρχει κάποια αυξημένη επιφυλακή για τους NII, άλλοι βασικοί δείκτες, όπως τα τέλη και το κόστος, έχουν καλύτερη τάση από τις αρχικές προσδοκίες.
Με τον τομέα να διαπραγματεύεται με P/TBV τώρα κοντά στο 0,5x με βάση τις εκτιμήσεις του 2022, η γενική αισιοδοξία σχετικά με τη μακροοικονομική βελτίωση και τα NPE φαίνεται σε μεγάλο βαθμό ακριβής, σύμφωνα με την JP Morgan.

Μονοψήφια NPEs

Σύμφωνα με την JP Morgan, το χρονοδιάγραμμα με τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) συνεχίζεται, ενώ η υλοποίηση κρίνεται καλύτερη από την καθοδήγηση.
Οι κίνδυνοι φαίνονται περιορισμένοι από εδώ και πέρα.
Η Eurobank και η Εθνική θα φτάσουν σε μονοψήφιους δείκτες NPEs μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, και θα ακολουθήσουν Alpha και Πειραιώς το πρώτο εξάμηνο του 2021.
Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο καμπής για τον κλάδο, σύμφωνα με την JP Morgan, το οποίο θα σηματοδοτήσει τη λήξη της οδυνηρής εμπειρίας των τελευταίων 10+ ετών.
Και όπως επισήμαναν και οι εξυπηρετητές (servicers) στις συναντήσεις με το κλιμάκιο της JP Morgan, τα πρώτα σημάδια είναι πολλά υποσχόμενα.
Οι εξυπηρετητές τόνισαν ότι η οργανική συμπεριφορά πληρωμών είναι βελτιωμένη, ενώ οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να μειώσουν το κόστος συλλογής/το κόστος του κινδύνου με την πάροδο του χρόνου.

Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις

Σύμφωνα με την JP Morgan οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών υποδηλώνουν ότι ένας καλός βαθμός αισιοδοξίας έχει ήδη τιμολογηθεί, επομένως, τα σημάδια βελτίωσης του ROTE είναι βασικά για περαιτέρω επαναξιολόγηση.
Ο συνεπαγόμενος από την αγορά COE για τον κλάδο έχει περιοριστεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 ετών, και για επιλεγμένες τράπεζες, στα επίπεδα ομοτίμων της Ευρωζώνης.
Αυτό υποδηλώνει ότι μεγάλος βαθμός αισιοδοξίας είναι ήδη στην τιμή, με την JP Morgan να θεωρεί ότι η περαιτέρω βελτίωση ROTE μπορεί να οδηγήσει σε επαναβαθμολόγηση.
Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount περίπου 40% σε σχέση με τους κλάδους στη νοτιοανατολική Ευρώπη με παρόμοιο προφίλ ROTE και σε 7-9% ROTE, βλέπει περιθώρια για επίπεδα 0,7-0,8x το 2022-23.
Image
Image

Οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης