Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση οικονομολόγων: Σημάδια στασιμοπληθωρισμού στην Κίνα

Προειδοποίηση οικονομολόγων: Σημάδια στασιμοπληθωρισμού στην Κίνα

H εργοστασιακή δραστηριότητας της Κίνας συρρικνώθηκε περισσότερο από τις εκτιμήσεις τον Οκτώβριο

Σχετικά Άρθρα

Για σημάδια στασιμοπληθωρισμού στην Κίνα προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται ενώ τα τελευταία στοιχεία από τον μεταποιητικό τομέα δείχνουν επιβράδυνση της παραγωγής.
Η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημη έρευνα που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Ο επίσημος δείκτης PMI για τη βιομηχανία διαμορφώθηκε στο 49,2 τον Οκτώβριο, υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Ο Zhang Zhiwei, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management, είπε ότι ο δείκτης παραγωγής έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που δημοσιεύθηκε το 2005, εξαιρουμένης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και της πανδημίας του κορωνοϊού τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Στον αντίποδα, ο δείκτης τιμών παραγωγής έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο μετά το 2016.
«Αυτά τα σημάδια επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία της Κίνας πιθανότατα να βρίσκεται ήδη σε στασιμοπληθωρισμό» επισημαίνει ο ίδιος.
Σημειώνεται ότι στασιμοπληθωρισμό έχουμε όταν η οικονομία βιώνει ταυτόχρονα στάσιμη δραστηριότητα και επιτάχυνση του πληθωρισμού. Το φαινόμενο αυτό αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970, όταν ένα πετρελαϊκό σοκ προκάλεσε μια παρατεταμένη περίοδο υψηλότερων τομών αλλά απότομη πτώση της αύξησης του ΑΕΠ.
«Μπορούσαμε ξεκάθαρα να δούμε τον… βιομηχανικό στασιμοπληθωρισμό στην Κίνα λόγω της ενίσχυσης του δείκτη παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα παρατηρήθηκε ισχυρή αύξηση του δείκτη τιμών. Έτσι, ο βιομηχανικός τομέας βρίσκεται σαφώς σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε ο Raymond Yeung από ΑΝΖ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης