Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Στοιχηματίζει σε άνοδο των επιτοκίων τον Ιούλιο 2022 λόγω των πληθωριστικών πιέσεων

Goldman Sachs: Στοιχηματίζει σε άνοδο των επιτοκίων τον Ιούλιο 2022 λόγω των πληθωριστικών πιέσεων
Προβλέπεται ότι ο δομικός πληθωρισμός (πλην των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας) θα διατηρηθεί πάνω από το 4% και μετά το «φρενο» στις αγορές ομολόγων
Σχετικά Άρθρα

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα εξαναγκάσουν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) να αυξήσει τα επιτόκια τον ερχόμενο Ιούλιο, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, προβλέπουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021΄.

Μετά το tapering

Οι ομάδα των οικονομολόγων με επικεφαλής τον Jan Hatzius, επισημαίνουν σε σημείωμα προς τους πελάτες, ότι η Fed θα αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς έως και το 0,25% αμέσως μετά το «φρένο» (taper) στο τεράστιο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων το οποίο υλοποιεί για να στηρίξει την οικονομία που έχει πληγεί από την πανδημία μέσω της νομισματικής πολιτικής.
Μια δεύτερη αύξηση θα ακολουθήσει τον Νοέμβριο του 2022 και στη συνέχεια η κεντρική τράπεζα θα αυξάνει τα επιτόκια δύο φορές το χρόνο στη συνέχεια, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι.

Στα 15 δισ. δολ. το μήνα

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και οι συνεργάτες του αναμένεται να ανακοινώσουν την επόμενη εβδομάδα την εκκίνηση της επιβράδυνσης στην αγορά περιουσιακών στοιχείων τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο με ρυθμό περίπου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.
Ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εμφανιστήκαν διχασμένοι σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων το 2022 ή το 2023, οι επενδυτές τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα και περισσότερο προεξοφλούν ότι ο πληθωρισμός θα τους αναγκάσει το επόμενο έτος να προβούν σε αυτή την κίνηση.

Επίμονος πληθωρισμός

Οι οικονομολόγοι της Goldman υπογραμμίζουν ότι ο κύριος λόγος για τη νέα τους πρόβλεψη είναι ότι τώρα αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι πίστευαν προηγουμένως.
Τώρα αναμένουν ότι ο δομικός πληθωρισμός (εκτός του κόστους των τροφίμων και της ενέργειας) θα εξακολουθεί να είναι πάνω από 4% και μετά το «φρενο» στις αγορές ομολόγων.

Οι στόχοι της νομισματικής πολιτικής

Η Fed έχει θέσεις στόχους τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για την απασχόληση προκειμένου να αλλάξει τη νομισματική πολιτική.
Τη ώρα που σύμφωνα με τους στόχους της Fed η οικονομία πρέπει να έχει φράσει σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης προτου προχωρήσει σε αυξηση των επιτοκίων, ο Hatzius και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι με τον πληθωρισμό πολύ πάνω από τον στόχο και τη διαθεσιμότητα νέων  θέσεων εργασίας σε υψηλά επίπεδα, οι υπεύθυνοι άσκησης νομισματικής πολιτικής πιθανότατα θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο μέρος της ασυμμετρίας στην προσφορά του εργατικού δυναμικού είναι διαρθρωτικό φαινόμενο ή αφορά εθελούσια αποχή από την αγορά εργασίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης