Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Χοντρό παιχνίδι στην «πράσινη» μετάβαση - Πώς το Great Reset και η COP 26 «εξασφαλίζoυν» έναν κρύο και σκοτεινό χειμώνα

Χοντρό παιχνίδι στην «πράσινη» μετάβαση - Πώς το Great Reset και η COP 26 «εξασφαλίζoυν» έναν κρύο και σκοτεινό χειμώνα
Το Great Reset οδηγεί την πράσινη μετάβαση
Σχετικά Άρθρα

Είτε είστε οπαδοί της «πράσινης» μετάβασης, που δεν λογίζει την πυρηνική ως πράσινη ενέργεια, είτε το σύστημα σας πετά εκτός.
Ωστόσο, αυτή η πολιτική που περιγράφεται μοιραία και απόλυτα προβλέψιμα θα αυξήσεις τις τιμές και, συνακόλουθα, τον πληθωρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, πολλοί αρχηγοί κρατών αναμένεται να δώσουν το παρών στη Διάσκεψη COP26 που θα διεξαχθεί από την Παραμονή του All Hallows (31 Οκτωβρίου) και θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου.
Όμως, οι πολιτικές που η COP26 θέλει να μεγιστοποιήσει είναι η πηγή αυτού που προκαλεί την τρέχουσα ενεργειακή κρίση και τις μελλούμενες.
Δεν είναι μυστικό ότι θα υπάρξει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε οι αρχηγοί των κρατών να υπογράψουν τις πολιτικές της COP26, που είναι πιθανό να επιδεινώσουν το πρόβλημα, με τους πολίτες να υποφέρουν έναν πολύ κρύο και σκοτεινό χειμώνα.
Η Goldman Sachs δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση που επιβεβαιώνει αυτούς τους φόβους και προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος συσκότισης για την ευρωπαϊκή βιομηχανία αυτόν τον χειμώνα.

Η Ρωσία δεν μειώνει το φυσικό αέριο…

Επί του παρόντος, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης κατηγορούν και πάλι τη Ρωσία.
Ωστόσο, σε δηλώσεις του ο πρόεδρος Putin ήταν ξεκάθαρος:
«Η Gazprom έχει αυξήσει κατά 10% την προσφορά φυσικού αερίου και, ειδικά, η Ρωσία αύξησε την προσφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15%.
Το φυσικό αέριο που παρέχεται μέσω αγωγών έχει αυξηθεί κατά 10% και το LNG έως και 13%.
Δεν έχουμε μειώσει, αντίθετα έχουμε αυξήσει τις παραδόσεις.
Αλλά άλλοι προμηθευτές μείωσαν τις παραδόσεις κατά 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Οι αμερικανοί προμηθευτές ευθύνονται για το ήμισυ των περικοπών…
Δεν έχουμε απορρίψει ούτε ένα αίτημα, ούτε ένα, και έχουμε αυξήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην Τουρκία μέσω του αγωγού Blue Stream και του TurkStream.
Το ίδιο κάναμε και στα Βαλκάνια.
Έχουμε αυξήσει την προμήθεια φυσικού αερίου ακόμα και μέσω του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς, παρά το γεγονός ότι ο εξοπλισμός GTS είναι απαρχαιωμένος και κινδυνεύει να σκάσει εάν η πίεση υπερβεί την τρέχουσα παροχή».
Υπενθυμίζεται ότι τα λεγόμενα του Putin έχει επιβεβαιώσει και η ίδια η καγκελάριος Merkel.

Πού οφείλεται η έλλειψη;

Αλήθεια, πού λοιπόν οφείλεται η έλλειψη που έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη;
Για αρχή πρέπει να ειπωθεί ότι η ποσότητα ενέργειας που αποθηκεύτηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και είχε προέλευση τον άνεμο και τον ήλιο αποδείχθηκε ανεπαρκής (ο άνεμος και η ηλιακή ενέργεια δεν είναι αποτελεσματικοί παραγωγοί ενέργειας).
Δεδομένου ότι η ποσότητα ενέργειας που συγκεντρώνεται το καλοκαίρι από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες, προέκυψε αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο.
Πολλές χώρες στην Ευρώπη, αλλά κυρίως η Γερμανία, έχουν περιορίσει την ικανότητά τους να παράγουν ενέργεια λόγω της απεμπόλησης των πυρηνικών.
Στην περίπτωση της Γερμανίας, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας μειώθηκε από 29,5% το 2000 σε 11,4% το 2020, με στόχο να μηδενιστεί η πυρηνική ισχύς της.
Αυτή τη στιγμή, η χώρα κινδυνεύει να υποφέρει από τον πιο κρύο και σκοτεινό χειμώνα της ιστορίας της.
Το παράλογο της κατάστασης είναι ότι οι χώρες που έχουν αποκλείσει εναλλακτικές πηγές ενέργειας δεν είναι πλέον ανεξάρτητες αλλά εξαρτώνται πλέον από άλλες χώρες που παράγουν ενέργεια από τις ίδιες πηγές.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Nord Stream 1 και ο Nord Stream 2 είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου για τον γερμανικό λαό.
Και, βέβαια, δεν αποτελεί έκπληξη η αντιφατική αμερικανική πολιτική.
Πριν από κάποιους μήνες είχαν δώσει το πράσινο φως για τον Nord Stream, ωστόσο στη συνέχεια αποφάσισαν να επιβάλουν κυρώσεις σε ένα ρωσικό πλοίο και σε δύο εταιρείες που εμπλέκονται στο έργο του αγωγού.
«Η γερμανική ρυθμιστική αρχή πρέπει να λάβει μια απόφαση, αλλά δεν το έχει κάνει ακόμη.
Φυσικά, εάν μπορούσαμε να αυξήσουμε τις παραδόσεις μέσω αυτού του αγωγού, αυτό θα μειωνόταν σημαντικά η ένταση των τιμών στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Είμαι 100% σίγουρος για αυτό.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό μέχρι στιγμής λόγω των διοικητικών φραγμών» είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος.
Εν προκειμένω αξίζει να ειπωθεί πως για να αυξήσει η Ρωσία τις ροές πρέπει να υποβληθεί επίσημο αίτημα από τις ευρωπαϊκές χώρες, κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί.
Με άλλα λόγια, αυτό που έχει συμβεί είναι μια τεχνητή έλλειψη λόγω πολιτικών αποφάσεων και όχι από έλλειψη πόρων.
Είναι μια έλλειψη που έχει προβλεφθεί από την επιλογή να ακολουθήσουμε τη μια πολιτική έναντι της άλλης.
Και η COP26 θα επιδεινώσει την κατάσταση αφού θα καλέσει όλες τις χώρες να ακολουθήσουν το γερμανικό μοντέλο, της απογύμνωσης από κάθε μορφή παραγωγής ενέργειας πέρα από την αιολική και την ηλιακή.

Πυρηνική ενέργεια και COP 26

Στο μεταξύ, τα πυρηνικά έχουν δαιμονοποιηθεί, παρότι είναι μια καθαρή μορφή ενέργειας.
Εδώ αποκαλύπτεται η υποκριτική διάθεση της COP 26.
Δεν έχει κανένα νόημα να λένε στις χώρες ότι πρέπει να διαλύσουν τους πυρηνικούς σταθμούς τους για να θεωρηθούν «πράσινες».
Σύμφωνα με την Kirsty Gogan, συνιδρύτρια της TerraPraxis και ανώτερη σύμβουλο για το κλίμα και την ενέργεια στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, και οι τρεις αιτήσεις που είχαν για την Πράσινη Ζώνη από πυρηνικές ομάδες απορρίφθηκαν…
Αυτό το παράδειγμα είναι απλώς άλλη μια ασυνέπεια στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Δεδομένου ότι η πυρηνική ενέργεια παράγει επί του παρόντος το 20% της ενέργειας (και το 43% της ενέργειας μηδενικού άνθρακα) στο γεωγραφικό πεδίο της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE), είναι σαφές ότι αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο της παγκόσμιας οικονομίας.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές της θα απογοητευτούν, αφού δεν έχει θέση στη σύνοδο COP 26.
Για πολλούς και διάφορους λόγους η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική, το Ιράν και το Μεξικό επέλεξαν να μη στείλουν τους αρχηγούς των κρατών τους στην COP26, αλλά έστειλαν αντιπροσώπους.
Η Νότια Κορέα δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει εάν ο αρχηγός του κράτους της θα παραστεί.
Όλες αυτές οι χώρες είναι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας.
Το Ιράν δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμβιβαστεί με το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων του, μετά τη μακροχρόνια μάχη του να αποκτήσει αυτό ακριβώς το πράγμα για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο του λαού του.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Carter, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Walter Mondale στάλθηκε στη Γαλλία και τη Δυτική Γερμανία για να «ενημερώσει» τους εκεί αξιωματούχους ότι οι ΗΠΑ θα αντιτίθεντο εφεξής στην πώληση πυρηνικής τεχνολογίας στον Τρίτο Κόσμο…
Και ως εκ τούτου θα έπρεπε να ακολουθήσουν.
Όμως, ο αγώνας για την πυρηνική ενέργεια ήταν πάντα ο αγώνας για το δικαίωμα ανάπτυξης του έθνους κάποιου.
Όπως τόνισε ο Πρόεδρος Putin στο Διεθνές Φόρουμ «Russia Energy Week», η άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη οφείλεται στην έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, και όχι το αντίστροφο…
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν κάνει σειρά συστημικών λαθών.
Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν αυτό, αλλά το αποτύπωμα άνθρακα της πυρηνικής ενέργειας είναι χαμηλότερο από αυτό της ηλιακής ενέργειας.
Γιατί λοιπόν η αντίθεση στα πυρηνικά; Γιατί αλήθεια…
Πάντως, αυτοί που κερδίζουν από την τρέχουσα κρίση είναι οι κερδοσκόποι στην αγορά σποτ που ανεβάζουν τις τιμές.
Από κοντά ακολουθούν και οι τράπεζες, που θα σταματήσουν να δανείζουν εταιρείες οι οποίες δεν πληρούν ESG κριτήρια.
Με άλλα λόγια, είτε ακολουθείτε το πράσινο πρόγραμμα (που αγνοεί τα πυρηνικά ως πράσινο) είτε δεν λαμβάνετε πίστωση.

Great Reset

Κάπου εδώ υπεισέρχεται η ατζέντα του Great Reset, η οποία θα αυξήσει τη συγκέντρωση στο χρηματοοικονομικό γίγνεσθαι, με ολοένα και λιγότερους να το ελέγχουν, παρέχοντας αυξανόμενη ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα αλλά όχι στον παραγωγικό τομέα.
Αυτή η πολιτική έχει ήδη προκαλέσει τη χρεοκοπία αρκετών ενεργειακών εταιρειών σε όλη την Ευρώπη και δεν υπήρξε καμία «διόρθωση» παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση.
Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία έχουν ήδη καταρρεύσει πέντε προμηθευτές από τις αρχές Αυγούστου, λόγω των ανατιμήσεων στη χονδρική αγορά.
Επιπλέον, η Wall Street on Parade ανέφερε ότι ο υπερπληθωρισμός που παρατηρούμε επί του παρόντος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν σημειώθηκε έκρηξη στα παράγωγα και στην οποία η Federal Reserve παρενέβη μέσω των αγορών repo για να παράσχει τεράστια ρευστότητα σε τράπεζες όπως οι Deutsche Bank, BNP, JP Morgan, Citibank, Bank of America κ.λπ.
Αυτή η υπερπληθωριστική άντληση χρήματος δεν κατευθύνθηκε μόνο στην κάλυψη βραχυπρόθεσμων εταιρικών δανείων.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων πήγε στην κάλυψη της έκρηξης παραγώγων που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019.
Αυτό είναι που πραγματικά προκαλεί τον υπερπληθωρισμό και το χαρακτηρίζουν «πρόβλημα εφοδιαστικής αλυσίδας», ενώ στην πραγματικότητα οφείλεται στην υπερπληθωριστική εκτύπωση χρήματος, σε συνδυασμό με τις πολιτικές νέων, πράσινων συμφωνιών, που ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα.
Θα μπορούσατε να τα έχετε όλα αυτά υπόψη σας και να κρίνετε ανάλογα.
Ή ίσως είναι καλύτερο να ακούσουμε τη σοφία της Greta Thunberg;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης