Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: Γιατί «ταύροι» στο Βitcoin – H γοητεία του ETF και το αντίβαρο στο πληθωρισμό

JPMorgan: Γιατί «ταύροι» στο Βitcoin – H γοητεία του ETF και το αντίβαρο στο πληθωρισμό

Γιατί ο οίκος αξιολόγησης αλλάζει την τάση για το κρυπτονόμισμα – Πού «βλέπει» την τιμή του Bitcoin

Σχετικά Άρθρα

Tο λανσάρισμα του πρώτου Bitcoin ETF, BITO, ακόμη και εάν βασίζεται σε futures, ήταν το αποκορύφωμα αναμονής 7 ετών για μια αγορά «ταύρων» και σίγουρα δεν απογοήτευσε: τόσο oi  διαρροές όσον και οι πραγματικές ειδήσεις ώθησαν το κρυπτονόμισμα σε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών, στα 66.000 δολ. ενώ τα μηνύματα λένε ότι τα καλύτερα έπονται…
Ωστόσο, παρά τον σαφή αντίκτυπο στην τιμή του bitcoin, η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί από τα χαμηλά του Ιουλίου, συναινούν όλοι στην ανοδική επίδραση του πρώτου ETF bitcoin.
Σύμφωνα με την JPMorgan στο τελευταίο της σημείωμα «οι ταύροι βλέπουν αυτό το ETF ως ένα νέο επενδυτικό όχημα που θα άνοιγε τις κάνουλες για την εισροή νέων κεφαλαίων στις αγορές bitcoin» ενώ οι αρκούδες "βλέπουν το νέο ETF ως μόνο βραχυπρόθεσμη κίνηση σε έναν ήδη πολυσύχναστο πεδίο επενδυτικών οχημάτων bitcoin, τα οποία ήταν ήδη προσβάσιμα στους επενδυτές των ΗΠΑ, ρυθμιζόμενα (CME) και μη ρυθμιζόμενα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (offshore) και πολλά άμεσες επενδυτικές επιλογές με ψηφιακά portfolia μέσω Coinbase, Square, Paypal, Robinhood κ.λπ.».

Πώς λειτουργεί η αγορά των Futures στα ETFs

Να σημειωθεί ότι το νέο ETF της Proshares που τέθηκε διαπραγμάτευση στη Wall Street δεν θα αγοράζει πραγματικά Bitcoin, αλλά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures).
Τι ακριβώς όμως είναι τα futures που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο (Chicago Mercantile Exchange ή CME);
Είναι τυποποιημένα χρηματοπιστωτικά συμβόλαια, των οποίων η αξία εξαρτάται από την αξία ενός υποκείμενου προϊόντος -στην περίπτωσή μας, του Bitcoin.
Με άλλα λόγια, είναι μία συμφωνία, αγοράς ή πώλησης Bitcoin σε προκαθορισμένη τιμή, σε συγκεκριμένο χρόνο στο μέλλον.
Πρόκειται για ένα είδος παραγώγου, επειδή το Bitcoin δεν βρίσκεται στην κατοχή κανενός. Οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν να πουλήσουν τις συμβάσεις τους σε άλλο μέρος πριν λήξουν ή να περιμένουν μέχρι την ημερομηνία λήξης.
Ο αγοραστής (που παίρνει θέση long) και ο πωλητής (που λαμβάνει θέση short) έχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχθεί η αξία των συμβολαίων.
Το κέρδος του αγοραστή επιτυγχάνεται όταν η τιμή του συμβολαίου διαμορφώνεται υψηλότερα από την τιμή αγοράς του. '
Αντίθετα, ο πωλητής κερδίζει όταν η τιμή υποχωρεί.
Μια βασική παράμετρος είναι πως με το future σποκτά κάποιος μοχλευμένη έκθεση στη διακύμανση του Bitcoin.
Στις συναλλαγές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, δεν καταβάλλεται ολόκληρο το ποσό τη στιγμή της αγοράς.
Αν υποθέσουμε ότι το ποσοστό του περιθωρίου είναι 20% και το ένα Bitcoin έχει 50.000 δολάρια, αρκεί να καταβάλει κάποιος μόλις 10.000 (το 20% του συνολικού ποσού).

Η είσοδος κεφαλαίων

Σύμφωνα με JPMorgan, η έναρξη διαπραγμάτευσης του BITO από μόνη της δεν θα φέρει σημαντικά νέα κεφάλαια στο bitcoin λόγω των πολλών επενδυτικών επιλογών που έχουν ήδη οι επενδυτές στο κρυπτονόμισμα.
Εάν η εκκίνιση του Purpose Bitcoin ETF (BTCC) τον περασμένο Φεβρουάριο είναι... οδηγός, ο αρχικός ενθυσιασμός  με το BITO θα μπορούσε να εξασθενίσει μετά από μια εβδομάδα» σημειώνει.

Η διακύμανση των τιμών

Τι γίνεται όμως με διακύμανση στις τιμές του bitcoin τις τελευταίες εβδομάδες;
Σίγουρα η προσμονή της έναρξης διαπραγμάτευσης του ETF ήταν ο κύριος καταλύτης;
Λοιπόν, σύμφωνα με την JPM, η απάντηση είναι και πάλι όχι, και αντ' αυτού επισημαίνεται ότι «αν και δεχόμαστε ότι η δυναμική του bitcoin έχει μετατοπιστεί απότομα προς τα πάνω από τα τέλη Σεπτεμβρίου, δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι η προσδοκία της κυκλοφορίας του BITO ήταν ο κύριος λόγος».

Η αποτυχία του χρυσού και η γοητεία του κρυπτονομίσματος

Αντίθετα, όπως εξήγησε προηγουμένως η JPM στη μελέτη Institutions Are Rotating Out Of Gold Into Bitcoin As A Better Inflation Hedge πιστεύει ότι οι αυξανόμενες ανησυχίες για τον πληθωρισμό μεταξύ των επενδυτών «ανανεώνουν το ενδιαφέρον για αντιστάθμισμα στην αύξηση των τιμών εν γένει , συμπεριλαμβανομένης της χρήσης το bitcoin».
Όπως εξηγεί περαιτέρω, «η γοητεία του Bitcoin ως αντιστάθμισης του πληθωρισμού έχει ενισχυθεί από την αποτυχία του χρυσού να ανταποκριθεί τις τελευταίες εβδομάδες στις αυξημένες ανησυχίες για τον πληθωρισμό, καθώς συμπεριφέρεται περισσότερο ως υποκατάστατο ενός πραγματικού επιτοκίου και όχι ως αντιστάθμισμα για τον την αυξηση των τιμών".

Η σύνδεση με τα πραγματικά επιτόκια

Αυτό είναι πραγματικά σωστό, και όπως δείξαμε προηγουμένως ο χρυσός συσχετίζεται όντως πολύ πιο στενά με τα πραγματικά επιτόκια εν σχέσει με τα ονομαστικά, αν και τους τελευταίους μήνες, ακόμη και τα πραγματικά επιτόκια υποδηλώνουν ότι οι τιμές του χρυσού θα πρέπει να καταστούν σημαντικά υψηλότερες, ίσως επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη πτωτική τάση των τιμών των πολύτιμων μετάλλων.
Σε κάθε περίπτωση, η JPM σημειώνει ότι η μετατόπιση των επενδυτών από τα ETF του χρυσού σε αυτά του bitcoin, η οποία ήταν πολύ έντονη στο μεγαλύτερο μέρος του τέταρτου τριμήνου του 2020 και στις αρχές του 2021, έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Η λάθος πρόβλεψη

Εκεί που η JPM έχει, ωστόσο, δίκιο, είναι στην υπόθεση ότι ένα σημαντικό συστατικό της τοποθέτησης στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin περιλαμβάνει δυναμικά επενδυτικά σχήματα, όπως CTA και τους επενδυτές σε κρυπτονομίσματα. 
Προηγουμένως, η τράπεζα είχε υποστηρίξει ότι η αποτυχία του bitcoin να ξεπεράσει το όριο των 60 χιλιάδων δολαρίων θα προκαλούσε τεχνική πτώση και περαιτέρω χαλάρωση των επενδυτικών θέσεων. Αυτό πιθανότατα ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στη διόρθωση τον περασμένο Μάιο, συμφωνα με την JPM, ωθώντας  CTA και άλλους επενδυτές να περιοτισουν τις θέσεις τους.
Στα τέλη Ιουλίου αυτές οι θέσεις εμφανίστηκα υπερπωλημένες και έκτοτε αυξάνονται αντιστρέφοντας τη δυναμική του περασμένου Μαΐου-Ιουλίου.

Οι νέες ροές κεφαλαίων

Έτσι, τόσο η JPM βλέπει ότι το bitcoin στηρίζεται  περισσότερο σε άλλες ροές κεφαλαίων εκτός των futures για να διατηρήσει την ανοδική του πορεία.
Και έτσι αυξάνεται η σημασία που έχει η τρέχουσα μετατόπιση από τα ETF χρυσού σε αυτά του bitcoin για να συνεχιστεί για να διατηρηθεί η τρέχουσα άνοδος του bitcoin.

Αντιστάθμισμα στο πληθωρισμό

Και όμως, παρά την τελευταία (λανθασμένη) προσπάθεια να υποβαθμιστεί ο αντίκτυπος του ETF του bitcoin, το οποίο η JPMorgan λέει ότι «είναι απίθανο να πυροδοτήσει μια νέα φάση μαζική εισόδου κεφαλαίων στο bitcoin», μέχρι στιγμής πάρα πολλοί πελάτες της JPM έχουν επενδύσει στο εν λόγω περιουσιακό στοιχείο όπως παραδέχτηκε πρόσφατα ο Jamie Dimon και έτσι, παρόλο που παραμένει τακτικά αρνητικός στον αντίκτυπο του BITO, ούτε ο ειδικός των κρυπτονομισμάτων της JPM δεν μπορεί να αντικειμενικά μείνει πτωτική γενικά, και όπως καταλήγει, «αντ' αυτού, πιστεύουμε ότι η χρήση του bitcoin ως καλύτερου αντιστάθμισης πληθωρισμού από τον χρυσό είναι ο κύριος λόγος για την τρέχουσα άνοδο, προκαλώντας μια μετατόπιση από τα ETF χρυσού σε κεφάλαια bitcoin από τον Σεπτέμβριο»

Ανοδική προοπτική εντός του 2021

Έτσι, με το Bitcoin να θεωρείται πλέον ως το βέλτιστο αντιστάθμισμα πληθωρισμού μεταξύ των μη παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων, και η JPM καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αυτή η μετατόπιση ροής χρυσού σε bitcoin «παραμένει σταθερή υποστηρίζοντας μια ανοδική προοπτική για το bitcoin στο τέλος του έτους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης