Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bridgewater: Ο πληθωρισμός δεν θα αποδειχθεί παροδικός – Οι κεντρικές τράπεζες «ξεμένουν» από πυρομαχικά

Bridgewater: Ο πληθωρισμός δεν θα αποδειχθεί παροδικός – Οι κεντρικές τράπεζες «ξεμένουν» από πυρομαχικά
Ο Bob Prince, επικεφαλής του τμήματος επενδυτικών υπηρεσιών της Bridgewater Associates προειδοποιεί για τον κίνδυνο εκτροχιασμού της παγκόσμιας ανάκαμψης
Σχετικά Άρθρα

Ο υψηλός και επίμονος πληθωρισμός ήρθε για να μείνει και οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να αποδειχθούν ανίσχυρες να τον αντιμετωπίσουν χωρίς να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη, (ύστερα από μια εβδομάδα κατά την οποία οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν σε όλο τον κόσμο), προειδοποιεί κορυφαίος επενδυτικός σύμβουλος από το μεγαλύτερο hedge fund παγκοσμίως σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021.

Εκτίναξη των τιμών

Ο Bob Prince, επικεφαλής επενδυτικών υπηρεσιών της Bridgewater Associates, υπογραμμίζει ότι ο ισχυρισμός της Federal Reserve ότι η τρέχουσα ένταση των πληθωριστικών πιέσεων θα αποδειχθεί παροδική είναι πιθανό να αμφισβητηθεί απόο τις εξελίξεις.
Οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν, σημείωσε, δεδομένου ότι αιτία γι’ αυτό είναι η ελλείψεις αγαθών που παρουσιάζουν σημαντική ζήτηση καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει μετά τα lockdowns εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Ο ρόλος της προσφοράς

«Εάν όντως ο πληθωρισμός αποδειχθεί επίμονος, η Fed βρίσκεται στη γωνία επειδή η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεν θα οδηγήσει στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων, εκτός εάν αυτό συμβεί σε υπερβολικό βαθμό, επειδή ο επίμονος πληθωρισμός καθοδηγείται από την πλευρά της προσφοράς.
Και αν το κάνουν, αυτό θα οδηγήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές σε καθοδική πορεία, κάτι που πιθανότατα δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα», υπογράμμισε στους Financial Times.

Το μικρότερο κακό

«Αποφασίζοντας ανάμεσα στο μικρότερο από τα δύο κακά, τι θα επιλέγατε;
Πιστεύω ότι πιθανότατα κάποιος θα επέλεγε τον πληθωρισμό, επειδή δεν μπορούν να γίνουν πολλά για τη αντιμετώπισή του ούτως ή άλλως », σημειώνει.

Αποδόσεις ομολόγων

Τα σχόλια του Prince απηχούν την ένταση των ανησυχιών για την αύξηση του πληθωρισμού που επικράτησε στις αγορές αυτή την εβδομάδα, καθώς η αυξημένη  ζήτηση για προμήθειες φυσικού αερίου έστειλε τιμές για τα καύσιμα στον ουρανό…. επιτείνοντας τους φόβους για ευρύτερες αυξήσεις των τιμών και προκαλώντας άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες επηρεάζονται έντονα από την πορεία του πληθωρισμού
Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών τίτλων κατέκτησε υψηλό τεσσάρων μηνών, στο 1,60% την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021, καθώς οι προσδοκίες για την άνοδο του πληθωρισμού βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.

Γερμανία και Βρετανία

Το φαινόμενο ήταν περισσότερο εμφανές στην Ευρώπη, όπου η ενεργειακή κρίση απέκτησε μεγαλύτερη ένταση.
Στη Γερμανία οι προσδοκίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό την επόμενη δεκαετία αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2013 στο 1,68%, ανεβάζοντας τις αποδόσεις των ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η Τράπεζα της Αγγλίας έχει δηλώσει ότι ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια εντός του 2021 σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα διαμορφώθηκαν στο 1,14 % την Παρασκευή (8/10), στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019.

Η αλυσίδα των αιτιών

«Βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση όπου η ζήτηση  παραμένει υψηλή από κεκτημένη ταχύτητα σε ένα περιβάλλον περιορισμένης προσφοράς και αυτό τροφοδοτεί τις πληθωριστικές εντάσεις» σημείωσε.
«Και ενώ όλοι συμφωνούν είναι ότι αυτό θα είναι πολύ παροδικό, δεν το υιοθετώ, γιατί από αδράνεια οι καταναλωτικές δαπάνες διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και το φαινόμενο αυτό θα έχει διάρκεια καθώς δεν θα αποδειχθεί τόσο εύκολο να επιλυθούν τα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, ιδιαίτερα καθώς η πανδημία καραδοκεί», υπογραμμίζει.

Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

«Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προκλήσεις για τη νομισματική πολιτική που θέτουν οι πληθωριστικές πιέσεις εφόσον η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά σε σταθερή βάση», δήλωσε ο Gurpreet Gill, επικεφαλής σύμβουλος για τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος στη Goldman Sachs Asset Management.
«Περιμένουμε να βγούμε από αυτήν την κρίση σε υψηλότερο κατώφλι όσον αφορά τον πληθωρισμό, αλλά δεν προκειται για μια επιστροφή στη δεκαετία του 1970 όταν είχατε διψήφιο πληθωρισμό», επισήμανε.

Στασιμοπληθωρισμός, ομόλογα και επιτόκια

Άλλοι υποστηρίζουν ότι το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού - ένας συνδυασμός ταχείας αύξησης των τιμών και επιβράδυνσης της ανάπτυξης – ρίχνει βαριά σκιά στις αγορές ομολόγων.
Μια απότομη άνοδος του κόστους διαβίωσης θα μπορούσε γρήγορα να γίνει εμπόδιο στην ανάπτυξη και ακόμη και να τροφοδοτήσει τους φόβους για ύφεση, υποστηρίζει ο Luca Paolini, επικεφαλής επενδυτικός σύμβουλος στην Pictet Asset Management.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να διατηρήσουν τα επιτόκια χαμηλά -είτε να αναστρέψουν τυχόν πρόωρες αυξήσεις τους στις οποίες έχουν προχωρήσει  - καθιστώντας τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα πιο ελκυστικά και περιορίζοντας το ενδεχόμενο για sell - off.
«Ο πληθωρισμός είναι μοιάζει με φόρο που σκοτώνει τη ζήτηση», δήλωσε ο Paolini
«Κατά μία έννοια, αν κάνει πολύ κακό… αυτοκτονεί - αλλά αυτό δεν αποτελεί θετικό σενάριο» για τις οικονομικές εξελίξεις, καταλήγει.
ft_3.JPG

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης