Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τέσσερις σημαντικοί κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια και μια είδηση που γεννά αισιοδοξία

Goldman Sachs: Τέσσερις σημαντικοί κίνδυνοι για τα χρηματιστήρια και μια είδηση που γεννά αισιοδοξία
Η Goldman Sachs είναι, σε γενικές γραμμές, αισιόδοξη για την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου, αλλά...
Σχετικά Άρθρα

Σειρά σημαντικών κινδύνων αντιμετωπίζουν οι αγορές καθώς βαδίζουμε ολοταχώς για το δ’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εστιάσουν στο κατά πόσο τα τρέχοντα κέρδη των εταιριών στις ΗΠΑ, αλλά και γενικότερα, είναι βιώσιμα, ώστε να μπορούν να υπάρξουν νέα υψηλά…
Σημειώνεται πως τη Δεύτερα εβδομάδα του Οκτωβρίου 2021 αναμένεται καταιγισμός ανακοινώσεων.
Σε ό,τι αφορά τα EPS στον δείκτη S&P 500, η αγορά εκτιμά για το γ’ τρίμηνο ανάπτυξη +27% σε ετήσια βάση, κάτι το οποίο αποτελεί σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με το +88% του β’ τριμήνου.
Σε σχέση με τις πωλήσεις, αναμένεται αύξηση 15% σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά περιθώρια κέρδους θα φτάσουν στο 11,6%.
Στο σύνολό τους, όλοι οι τομείς εκτιμάται πως θα εμφανίσουν θετικές ροές EPS το γ’ τρίμηνο του 2021, με οδηγό τον κλάδο της Ενέργειας, των Πρώτων Υλών (+90%) και τη Βιομηχανία (+71%).
Σε αυτό το πλαίσιο, παρά το γεγονός ότι η Goldman Sachs είναι, σε γενικές γραμμές, αισιόδοξη για την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου, «βλέποντας» τον δείκτη S&P 500 στις 4.700 μονάδες έως το τέλος του έτους, η τράπεζα προειδοποιεί ότι πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από τα κέρδη ανά μετοχή.

Οι κίνδυνοι…

Την ίδια στιγμή, ο αναλυτής της Dave Kostin επισημαίνει τέσσερις κύριους κινδύνους:

α)Τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες: Ο Δείκτης ISM Suppliers Deliveries κυμαίνεται στις 74 μονάδες τους τελευταίους έξι μήνες (τιμή μεγαλύτερη από 50 μονάδες σημαίνει αργοπορημένες παραδόσεις).
Από τις 26 εταιρείες του S&P 500 που δημοσιοποίησαν αποτελέσματα στις αρχές Σεπτεμβρίου οι 18 ανέφεραν προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού. 
Η εκτίμηση της αγοράς κάνει λόγο για επί τα χείρω αναθεώρηση της τάξης του -4%.

β)Το πετρέλαιο: Οι τιμές του πετρελαίου Brent αυξήθηκαν κατά 51% σε ετήσια βάση, με την Goldman Sachs να αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για την τιμή ανά βαρέλι στα 90 δολ. έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 80 δολ. ανά βαρέλι.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προσδοκίες, αυτή η αύξηση θα μετακυλιστεί γρήγορα στους καταναλωτές, οδηγώντας τις εταιρείες ενέργειας σε απότομα κέρδη.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Goldman Sachs, Dave Kostin, με βάση το μοντέλο κερδών, οι τιμές του πετρελαίου έχουν έναν ουδέτερο αντίκτυπο στα EPS του δείκτη S&P 500, αφού κάθε αύξηση 10% στις τιμές του Brent ενισχύει τα EPS του S&P 500 κατά μόλις 0,3%. 

γ)Το κόστος εργασίας: Τα σχόλια των στελεχών δείχνουν έντονο πρόβλημα στην εστίαση όπου οι μισθοί αυξάνονται λόγω της έλλειψης προσφοράς.
Ο προσαρμοσμένος δείκτης Wage Tracker της Goldman Sachs βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. 

δ)Την ανάπτυξη στην Κίνα: Σύμφωνα με την ομάδα οικονομολόγων της Goldman Sachs, η ανάπτυξη στην Κίνα θα είναι μηδαμινή λόγω των προβλημάτων που εντοπίζονται στην αγορά του real estate.
Και ενώ ο έμμεσος αντίκτυπος στις αλυσίδες εφοδιασμού είναι πιθανώς μεγαλύτερος κίνδυνος για EPS από τον άμεσο αντίκτυπο από τη μειωμένη ζήτηση στην Κίνα, ο Kostin λέει ότι ο S&P 500 θα παράγει μόλις το 2% των πωλήσεών του ρητά από τη Χώρα του Δράκου.
Πράγματι, ο S&P 500 αντλεί το 72% των πωλήσεών του στις ΗΠΑ και η αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τα EPS.
Ωστόσο, ορισμένοι τομείς, όπως ο κλάδος της τεχνολογίας, είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένος στην Κίνα.

Τα καλά νέα

Τα καλά νέα, σύμφωνα με την παραδοσιακά αισιόδοξη Goldman, είναι ότι ο κίνδυνος από αυτούς τους τέσσερις προαναφερθέντες παράγοντες φαίνεται σχετικά περιορισμένος σήμερα, ωστόσο ορισμένες μετοχές θα περάσουν… δύσκολα (π.χ. MKC, MU, NKE)).
Σε κάθε περίπτωση, οι αναθεωρήσεις των κερδών κομίζουν συνήθως ένα ιδιαίτερα ηχηρό μήνυμα για τις αποδόσεις των μετοχών υπό το φόντο της τρέχουσας οικονομικής επιβράδυνσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία του εντοπισμού των «νικητών» και των «ηττημένων» γύρω από αυτούς τους βασικούς μακροοικονομικούς κινδύνους. 
Τέλος, εκτός από αυτά τα τέσσερα θέματα, οι αυξήσεις στους φορολογικούς συντελεστές στις ΗΠΑ παραμένουν ένας μεγάλος, επικείμενος κίνδυνος για τις προοπτικές των EPS του 2022.
Όπως προειδοποίησε νωρίτερα η Goldman, μια αλλαγή στον εταιρικό φορολογικό κώδικα θα είχε άμεσο αντίκτυπο σε όλες σχεδόν τις εταιρείες του S&P 500, αλλά και στα διεθνή χρηματιστήρια. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης