Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ευρώπη στη μετά Merkel εποχή - Τα ανοιχτά ζητήματα στην ευρωζώνη - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Η Ευρώπη στη μετά Merkel εποχή - Τα ανοιχτά ζητήματα στην ευρωζώνη - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Οι αναλυτές περιγράφουν πως η αλλαγή ηγεσίας θα επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική
Σχετικά Άρθρα

Τη στιγμή που η Γερμανία ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα μετά την αποχώρηση της Angela Merkel, το ερώτημα που απασχολεί τους αναλυτές ο αντίκτυπος που θα έχει αυτή η αλλαγή στην Ευρώπη.
Στις εκλογές της Κυριακής (26/9/2021) τα CDU/CSU -η συμμαχία της Merkel- σημείωσε το χειρότερο εκλογικό της αποτέλεσμα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, λαμβάνοντας το 24,1% των ψήφων. Στον αντίποδα, το SPD προηγήθηκε με 25,7% και τώρα προσπαθεί να σχηματίσει κυβέρνηση με συνασπισμού με τους Πράσινους και το FDP.
Ο Olaf Scholz (νυν υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος) είναι ο υποψήφιος από το SPD για την καγκελαρία.
«Αν ο Olaf Scholz γίνει καγκελάριος, δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα, καθώς έχει τουλάχιστον την εμπειρία του υπουργού Οικονομικών» επεσήμανε στο CNBC η Daniela Schwarze από την Open Society Foundations.
Παρ' όλα αυτά, η Schwarze σημείωσε ότι ο Scholz παραμένει πολύ λιγότερο έμπειρος από τη Merkel, η οποία διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή τις τελευταίες δεκαετίες.
«Ενδέχεται να δούμε μερικούς μήνες ειδικότερα -δεδομένης επίσης των γαλλικών εκλογών την επόμενη άνοιξη- όπου τα πράγματα μπορεί να είναι λιγότερο ομαλά από ό,τι συνήθως», πρόσθεσε η ίδια.
Η Γερμανία, ως ένα από τα ιδρυτικά έθνη της ΕΕ, έχει ένα συγκεκριμένο βάρος στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως καγκελάριος, η Merkel διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση χρέους, τη μεταναστευτική κρίση και, πιο πρόσφατα, την πανδημία του κορωνοϊού.
Πέρα από το στυλ ηγεσίας, υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα σχετικά με το τι θα πει ο νέος καγκελάριος στη Γερμανία για τη βαθύτερη ολοκλήρωση μεταξύ των οικονομιών της ευρωζώνης.
«Ενώ το κλίμα αναμένεται να είναι λίγο πιο θετικό σε ορισμένα πράγματα που θέλει η ΕΕ, νομίζω ότι η ικανότητα του Γερμανού καγκελάριου να ενεργεί αποφασιστικά θα είναι αρκετά περιορισμένη», δήλωσε στο CNBC ο Robin Bew από την Economist Intelligence Unit.
Αυτό συμβαίνει επειδή ο συνασπισμός, μόλις σχηματιστεί, πιθανότατα θα κλίνει λίγο περισσότερο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση από ό,τι στο παρελθόν.
Ωστόσο, ο Bew τόνισε ότι ένας τρικομματικός συνασπισμός θα είναι επίσης πιο δύσκολο να σταθεί, δεδομένου του ευρύτερου φάσματος απόψεων. «Δεν νομίζω ότι θα δείτε ιδιαίτερα ισχυρή ηγεσία», πρόσθεσε ο Bew.

Τα ευρωπαϊκά θέματα

Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η επόμενη γερμανική κυβέρνηση στην Ευρώπη. Ένα από τα κύρια project σε επίπεδο ευρωζώνης είναι η ολοκλήρωση της λεγόμενης Τραπεζικής Ένωσης, που μεταβιβάζει εξουσίες από τις εθνικές τραπεζικές αρχές σε ευρωπαϊκά ιδρύματα.
Εισήχθη αργά μετά την κρίση χρέους, αλλά η Γερμανία ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική στην ιδέα. Πολλοί Γερμανοί είναι αντίθετοι με το σχέδιο, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να αναγκαστούν να πληρώσουν πολλά χρήματα για να στηρίξουν άλλα κράτη της ευρωζώνης.
Η ευρωζώνη αναμένεται επίσης να αναθεωρήσει το χρέος και τους δημοσιονομικούς κανόνες το 2022. Κι αυτό διότι οι κανόνες έχουν παραβιαστεί σε πολλές περιπτώσεις, με διάφορες χώρες να αναφέρουν λόγο χρέους άνω του 60% επί του ΑΕΠ, για παράδειγμα, και αναμένεται να υπάρξουν αποκλίσεις να συνεχιστούν.
Δεν είναι σαφές εάν η Γερμανία, που είναι γνωστή υπέρμαχος της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής σε ολόκληρο το μπλοκ, θα στηρίξει συγκεκριμένα τις αλλαγές στο ανώτατο όριο του χρέους.
Επιπλέον, η ΕΕ έλαβε την απόφαση τον Ιούλιο του 2020 τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί αναρωτιούνται αν η ΕΕ θα μπορούσε να το μετατρέψει σε μόνιμο εργαλείο, κάτι που θα απαιτούσε και τη σύμφωνη γνώμη του νέου Γερμανού καγκελάριου.
Ο Scholz του SPD υποστήριξε ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρώπης είναι ήδη αρκετά ευέλικτοι, καθώς επέτρεψαν στις χώρες να ξοδέψουν περισσότερα όταν επλήγησαν από την πανδημία. Έχει επίσης αποφύγει ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση του χρέους της ΕΕ στο μέλλον.
Εν τω μεταξύ, το FDP, που πιθανότατα θα συμμετέχει στον επόμενο γερμανικό συνασπισμό, «έγινε γίνει περισσότερο ευρωσκεπτικιστικό από την άποψη της βαθύτερης ολοκλήρωσης της ευρωζώνης», ανέφεραν αναλυτές της Eurasia.
«Συνεπώς, μια δραματική χαλάρωση της γερμανικής στάσης έναντι του χρέους της ΕΕ και των δημοσιονομικών κανόνων είναι απίθανη. Το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο μετατροπής του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόνιμο εργαλείο».
Ένα άλλο ζήτημα στην Ευρώπη είναι οι φιλόδοξες προσπάθειές της να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050. Για να επιτευχθεί αυτό, συζητείται από τους Ευρωπαίους βουλευτές ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030. Η Γερμανία, με τις ισχυρές αυτοκινητοβιομηχανίες, θα διαδραματίσει βασικό ρόλο για την επίτευξη αυτών των στόχων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης