Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εκρηκτική ανάπτυξη +8,8% το 2021 και +4,6% το 2022 «βλέπει» η Citigroup για την Ελλάδα - Πολλές οι επενδυτικές ευκαιρίες

Εκρηκτική ανάπτυξη +8,8% το 2021 και +4,6% το 2022 «βλέπει» η Citigroup για την Ελλάδα - Πολλές οι επενδυτικές ευκαιρίες
Ανάπτυξη-ρεκόρ στο 8,8% εκτιμά για την Ελλάδα το 2021 (και) η Citigroup
Σχετικά Άρθρα

Εκρηκτική ανάπτυξη +8,8% το 2021 και +4,6% το 2022 θα σημειώσει η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανάλυσή της η Citigroup.
Πιο συγκεκριμένα, παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουριστικό τομέα και τη ραγδαία πτώση των τουριστικών αφίξεων και χρηματικών εισροών από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν, σε μεγάλο βαθμό, παρόμοια με αυτή την οποία παρουσίασε η υπόλοιπη Ευρώπη, χάρη στην ανθεκτικότητα της εγχώριας ζήτησης.
Η τουριστική περίοδος του 2021 ήταν καλύτερη από το αναμενόμενο, πλησιάζοντας κοντά στα επίπεδα του 2019.
Ως εκ τούτου, η Citigroup αναθεωρεί επί τα βελτίω την αύξηση του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 9%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για μεγέθυνση της τάξεων του +5,3%, αλλά και την ανάπτυξη για το 2022, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει ένα υψηλότερο σημείο εκκίνησης.
Για τις εξαγωγές εκτιμάται αύξηση +12,5% και +9,7% το 2021 και το 2022, αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, προβλέπεται να βρεθεί στο +0,0% και το +1,2% το 2021 και το 2022.
Τέλος, η ανεργία θα εμφανίσει περαιτέρω πτώση, στο 15,3% το 2021 και στο 13,4% το 2022. 

Ταμείο Ανάκαμψης  

Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenEU) θα συμβάλουν τα μέγιστα στην επιτάχυνση της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο, όπως αναφέρει η Citigroup, δεσμεύει το μεγαλύτερο ποσό πόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ σε επίπεδο Ευρωζώνης, στο 16% τα επόμενα 6 χρόνια (εκ των οποίων σχεδόν 10% σε επιχορηγήσεις).
Οι επιχορηγήσεις θα έχουν κατεύθυνση την περαίωση μεγάλων δημοσίων έργων: για παράδειγμα, την ανασυγκρότηση του συστήματος μεταφορών, την ανακαίνιση κτιρίων και την παροχή υποστήριξης στην τουριστική βιομηχανία και τους χώρους πολιτισμού που πλήττονται από την Covid. 
Από την άλλη, τα δάνεια θα χρησιμοποιηθούν για έργα ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), συνεπώς θα προστεθούν στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος και όχι στο καθαρό χρέος.
Ο σαφείς και κύριοι στόχοι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η έναρξη των επενδύσεων (εγχώριων και ξένων) μετά από μια δεκαετία χαμηλής αποδοτικότητας και η βελτίωση του συνολικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Στο μεταξύ, ο κύριος όγκος των μεταρρυθμίσεων εστιάζει στη διευκόλυνση του επιχειρεί και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. 
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να πετύχει τους στόχους του.
Η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντική (η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ανάπτυξη +7% έως το 2026, δηλαδή σχεδόν +1,5% αύξηση του ΑΕΠ ετησίως.
Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη υποεπένδυση και το περιθώριο για μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα παρουσιάζει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες, καταλήγει η αμερικανική τράπεζα.13_3.JPG
12_5.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης