Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί η Evergrande δεν είναι η Lehman Brothers της Κίνας - Το σχόλιο του ΔΝΤ

Γιατί η Evergrande δεν είναι η Lehman Brothers της Κίνας - Το σχόλιο του ΔΝΤ
Η μετοχή της Evergrande έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 20% τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις
Σχετικά Άρθρα

Το ενδεχόμενο η υπόθεση του κινεζικού ομίλου ακινήτων Evergrande να πυροδοτήσει μια κρίση παρόμοια με εκείνη της Lehman Brothers το 2008 αποκλείουν οι αναλυτές.
Οι μετοχές της Evergrande που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 90% από τον Ιούλιο του 2020, λόγω των μέτρων της κυβέρνησης για την κερδοσκοπία στην αγορά του real estate.
Η μετοχή έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 20% τις τελευταίες 5 συνεδριάσεις και το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται στο εάν ο υπερχρεωμένος κολοσσός ακινήτων θα καταφέρει να αποπληρώσει τα ομόλογα σε αμερικανικό δολάριο.
Ωστόσο, το CNBC παρουσιάζει τους λόγους για τους οποίος ο κινεζικός κολοσσός δεν μπορεί να είναι η Lehman Brothers της Κίνας.

Η Evergrande κατέχει φυσικά assets

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την κλίμακα των πιθανών επιπτώσεων στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, οι αναλυτές επισημαίνουν μια σημαντική διαφορά μεταξύ της κρίσης της Evergrande και της κατάρρευσης της Lehman: η Evergrande κατέχει γη, ενώ η Lehman κατείχε χρηματοοικονομικά assets.
Η Evergrande έχει προβλήματα ταμειακών ροών, αλλά η συζήτηση για συστημικούς κινδύνους είναι «λίγο υπερβολική, ειλικρινά», δήλωσε στο CNBC ο Rob Carnell από την ING.
«Ας το παραδεχτούμε, δεν είναι Lehman, δεν είναι LTCM», είπε ο Carnell, αναφερόμενος σε ένα μεγάλο αμερικανικό hedge fund, το Long-Term Capital Management, που απέτυχε στη δεκαετία του 1990.
«Δεν είναι ένα hedge fund με μαζικές θέσεις μόχλευσης ή μια τράπεζα όπου οι τιμές των assets της πλησιάζουν στο μηδέν. Είναι μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων με αρκετά πολλά χρέη, ξέρετε, άνω των 300 δισ. σε δολάρια».
Ο ίδιος αναμένει ότι εάν η Evergrande καταφέρει να εισπράξει κάποια ταμειακή ροή στα φυσικά της assets, η εταιρεία μπορεί να ολοκληρώσει τα αναπτυξιακά της έργα, να τα πουλήσει και να ξεκινήσει την εξόφληση του χρέους της.
«Η Evergrande αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας αν και κατέχει μεγάλο κομμάτι γης», δήλωσε ο Larry Hu από τη Macquarie. Όπως επεσήμανε, τα assets της εταιρείας αποτελούνται κυρίως από έργα γης και κατοικιών που αξίζουν λίγο περισσότερο από 1,4 τρισ. γιουάν (220 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008 οδήγησε σε κατάρρευση των χρηματοπιστωτικών παραγώγων «προκαλώντας αμφιβολίες στην αγορά για την υγεία άλλων τραπεζών», δήλωσε ο Hu. «Αλλά είναι πολύ απίθανο το έπος της Evergrande να προκαλέσει πτώση στις τιμές ακινήτων», είπε. «Εξάλλου, η αξία της γης είναι απλά πιο διαφανής και σταθερή από τα χρηματοπιστωτικά μέσα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου η κυβέρνηση μονοπωλεί την προσφορά γης».
«Ως αποτέλεσμα, η (τοπική κυβέρνηση) έχει ένα ισχυρό κίνητρο να σταθεροποιήσει την τιμή της γης. Στο χειρότερο σενάριο, η τοπική κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμη και να αγοράσει πίσω γη, όπως έκανε το 2014-15», πρόσθεσε.

Ισχυρός κυβερνητικός έλεγχος

Μια άλλη κρίσιμη διαφορά στην περίπτωση της Evergrande είναι το μεγαλύτερο επίπεδο κυβερνητικού ελέγχου και εμπλοκής στον κλάδο των ακινήτων της Κίνας.
«Οι κινεζικές τράπεζες και πολλές άλλες οντότητες είναι πρωτίστως κυβερνητικά όπλα, οι μεσάζοντες το δεύτερο», ανέφεραν αναλυτές της China Beige Book. «Ακόμη και τα μη κρατικά οικονομικά μπορούν να ελεγχθούν σε βαθμό που σπάνια βλέπουμε εκτός Κίνας. Η εμπορική πτώχευση είναι κρατική επιλογή».
«Το Πεκίνο λέει δανείστε, έτσι δανείζεσαι. Το πότε και εάν θα πάρει πίσω τα χρήματα σου είναι δευτερεύον», αναφέρεται στην έκθεση. «Καμία ιστορία μετάδοσης τύπου Lehman δεν έχει νόημα εδώ και επομένως δεν θα υπάρξει στιγμή Lehman» επισημαίνεται επίσης.

Υπομονή

Σύμφωνα με τον Hu από Macquarie, οι αρχές θα κάνουν υπομονή στην περίπτωση της Evergrande, καθώς έχουν δύο στόχους: να αποτρέψουν τη υπερβολική ανάληψη κινδύνου και να διατηρήσουν τη σταθερότητα στην αγορά ακινήτων.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επέλεγαν να περιμένουν πρώτα και στη συνέχεια να παρέμβουν αργότερα για να εξασφαλίσουν μια ομαλή αναδιάρθρωση του χρέους», είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε «Ένα bailout δεν είναι πολύ πιθανό και οι μέτοχοι/δανειστές ενδέχεται να έχουν μεγάλη απώλεια. Αλλά η κυβέρνηση θα φροντίσει ώστε τα προπωλημένα διαμερίσματα να γίνουν και να παραδοθούν σε αγοραστές σπιτιού».

ΔΝΤ: Η Κίνα έχει τα εργαλεία

Στην περίπτωση της Evergrande, η εταιρεία έχει πιο άμεσους δεσμούς με ξένους επενδυτές από ό,τι με το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Κίνας.
Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα UBS, η εταιρεία διαθέτει περίπου 19 δισ. δολάρια σε συνολικά υπεράκτια ομόλογα, ισοδύναμα με περίπου το 9% των κινεζικών ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ.
Οι αναλυτές της UBS αναμένουν από την Evergrande να αναδιαρθρώσει το χρέος της και προβλέπουν ότι οι τιμές των ομολόγων θα ανακάμψουν από τα χαμηλά τους και θα περιορίσουν τη μετάδοση.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Gita Gopinath, δήλωσε στο Reuters αυτή την εβδομάδα ότι ο οργανισμός πιστεύει ότι «η Κίνα διαθέτει τα εργαλεία και τον χώρο πολιτικής για να αποτρέψει αυτό να μετατραπεί σε συστημική κρίση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης