Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μια κλίμακα σε ΒΒ από ΒΒ Low με θετικές προοπτικές ο καναδικός οίκος DBRS στις 17/9

Θα αναβαθμίσει την Ελλάδα κατά μια κλίμακα σε ΒΒ από ΒΒ Low με θετικές προοπτικές ο καναδικός οίκος DBRS στις 17/9
Η Ελλάδα ακόμη και με βαθμολογία ΒΒ συνεχίζει να χαρακτηρίζεται junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος κατά μια κλίμακα σε ΒΒ από BB low θα προχωρήσει ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 που είναι αναγνωρισμένος από την ΕΚΤ όπως η Standard and Poor’s, η Fitch και η Moody’s.
Αντιθέτως η Γερμανική Scope δεν έχει αναγνωριστεί από την ΕΚΤ οπότε οι αξιολογήσεις της έχουν μικρότερη βαρύτητα.
Ωστόσο κάποιες πηγές αναφέρουν ότι θα αναβαθμιστούν οι προοπτικές από σταθερές σε θετικές και όχι η πιστοληπτική ικανότητα που σήμερα είναι BB low.

Η αναβάθμιση της Ελλάδος θα είναι απόρροια της υψηλής ανάπτυξης αλλά και της βελτίωσης των NPEs των τραπεζών ωστόσο με όρους αξιολόγησης θεωρείται ουδέτερη κίνηση.
Ήδη η Ελλάδα βαθμολογείται από τον αμερικανικό οίκο Fitch με ΒΒ και σταθερές προοπτικές.
Τονίζεται ότι για τις κεντρικές τράπεζες, η υψηλότερη βαθμολογία λαμβάνεται υπόψη και για την Ελλάδα είναι η ΒΒ σταθερές προοπτικές.
Η ανάπτυξη της Ελλάδος παρ΄ ότι παρουσιάζεται ως θετική εξέλιξη δεν θα έχει τόσο ουσιώδη βαρύτητα στην αξιολόγηση, όσο το γεγονός ότι η οικονομία επιστρέφει στην κανονικότητα.
Όπως και η ύφεση σοκ του 2020 δεν επέφερε υποβαθμίσεις, έτσι και η ανάκαμψη του 2021 και δεν θα επιφέρει επιθετικές αναβαθμίσεις.
Η μείωση των NPEs σε μονοψήφια ποσοστά, η επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και η μεγάλη αύξηση του χρέους που προσεγγίζει τα 400 δισεκ. ευρώ – εξέλιξη πρωτοφανή μαζί με τα repos – δημιουργούν ένα σύνθετο σκηνικό.
Η Ελλάδα ακόμη και με βαθμολογία ΒΒ συνεχίζει να χαρακτηρίζεται junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Με βάση την κλίμακα της DBRS η επόμενη κλίμακα μετά την ΒΒ είναι η BB high και ακολούθως η ΒΒΒ low δηλαδή η ελάχιστη βαθμολογία για να χαρακτηριστεί ένα κράτος επενδυτική βαθμίδα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Νοεμβρίου 2021 αξιολογεί την Ελλάδα η Moody’s που βαθμολογεί με Ba3 και σταθερές προοπτικές.
Στις 22 Οκτωβρίου 2021 θα αξιολογήσει την Ελλάδα η αμερικανική Standard and Poor’s που βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ- αλλά θετικές προοπτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης