Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κεραυνός εν αιθρία ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Επανέρχεται το σενάριο της μείωσης των αγορών τίτλων λόγω πανδημίας της ΕΚΤ

Κεραυνός εν αιθρία ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη - Επανέρχεται το σενάριο της μείωσης των αγορών τίτλων λόγω πανδημίας της ΕΚΤ

Θα τερματίσει το PEPP αλλά θα αυξήσει το APP τη ΕΚΤ, σύμφωνα με την εκτίμηση της Nomura

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στις αγορές σήμερα η ανακοίνωση για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 3% τον Αύγουστο του 2021, επίπεδα που θεωρούνται τα υψηλότερα της τελευταίας δεκαετίας.

Ο δομικός πληθωρισμός βάσει ΕνΔΤΚ, χωρίς δηλαδή τους ευαίσθητους κλάδους της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού αυξήθηκαν επίσης, στο 1,59%, σε ετήσια βάση, ήτοι αύξηση 88 μ.β.

Τα νέα για τον αυξημένο πληθωρισμό της ευρωζώνης έστρεψε αμέσως τα βλέμματα στην ΕΚΤ, με το Αυστριακό τραπεζίτη Robert Holzmann να αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αρχίσει να συζητά πώς θα εξαλείψει σταδιακά τη στήριξη που αποφάσισε λόγω της πανδημίας.
"Βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση όπου μπορούμε να σκεφτούμε πώς να μειώσουμε τα έκτακτα προγράμματα για την πανδημία", δήλωσε ο Holzman, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, ενόψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.
«Έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς κλείνουμε το μέρος της πανδημίας και εστιάζουμε στο μέρος του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Το παράδειγμα των Fed και ΒοΕ

Ενώ μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) έχουν σηματοδοτήσει την πρόθεσή τους να χαλαρώσουν σταδιακά τη βοήθεια λόγω της πανδημίας, η ΕΚΤ παρέμεινε στην εξαιρετικά χαλαρή πολιτική της για να στηρίξει την εύθραυστη ανάκαμψη της Ευρώπης.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Bloomberg, με την ανάκαμψη του πληθωρισμού, η ΕΚΤ θα πρέπει να συζητήσει αν θα αντιμετωπίσει την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού με τον μεγαλύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας.
Φυσικά, όπως παντού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είπαν ότι η αύξηση θα είναι προσωρινή, επαναλαμβάνοντας τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Τι θα κάνει λοιπόν η ΕΚΤ;

Σε μια πρόσφατη ανάλυση της Nomura, κατέθεσε ένα σχέδιο για το πώς θα μπορούσε να άρει την υπερβολική χαλαρή νομισματική πολιτική της η ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα, είπε ότι στη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Σεπτεμβρίου θα ληφθεί απόφαση σχετικά με το ρυθμό των αγορών του PEPP για το 4ο τρίμηνο του 2021.
Ενώ η ΕΚΤ είναι πιθανό να συζητήσει το μέλλον των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων της (APP και PEPP) τον Σεπτέμβριο, πιστεύει ότι είναι πιθανό να λάβει μια σταθερή απόφαση στο τέλος του έτους - μόλις η εξέλιξη της πανδημίας γίνει σαφέστερη και δημοσιευτούν τα δημοσιονομικά σχέδια των ευρωπαϊκών χωρών για το 2022.

Τα βασικά στοιχεία της ανάλυσης της Nomura:

  • Αναμένουμε από την ΕΚΤ να μετακινηθεί από «σημαντικά υψηλότερο ρυθμό» στις αγορές PEPP σε ευέλικτες αγορές το 4ο τρίμηνο του 2021.

Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα επιβραδύνει τις αγορές PEPP του τέταρτου τριμήνου, αλλά μόνο με μέτρο, από 20 δισ. ευρώ την εβδομάδα σε κάτι πιο κοντά στον μέσο όρο που πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα το 2021 (16,6 δισ. ευρώ την εβδομάδα).

  • Αναμένουμε από την ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει πλήρως το φάκελό του PEPP - και σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, θα πρέπει να εξαντληθεί μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2022 - και να τερματίσει το πρόγραμμα στη συνέχεια.

Δεν νομίζουμε ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το PEPP της.

  • Αναμένουμε η ΕΚΤ να αυξήσει το ρυθμό των αγορών APP από 20 δισ. ευρώ το μήνα σε 40 δισ. ευρώ το μήνα τον Δεκέμβριο του 2021.

Αναμένουμε ότι θα πραγματοποιήσει υψηλότερες αγορές από την αρχή του 2ου τριμήνου 2022, όταν το PEPP θα φτάσει στο τέλος του

  • Αναμένουμε η ΕΚΤ να ανακοινώσει τον Δεκέμβριο έναν πρόσθετο φάκελο APP 140 δισ. ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί με ευελιξία με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, από τις αρχές Απριλίου έως το τέλος του 2022.

Όπως καταλήγει η Nomura, "ο τρόπος με τον οποίο η ΕΚΤ προσαρμόσει τις αγορές της το επόμενο έτος θα είναι σχετικός για τις αγορές, στο βαθμό που οποιαδήποτε αύξηση του APP μπορεί να εκληφθεί ως μια πιο μακροχρόνια μορφή νομισματικών κινήτρων.
Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ πιθανότατα θα μειωθούν το επόμενο έτος, μόλις τελειώσει το PEPP, αλλά τα καλά νέα για τις αγορές είναι ότι οι υψηλότερες αγορές APP θα παραμείνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης