Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα τσουνάμι Αφγανών μεταναστών - Οι εκλογές που θα κρίνουν τις αποφάσεις

Gatestone Institute: Η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα τσουνάμι Αφγανών μεταναστών - Οι εκλογές που θα κρίνουν τις αποφάσεις

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι έως και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θα προσπαθήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν για την Ευρώπη

Η κατάκτηση του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν αναμένεται να πυροδοτήσει ένα πρωτόγνωρο κύμα μετανάστευσης Αφγανών στην Ευρώπη, η οποία ετοιμάζεται για την άφιξη δυνητικά εκατοντάδων χιλιάδων-πιθανώς ακόμη και εκατομμυρίων-προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Horst Seehofer, εκφράζοντας ένα δυσοίωνο προαίσθημα, εκτιμά ότι έως και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι θα προσπαθήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν για την Ευρώπη.
Αυτοί οι αριθμοί μετανάστευσης, αν επιβεβαιωθούν, θα κάνουν την προηγούμενη μεταναστευτική κρίση του 2015 - όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή έφτασαν στην Ευρώπη - ανεδαφική σε σύγκριση, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Gatestone Institute.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία

Από το 2015, περίπου 570.000 Αφγανοί - σχεδόν αποκλειστικά νέοι άνδρες - έχουν ζητήσει άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 2020, το Αφγανιστάν ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή αιτούντων άσυλο στην ΕΕ μετά από αυτούς από τη Συρία.
Αφγανοί άνδρες, πολλοί από τους οποίους ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να αφομοιωθούν ή να ενσωματωθούν στην ευρωπαϊκή κοινωνία, ήταν υπεύθυνοι για εκατοντάδες - πιθανώς χιλιάδες - σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον τοπικών Ευρωπαίων γυναικών και κοριτσιών τα τελευταία χρόνια.
Η άφιξη εκατομμυρίων Αφγανών στην Ευρώπη προμηνύει σημαντική μελλοντική κοινωνική αναταραχή, εκτιμά το Gatestone Institute.
Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι, ως συνήθως, διχασμένα για τον τρόπο προετοιμασίας για τον επερχόμενο μεταναστευτικό κατακλυσμό.
Οι ηγέτες ορισμένων χωρών λένε ότι έχουν ανθρωπιστική υποχρέωση να δεχτούν μεγάλο αριθμό Αφγανών μεταναστών.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι καιρός οι ισλαμικές χώρες να επωμιστούν το βάρος.
Η Ursula von der Leyen, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι η ΕΕ έχει «ηθική ευθύνη» να αναλάβει εκείνους που εγκαταλείπουν τους Ταλιμπάν.
Οι ηγέτες πολλών κρατών μελών της ΕΕ διαφωνούν όμως.
Στην Αυστρία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί πάνω από 40.000 Αφγανούς (ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός στην Ευρώπη μετά τη Γερμανία, η οποία έχει λάβει 148.000 Αφγανούς), ο καγκελάριος Sebastian Kurz δεσμεύτηκε ότι η χώρα του δεν θα δεχτεί άλλους.
Σε συνέντευξή του στον αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Puls 24, είπε ότι η Αυστρία είχε ήδη μια «δυσανάλογα μεγάλη συνεισφορά» στο Αφγανιστάν.

Η περίπτωση της Γερμανίας

Στη Γερμανία, η μετανάστευση από το Αφγανιστάν εμφανίστηκε ως μείζον ζήτημα ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου.
Ο Paul Ziemiak, γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίδας Καγκελαρίου AngelaMerkel (CDU), δήλωσε ότι η Γερμανία δεν πρέπει να υιοθετήσει την πολιτική ανοιχτών θυρών που ακολούθησε το 2015, όταν η Merkel επέτρεψε την είσοδο στη χώρα περισσότερων από ένα εκατομμύριο μετανάστες από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv, είπε:
"Για εμάς είναι σαφές ότι το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Δεν θα είμαστε σε θέση να λύσουμε το ζήτημα του Αφγανιστάν με τη μετανάστευση στη Γερμανία".
Ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU, Armin Laschet, δεν έχει τοποθετηθεί επί του αφγανικού ζητήματος, όπως και ο υποψήφιος καγκελάριος για τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) Olaf Scholz.
Αντίθετα, η υποψήφια καγκελάριος για το κόμμα των Πρασίνων, Annalena Baerbock, ζήτησε από τη Γερμανία να δεχθεί πάνω από 50.000 Αφγανούς.
«Πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτό», είπε σε συνέντευξή της στην τηλεόραση ARD.

Οι θέσεις στη Γαλλία

Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Emmanuel Macron ζήτησε συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση για την πρόληψη της μαζικής μετανάστευσης από το Αφγανιστάν:
"Η αποσταθεροποίηση του Αφγανιστάν πιθανότατα θα αυξήσει τη ροή της παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρώπη...
Η Ευρώπη από μόνη της δεν θα είναι σε θέση να αναλάβει τις συνέπειες της τρέχουσας κατάστασης.
Πρέπει να σχεδιάσουμε και να προστατευτούμε από μεγάλες παράτυπες μεταναστευτικές ροές που θέτουν σε κίνδυνο τα θύματα του trafficking".
Η Marine Le Pen, υποψήφια ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που έχουν οριστεί για τον Απρίλιο του 2022, είπε ότι η Γαλλία πρέπει να πει «όχι» στη μαζική μετανάστευση Αφγανών προσφύγων.
"Έχουμε πλήρη επίγνωση των ανθρώπινων τραγωδιών και της προφανούς πίεσης μερικών από τους νόμιμους πρόσφυγες.
Αλλά το δικαίωμα ασύλου δεν πρέπει να εξακολουθήσει να είναι, όπως συμβαίνει τώρα, ο Δούρειος ίππος της μαζικής, ανεξέλεγκτης και επιβλητικής μετανάστευσης, του Ισλαμισμού," και σε ορισμένες περιπτώσεις της τρομοκρατίας, όπως συνέβη με ορισμένους τζιχαντιστές που συμμετείχαν στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.
Οι δήμαρχοι ορισμένων μεγάλων πόλεων έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να υποδεχτούν πρόσφυγες.
Είναι κατά τη γνώμη μας ένας προφανής κίνδυνος για τους συμπολίτες τους", ανέφερε η LePen.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση, φοβούμενη την επανάληψη της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, έστησε φράχτη 40 χιλιομέτρων (25 μίλια) και εγκατέστησε ένα νέο σύστημα παρακολούθησης στα σύνορά της με την Τουρκία για να αποτρέψει τους Αφγανούς μετανάστες από την προσπάθεια να φτάσουν στην Ευρώπη.
Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα αποτελεί βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη για μετανάστες από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε:
"Δεν μπορούμε να περιμένουμε, παθητικά, για τον πιθανό αντίκτυπο.
Τα σύνορά μας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα".

Η εικόνα στην Ιταλία

Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Mario Draghi κάλεσε την Ομάδα των 20 μεγάλων οικονομιών να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica σημείωσε:
«Η G20, για τον Draghi, έχει στρατηγική αξία: σε αυτό το φόρουμ μπορεί κανείς και πρέπει να επιτύχει μια δέσμευση όχι μόνο από τις δυνάμεις μιας Δύσης που βγήκε χτυπημένη από την εικοσαετή αποστολή της στο Αφγανιστάν, αλλά και κυρίως από χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία που έχουν συμφέροντα και επιρροή στο αυτοαποκαλούμενο ισλαμικό κράτος».

Οι μέχρι τώρα υποδοχές

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Αφγανοί μετανάστες φθάνουν σε χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως το Βέλγιο, την Κροατία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σερβία και τη Σουηδία, μεταξύ άλλων.
Η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο συμφώνησαν να στεγάσουν προσωρινά εκατοντάδες Αφγανούς που συνεργάστηκαν με δυτικές ειρηνευτικές στρατιωτικές δυνάμεις και τώρα απειλούνται από τους Ταλιμπάν.
Η Ισπανία δήλωσε ότι θα φιλοξενήσει προσωρινά έως και 4.000 Αφγανούς μετανάστες σε δύο στρατιωτικές βάσεις που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Σλοβενία, η οποία κατέχει επί του παρόντος την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει αύξηση της αφγανικής μετανάστευσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης